banner460
banner128

“Ecdadı’ dillerinden düşürmediler.. Dersin, onlardan daha çok tarihi ve geçmişi seven, sayan yoktu. Tüm manevi ve kültürel değerlerimiz dersin   sadece onların sayesinde ayakta duruyordu. Onlar olmasa sanki;  bütün tarihi kervansaraylar, camiler, hanlar, hamamlar, çeşmeler yok olup gidecek.

Yapmıyorlar değil tabi ki yapıyorlar. Ama bir tek onlar mı koruyor kültürel mirasımızı. Sadece onlar mı çıkıyor ecdadın mirasına.

Buyrun Esenyurt’taki bir gelişmeyi sabah saatlerinde haber olarak sunduk.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Viyana seferi sırasında yaptırdığı belirtilen bir köprü Esenyurt sınırları içerisinde ortaya çıkarılıyor. Üstüne beton bile örtülmüş.  Esenyurt’ta 2019 yılına AK Partili bir iktidar vardı. Tam on beş yıl ilçeyi yönettiler.

Yönettiler de ne oldu. İlçe gökdelenlerin başkenti oldu. Esenyurt oldu Betonyurt. Bir de bir çok esere Başkan ve Başkan yardımcıları kendi isimlerini koydular. Dersin Esenyurt’u dünyanın harikalarından biri yaptılar. Dersin Esenyurt’u Dünya kültür mirasına soktular.  15 yılda elbette iyi bir şeyler de yaptılar. Ancak o iyiler beton yığınları arasında görülmüyor bile.

Şuraya buraya isimlerini vermekten kendini alamayan Ak Partili seçilmişler, ne yazık ki 15 yıl boyunca o köprüyü görmüyorlar.

Esenyurt Belediyesi ve İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığının, köprünün restorasyonu için başlattığı ortak çalışma, 500 yıllık köprünün ne Koruma Kurulunun ne de Kültür Bakanlığı’nın envanterinde bulunmadığını da ortaya çıkarmış.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığından Mimar Meryem Doğutan ve Sanat Tarihçisi Zeynep Hatice Kurtbil tarafından hazırlanan raporda, köprünün yapım tekniğinin, Mimar Sinan’ın 16. yüzyılda Küçükçekmece ve Büyükçekmece gölleri arasında inşa ettiği köprülerle benzerliğine dikkat çekilerek, aynı döneme ait olabileceği ifade edilmiş.

15 yıllık Ak Partili belediyenin görmediği tarihi köprüyü şimdi İBB ve Esenyurt Belediyesi ortak çalışmayla yeniden ülkeye kazandırmaya çalışıyor.  Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz  Bozkurt, Viyana Köprüsü’nün yanı sıra ilçenin iki ayrı mahallesinde bulunan tarihi çeşmelerin de restore edileceğini belirtiyor. Boszkurt, ayrıca yine ilçe sınırları içerisinde bulunup kaderine terk edilen Bizans sarayı Aretas’ın kalıntıları ile yine aynı dönemden kaldığı düşünülen hamam kalıntılarını da korumaya alacaklarını ifade ediyor.

Durum bu. Esenyurt’ta ecdadın mirasına CHP’li başkan sahip çıkıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.