CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin İçişleri Bakanlığı tarafından ‘Görevden uzaklaştırılması’ kararı ile haftaya bomba bir başlangıç yapmış olduk.

Belediye Başkanı İç İşleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılabilir mi. Varsa uzaklaştırılmasını gereken bir durum gayet doğal olarak uzaklaştırılabilir.  Battal İlgezdi’nin yaptıkları bunu gerektiriyor mu?  İçişleri Bakanlığına göre gerektiriyor. Biz bilmiyoruz. Çünkü bakanlığın gerekçelerinde belirttiği gibi,” Soruşturma izinleri verilmiş ve adli mercilerde hali hazırda soruşturma ve kovuşturma sürüyor.” Yani; soruşturma, kovuşturma hali hazırda sürüyor, mahkeme bitmemiş, karar verilmemiş. Mahkeme hüküm vermeden herkes sadece zanlıdır. Suçlu değil.  Mahkemenin sabit bir kararı var mı Battal İlgezdi ile ilgili. Duruma göre yok. Battal İlgezdi’nin suçu var mı-yok mu, ancak bu soruşturmalar bitip mahkeme karar verdiğinde sabit olacak.  Bu nedenle mahkeme kararını beklemek gerekiyor. Kaldı ki İlgezdi’ de  bakanlığın görevden uzaklaştırma kararına karşı ‘Karşı dava’ dava açmış.  Öyle ise henüz bir mahkeme kararı yok iken nasıl görevden uzaklaştırılıyor. ‘Delilleri karartma ihtimali, suç oranın çok büyük oranda sabit olması” 

Öyle deniyor. Çok büyük oranda suç sabit ise delilleri nasıl karartsın ki? Bu da ayrı bir soru.

Ve bakanlık açıklamasındaki dikkat çeken bölüm.  ‘Görevden uzaklaştırma onayına esas teşkil eden dosyadaki hususlarla ilgili olarak 32 konuda soruşturma izni verilmemesi 28 konuda ise soruşturma izni verilmesi kararının verildiği ifade edildi’  . “Dosyadaki hususlar deniyor.”  Bir dosya var o zaman.  O dosyada tam 60 konu inceleniyor.  Bu dosyadaki konular için 28 konuda soruşturma izni ?  Yoksa 60 ayrı dosyadan ve soruşturmadan mı söz edilmek isteniyor. Burasını tam anlayamadım.  

Neyse şimdi bir başka konuya gelelim. İçişleri Bakanlığı görevden istifa ettirilen Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları için kaç soruşturma izni vermiştir.  Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti. ‘İstanbul’a ihanet ettik.”  İhanet edenler için soruşturma izni verilmiş olmalı .. Kaç konuda soruşturma izni verildi acaba?  Ak Partili herhangi bir belediye için 60 konuda soruşturma yapılan biri var mı?

Kuşkusuz İç İşleri Bakanlığı; görevden uzaklaştırma durumu oluştuğunda bir belediye başkanını görevden uzaklaştırabilir. Ama Adalet konusunda en küçük bir şüphe olmamalıdır bu konuda. Bir İç İşleri Bakanı çıkıp Ana Muhalefet  lideri için ‘Sen bittin” diyorsa işte bu iki kelime bile orada Adalet duygusu konusunda endişe yaratır. İç işleri Bakanı tüm toplumun can, mal güvenliğinden sorumlu birinci kişidir. Emniyet, Jandarma, Vali, Kaymakam O’ na bağlıdır.  Tüm bu güçlerin başındaki kişi olarak çıkıp Ana Muhalefet lideri için ‘Sen bittin’ nasıl dersiniz?  Ana Muhalefet Lideri tüm CHP’lileri temsil eden bir kişidir. Devletin protokolünde dördüncü isimdir. Bir bakan olarak böyle tehditvari konuştuğunuzda tüm bir kitleyi hedef göstermiş ve suçlamış olmuyor musunuz? Tartışmak, konuşmak, eleştirmek, hatta suçlamak.  Bunlar olur.  Ama tehdit olmaz. Hele bakan isen hiç mi hiç olmaz.. Tehdit olur ise, aldığın karar doğru olsa bile soru işareti yaratır.