CHP’nin İstanbul’da adaylık konusunda en zor karar verdiği ilçelerin başında Esenyurt geldi. Önce Ali Gökmen’i aday gösterdi, iki gün sonra Ali Gökmen’i çekip  Prof.Dr. Ahmet Özer konusunda karar kıldı.  Özer, ilk değerlendirmelerinin birinde  “Esenyurt’u alan İstanbul’u alır, İstanbul’u alan Türkiye’yi alır"dedi. Buraya döneceğiz ama adaylaşma süreci üzerinde biraz hatırlatma yapalım.

*

Aday niye değişti?

CHP’nin ilk olarak aday olarak açıkladığı Ali Gökmen, Esenyurt ve İBB Meclis Üyeliği yapan, ilçede CHP’de daha önce ilçe başkanlığı yapmış bir isim. Gökmen Alevi ve Esenyurt’da geniş bir kesim tarafından sevilen sayılan bir isim.

CHP açısından sorun Gökmen’in kendisinde değildi. Sorun DEM Partisi’nin CHP’ye destek verip vermeyeceğindeydi. Bu anlamda DEM’in ‘Kent uzlaşısısı’ kapsamında üzerinde durduğu ilçe İstanbul’da Esenyurt idi. DEM Partisi’nin   ‘Aday benim de görüşüm alınarak belirlensin’ dediği kamuoyuna yansıyordu. 

Kürt vatandaşların oyları İstanbul için çok çok önemli, Esenyurt için ise hayati idi. DEM’in desteğini alamayan  İmamoğlu İstanbul’da sıkıntıya girecek, Esenyurt’ta ise seçimin alınması mümkün olmayacaktı.  Bu değerlendirmeler ışığında CHP Esenyurt’ta sevilen Adayı Ali Gökmen’i çekti ve Prof. Ahmet Özer’i aday gösterdi.

*

Ahmet Özer kimdir?

Ahmet Özer’e  DEM’in de sıcak baktığı bildiriyor. Van Muradiye doğumlu kürt kökenli bir bilim insanı.

1986'da Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden birincilikle mezun oldu.

Hacettepe Üniversitesi'nde sosyoloji alanında, ODTÜ'de ise "Bilim ve Siyaset Felsefesi" alanında olmak üzere 2 master yaptı. 1999'da doçent oldu, daha sonra da profesör.

"GAP ve Sosyal Değişme", "Güneydoğu Anadolu ve GAP Gerçeği", "Sosyal Bir Varlık Olarak İnsan", "Modernleşme ve Güneydoğu", "11 Eylül - ABD ve Küreselleşme", "Tanzimat'tan Günümüze Batılılaşma ve AB", "Doğu'da Aşiret Düzeni ve Brukanlar", "Kentleşme ve Yerel Yönetimler" isimli bilimsel çalışmalarının yanı sıra "Şehrivan" isimli bir de romanı yayınlandı.

Prof. Özer, GAP Belediyeler birliği kurucusu ve genel sekreterliğini yapmış bir isim.

*

Esenyurt seçimi Türkiye’nin kaderini belirleyebilir

Prof.  Özer adaylığının açıklanmasının ardından geçtiğimiz gün basın mensuplarıyla bir araya geldi. Biz de katıldık.  ‘Esenyurt’ alan İstanbul’u alır, İstanbul’u alan Türkiye’yi alır” dedi. Buradan 2028 Cumhurbaşkanılğı seçimlerine atıfta bulundu. Yani Esenyurt seçimine Türkiye’nin geleceği açısından böylesine önemli bir rol biçti.  

*

Esenyurt ve İBB’de başkanlık ve meclis farklı partilerde

Analizi akla yakın. Çünkü 2004, 2009 ve 2014 seçimlerini Esenyurt’ta Ak Parti aldı. İBB’de seçimi alan Ak Parti olmuştu. 2019’da ise seçimi Esenyurt’ta CHP adayı aldı. İBB’de de seçimi CHP adayı İmamoğlu kazandı. Burda çok önemli bir noktaya dikkat çekelim. 2019’da CHP başkanlık seçiminde Esenyurt’ta seçimi alırken, Hadep (DEM) ayrı meclis üyesi listeği çıkardığı için belediye meclisinde çoğunluğu Ak Parti kazandı. Esenyurt meclisinde çoğunluğu kazanan Ak Parti, İBB Meclisi’nde de çoğunluğu kazandı.

*

Peki bu gelişmeler ışığında Esenyurt’ta seçim ne olabilir? Seçimin kıran kırana geçmesini beklediğimiz Esenyurt çok bilinmeyenli bir denklem görünümünde.  Hem sosyoloğ hem siyaset bilimi alanında uzman olan Prof. Özer bu  karmaşık denklemler üzerinde kafa yoruyordur.

*

2004 Kıraç seçimlerinde ne olmuştu?

Ahmet Özer’in adaylığının açıklanmasından sonra ben ilk 2004 Kıraç seçimlerini hatırladım.  O seçimlerde Ak Parti adayı Hamit Öncü idi. Aldığı oy 3 bin 248 karşısındaki en yakın rakibi SHP adayı Ferhat Tunç aldığı oy 2910. Fark 338 oy.  Bu sonucun oluşmasında  ANAP; CHP ve DYP’nin de ayrı aday çıkarması etkili olmuştu kuşkusuz.  ANAP 2719,  CHP 2416, DYP 1913 oy almıştı. Sonuçta aradan sıyrılan Ak Parti Adayı Kıraç’ta belediye başkanı olmuştu.

O Hamit Öncü bu kez Ahmet Özer ile yarışacak

O Hamit Öncü şimdi AK Parti’nin Esenyurt adayı. Karşısındaki en büyük rakip CHP Adayı Ahmet Özer.  Esenyurt’taki 2023 Milletvekili seçim sonuçlarını  hatırlayalım.

*

Esenyurt’ta ne olabilir?

*

Ak Parti 33.50                185 bin

MHP 6.48                         36 bin

YRP 2.99                          16 bin

BBB 0,53                           3 bin

*

CHP 23,71                      131 Bin

Yeşil sol 18.73                103 bin

İYİ Parti 5,70                    31 bin

TİP 3,65                           20 bin

ZP 2,64                            14 bin

*

Esenyurt’ta; Ak Parti ve CHP yanında; İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi, İşçi Partisi, Zafer Partisi aday gösterdi.

Görülen ittifak durumuna göre durum aşağıdaki şekilde:

CHP-Yeşil sol                     131+103=     244 bin oy

Ak Parti+MHP+BBP           185+36+3=  224 bin oy

Ancak;  dışarıda kalan  81 bin oy var.  İYİ Parti, Yeniden Refah, İşçi Partisi, Zafer Partisi aday göstermelerine rağmen milletvekili seçimlerindeki aldıkları oy oranlarını yakalayabilecekler mi?         Biz biliyoruz ki, yerel seçimlerde seçmen, kazanacak adaya yöneliyor. Kazanacak aday ise Ahmet Özer ya da Hamit Öncü’den biri

Hamit Öncü’nün gözü İYİ Parti ve YRP oylarında

Ak Parti Adayı Hamit Öncü; öncelikle İYİ Parti seçmenin, Ardından Yeniden Refah Partisi’ne oy veren seçmenin oylarını almaya çalışacak.  Hamit Öncü’nün Zafer Partisi’ne oy vermiş seçmenden oy alıp alamayacağı kuşkulu. Alması daha zor gözüküyor. O seçmenin muhtemelen bu seçimde İYİ Parti adayı olan Muharrem Yıldız’a yönelmesi akla daha yakın. 

Özer’in gözü İşçi Partisi oylarında

CHP Adayı Ahmet Özer ise İşi Partisi’ne verilen oylardan oy alabilecek. Çünkü İşçi Partisi’ne verilen 20 bin oyda büyük oranda CHP’nin milletvekili listesine tepki oyları da var. Alabilir.  CHP Adayı Ahmet Özer’in İYİ Parti ve Zafer Partisi’ne oy vermiş seçmenden oy alması zor gözüküyor.

Özetle Esenyurt’ta çok çekişmeli bir seçim bizi bekliyor. Ve Prof. Özer’in tesbitiyle muhtemelen;  Esenyurt’u alan İstanbul’u alacak, İstanbul’u alan da 2028’de Türkiye’yi alacak.  

*