İki yıl aradan sonra dün TÜYAP’taydım.

Ne de özlemişim.

Ne de özlemişler. Genç kardeşlerimizin sesleri cıvıl cıvıl. Hafta içi okullarımız Tüyap’a programlar yapmışlar.

Bir kenarda durup  bir kaç dakika izledim genç yürekleri. Sonra; yarın nasıl bir ülkeyle karşılacaklarını düşündüm. Hüzün çöktü içime!

*

TÜYAP bana çok yakın. Büyükçekmece ilçesi’nde. Bu kadar yakın olmasa gitmem de bayağı bir zor olurdu. İstanbul’daki en önemli fuar etkinlikleri burada gerçekleşiyor. Bu fuar alanının Büyükçekmece’ye gelmesinde büyük emeği olan Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’e içimden teşekkür ettim.

*

Programımdaydım gidecektim ama Silivri Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün bir gezi programı yapması ve bizi de davet etmesi ile bu dün daha da kolaylaştı. Silivri Belediyesi’ne de teşekkür.

*

Yayınevlerini gezdim biraz. Gençlerden nefes alınmıyor dedim ya. Ne pandemi korkusu var, ne de önlemi. Tıkış tıkış. Böyle bir ortamda çok ta fazla dolaşamadım. İlksatır Yayınevi Sorumlusu İlyas Kazancı ile söyleşi yaptım. Sorularıma verdiği yanıtlarda ilginin fazlalığını vurgulaması sevindirici, kitap fiyatlarının fazlalığı karşısında söylediği ‘Fiyatları söylemekten yüzümüz kızarıyor, utanıyor’ sözleri ise düşündürücüydü. Zaten kitap okuma alışkanlığının giderek zayıfladığı bir ortamda gençlerin böylesine ilgisi güzeldi ama kitaba ulaşmada ceplerini düşünmeleri acıydı.

*

Belediyelerimiz de standlar açmış.  Silivri, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Büyükçekmece ve diğerleri. Silivri, Büyükçekmece ve Küçükçekmece’de standlarını inceledim. Görevli arkadaşlarla konuştum. Her yetkili de sorularımızı yanıtladı, gerekli bilgilendirmeleri yaptı. 

Belediyeler kendilerini tanıtıyor. Yaptıkları çalışmaları geniş kitlelere ulaştırmaya çalışıyor. Bunun için tanıtım kitapları, broşürler, cd’ler hazırlıyor. Küçükçekmece ve Silivri Belediyesi bu konuda gerekli kitapları, broşürleri takdim ettiler. Büyükçekmece Belediyesi’nde ise talepler alınıyor, daha sonra gereği yapılıyormuş. Biraz şaşırdım. Bir broşür veremez mi insan.

Sonra yine Büyükçekmece Belediyesi ev sahibi bir belediye. Ama standı oldukça küçük. Büyükçekmece Belediyesi bu konularda en iyisini yapabilecek bir kadroya sahip. İsteler en iyisini yaparlar. Geçmişte yaptılar zaten.  Ama nedense bu sene ihmal etmişler.  Yetkililere bunun nedenini sordum. Eksikliğin farkındalar. “Gelecek sene çok iyi olacak’ yanıtını aldım.

*

Büyükçekmece, Silivri, Küçükçekmece katılmış. Peki Tüyap burnunun dibinde olan bazı belediyelerimiz niye yoktu acaba? İnsan değerlendirmez mi böyle bir tanıtım fırsatını. TÜYAP’a bırakın çevresini İstanbul’un en uzak noktalarından insanlarımız, gençlerimiz geliyor. Bunu biliyorlar da, yetişemediler mi acaba? İki yıl sonra düzenleniyor olması nedeniyle ilgi çoktu da yer mi bulamadılar bilmiyorum.

*

Eksisiyle fazlasıyla TÜYAP Kitap Fuarı harikaydı. Böylesi fuarlara tanıklık etmek mutluluk verici. Fırsatınız olursa iki yıl sonra yeniden okuyucuya merhaba diyen kitapları-yazarları sizlerde ziyaret edin derim. TÜYAP Kitap Fuarı 11 Aralık’a kadar açık bilginize.