banner460
banner128

İkinci Dünya Savaşı’nda her ne kadar Almanya’da şehirlerde; alt yapı- üstyapı tahrip edilse de, Alman endüstrisi tahmin edildiği gibi zarar görmemişti. Almanya üzerinde yoğun bir hakimiyet sağlayan galip ülkeler; ABD, Rusya, İngitere ve Fransa, Almanya’nın ekonomisini sanayi ülkesi olarak devam ettirmesine karar verdiler. Bu karar Amerika’nın Marşhal planı ile desteklendi. Almanya’ya Amerika’dan yoğun kapital akışı oldu. Bu yardım sayasindedir ki Almanya ekonomisi kısa zamanda ivme kazandı ve büyüdü. Savaşın bitimi ile Yabancı işçi almaya başladığı süre kıyaslandığında savaşta endüstriyel yıkımın çok büyük olmadığı anlaşılır. Savaş 08 Mayıs 1945 biter Almanya on sene sonra Yabancı işçi almaya 1955 yılında İtalya ile başlar. Savaşta Almanya ciddi işgücü kaybına uğradı. Altı milyon çalışma ve üretme yaşında olan insan yaşamını kaybetti. Gelişen ve büyüyen ekonominin kapitalın yanı sıra insan gücüne de ihtiyacı vardı. Bu açığı ilk başlarda Almanya’nın paylaşılmasında Ruslara düşen; Doğu Almanya’dan, İtalya, İspanya ve Portekiz’den karşılıyordu. 1961’de Doğu Almanya ile Batının arasına çekilen duvar insan akımını sonlandırdı. Almanya işçi alımı için; Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve magreb ülkelerine yöneldi.

Almanya 2005 yılına kadar kendisini göç alan ülke olarak görmedi. Almanya’ya kimin gelip gelemeyeceği, kimin burada hangi koşullarda kalacagını, 1936 yılından kalma bir polis yasası ile idare ediyordu. Bu durum hem Almanya iş verenlerini hem de göçmenleri ciddi şekide rahatsız ediyor her kesime uzun vadeli plan yapma olanağı sağlamıyordu. Daha öncede belirttiğim gibi 1998’de iş başına gelen SPD / Yeşiller Koalisyonu göçmen politikasını daha uygar hale getirdi. Yine bu koalisyon ortaklarının gayretleri sonunda 2005 yılında hala geçerli olan yabancılar yasası yürürlüğe girdi. Bu yasanında getirdiği rahatlama Türkiye kökenli göçmenleri yaşamın her alanında olduğu gibi politik alanda da olumlu işler yapmaya ve önemli başarılar elde etmeye sevketti.

Almanya yönetim sistemi

Almanya Federal sistemle idare ediliyor. Onaltı Eyalet var. Her eyaletin kendi Parlamentosu ve hükümeti var. Bundan ötürü bütün Eyaletlerde ne olup bittiği ve kimin ne zaman meclise seçildiğini takip etmem olanaksız.

Takip edebildiğim kadarı ile; Ekin Deligöz 1998 yılında ilk kez federal meclise seçildi.

Özoğuz 2001 yılında Hamburg ve 2009 yılında federal meclise seçildi.Federal düzeyde ilk Türk kökenli bakan oldu. Dilek Kolat (Kalaycı) 2001’de Berlin Meclisine seçildi ve 2011 yılından beri aileden sorumlu bakan olarak çalışıyor. Nebahat Güçlü 2002 Hamburg seçildi.

Yeşiller Partisi’nden 2006 yılında eyalet milletvekili olarak seçilen Bilkay Öney,  daha sonra SPD ye gecti ve 2011-2016 yılları arasında Baden Würtember Eyaletinde Aile, uyum ve sosyal işler bakanlığı yaptı. Bakanlık yapan politikacılardan biri de 2008 yılında CDU dan (Hırıstiyan Demokrat partisi) Eyalet Meclisine giren Aygül Özkan. 2010 / 2013 tarihleri arasında Aşağı saksonya Eyaletinde Sağlık, aile ve uyumdan sorumlu bakanlık yaptı.

Mehmet Kılıç,  Yeşillerden 2009 yılında Federal meclise, Mürvet Öztürk 2008 yılında Yeşillerden, Muhterem Aras Baden Würtemberg eyalet Meclisine seçilen Milletvekilleri olarak başarılı çalışmalar yaptılar. Muhterem Aras 2016 yılından bu yana Meclis Başkanlığı yapıyor.

Yanlış bilgi vermemek adına kimin ne zaman ve nerede hangi meclise seçildiğini degil de kimlerin şu an Eyalet, Federal ve Avrupa parlamentosunda görev yaptığını belirteyim. Bu arada ben de 2009 yılında Sosyal Demokrat Partiden normal koşullarda seçilebilecek bir yerden Avrupa Parlamentosuna aday gösterildim. Ancak Partim o dönemde kötü bir sonuç aldığı için seçilemedim. Seçilen tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

Şu an meclislerde görev yapanlar. Tekrar belirteyim bunlar sadece benim bildiklerim. Bilmediğim bir çok arkadaş vardır.

Hessen Eyalet meclisi; ( benim yaşadığım eyalet)

CDU: İsmail Tipi

SPD: Turgut Yüksel

Yeşiller: Taylan Burcu

FDP: Yankı Pürsün

Sol Parti: Saadet Sönmez

Federal Meclis:

SPD: Aydan Özoğuz, Gülistan Yüksel, Metin Hakverdi, Mahmut Özdemir, Cansel Kızıltepe ve Elvan Korkmaz

Yeşiller: Cem Özdemir, Danyal Beyaz, Ekin Deligöz, Canan Bayram, ve Filiz Polat

Sol Parti: Sevim Dağdelen, Evrim Sommer, Gökay Akbulut

Avrupa Parlamentosu:

İsmail Ertuğ SPD , Özlem Alev Demirel Sol Parti ve Engin Eroğlu (özgür seçmenler Grubundan)

Almanyada Belediye Başkanları ve Valiler doğrudan halk tarafından seçiliyor.

Hannover Anakent Belediye Başkanlığına 2019 yılında Belit Onay seçildi. Bu çok büyük bir başarı. Bu başarının daha önemlisini 2015 yılında Hessen eyaletinin Heusenstamm kasabasında yakın arkadaşım sayın Halil Öztaş gerçekleştirdi. Kelimenin tam anlamı ile Halil Öztaş, devrim yaptı.
Bu kasaba yetmiş yıldır Hırıstıyan demokratlar tarafından yönetiliyordu Halil yetmiş yıl sonra Sosyal Demokratlara Belediye başkanlığını kazandırdı. Bunlar cok önemli göstergeler. Mutlaka başka yerlerde de böyle başarılar vardır. Ancak hepsini bilme şansım maalesef yok. Umarım Durum Gazetesi okurlarına Almanyadaki göçmenlerin politik yaşamlarından biraz bilgi sunabildim.

Rödermark Ocak 2021

Hıdır Karademir

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.