“Kervan yolda düzelir" diyen bir neslin soyundan gelen, 'Bugün buldum bugün yerim hak kerimdir yarına"  deyişleriyle büyüyen, günlük yaşayan  bir toplumun üyeleri; DPT’yi (Devlet Planlama Teşkilatı) rafa kaldırmış,  katılımcı demokrasiyi ötelemiş  bir devletin bireyleri olarak ; 29 yıl sonrası için projeksiyon geliştirmek, beyin emeği dökmek gözleri bu kadar uzağa dikmek pek alışık olduğumuz şeyler değil.

Çok sayıda bilim insanının da katkıda bulunduğu Büyükçekmece 2050 Vizyon Çalıştayı fikrini belirtmek isteyen herkese açık bir proje. 

 Niyetine on üzerinden on puan.  Şimdi gelelim çalıştayın başından itibaren eksik ve olumlu yanlarına..

*

Çalıştayın açılışına giderken her açıdan çok iyi bir program beklentimiz tavan yapmış durumda.

Ancak pek te umduğumuz gibi başlamadı çalıştay.

Programın sunucusu hanımefendi çok tecrübeli olduğunu izlenimi veriyor ama (İsmini alamadığım için özür dilerim.) yeterince enforme edilmediği ve "buralara da yabancı" olduğu daha katılımcıları sunarken net bir şekilde ortaya çıktı. Sonra Başkan Hasan Akgün, konuşmasında ‘Senin ismin geçmedi Ayhan abi.. Seni de söylemediler Bülent Ünal.. ‘ diye isimleri saydı. Ve tabi eski milletvekilleri sayılırken adı anılmayan Yüksel Çengel de  ‘Ben vekillik yapmadım mı?"  diye kendisine sormuş olabilir.

Soru şu: Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün,  bu belediyenin aynı zamanda protokol müdürü müdür?

*

Ardından kısa bir tanıtım videosu yayınlanmaya başladı. Müzik iyi değil. Seslendiren sesi beğendin mi deseniz? Soru işareti. Seslendirici de sunucu gibi ‘Buralara yabancı’ anlaşılan.  O da enforme edilmemiş açık. Vurgu yok.  Fotoğrafların seçimi iyi ama orda da kurgu sıkıntılı gibi. Velhasıl kelam her halinden aceleye gelmiş amatör bir tanıtım filmi. İçimden böyle mi başlar amacı muhteşem bir çalıştay diye düşünmedim desem yalan olur.

*

Neyse ki Akgün çıkıp konuşmaya başladı da eksikliklerin yerini profesyonellik almaya başladı.  Akgün konuşurken  fonda verilen videodaki resimler hakikaten güzel seçilmiş. Resim üstlerine yerlerleştiilen yazıların renkleri, yerleri çok iyi seçilmiş. Sözler güzel.  Akgün de gayet güzel konuşuyor. Sakin ve acele etmeden cümleleri sindire sindire söylüyor. Kelimeleri iyi vurguluyor. Ses tonu da gayet iyi. Akgün’ü 1996’dan beri izliyorum.   O günden bugüne en başarılı konuşmalarından-sunumlarından birini yaptı diyebilirim.

Akgün 1994 yılından bugüne yaptıklarının içinden en dikkat çekenleri tek tek anlattı.   Çalıştayın en başarılı bölümü olarak aklımda kaldı.

*

Gelelim çalıştayın diğer bölümlerine. Akgün nasıl geçmiş projleri tek tek, net bir şekilde güzel görüntülerle anlattı ise doğrusu ben de 2050’ye ilişkin; net projeler, nokta atışlar, bunlara ilişkin hazırlanmış maket görüntüleri görmeyi bekliyordum. Çalıştayın genel konuları,  kapanış oturumunda  özet olarak  anlatıldı. Sıfır Karbon, yeşil kentler, güvenli ve çağdaş konutlar vb. vb.   Beklentilerle ilgili genel çerçeveler üzerinde durulduğunu anlıyoruz. . Bilim adamlarımız; halkın beklentilerinin ve görüşlerinin öğrenilmesine, projeye katılmasının önemine değindiler. Bu cümlelerden anlıyoruz ki, çalıştay halkın ne düşündüğünü yeterince saptamamış. Yani halkın katılımı yetersiz. Prof Ruşen Keleş ve Merkez Valisi Kayhan Kavas özellikle yer yer öneriler sunarak bu yönde yapılması gereken çalışmaları sıraladılar. Ama onlar da yer yer buralara yabancı olduklarını ortaya koydular. Mesela Kayhan Kavas, ‘Bu çalışmalar belediye gazetesiyle halka duyurulmalı’ önerisi yaptı konuşmasında. Oysa biz biliyoruz ki belediyenin bir gazetesi yok. Vardı ama artık çıkmıyor ve zaten belediyelerin gazete-dergi çıkarması da Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile tasarruf tedbirleri kapsamına alınarak yasaklandı.  Ve Kavas bu cümlesiyle belediyenin bu çalıştayla ilgili vatandaşa yönelik çalışmada eksik kalma endişesini taşıyor.

 *

Ve sonuç

Halkın görüşleri, halkın katılımı, katılımcı demokrasi... Bilim insanlarının,  başkan Akgün’ün bu yöndeki vurguları.. Katılmamak mümkün mü?

Yukardaki belirtilen çalışmaların en önemli ayaklarını  Halkla ilişkiler, basın ile ilişkiler kapsar.Peki medyayı bu önemli çalıştaya  ne kadar katabildiniz? Belediye bu özel çalışmada medyanın katkısını almada başarılı oldu mu sizce?

Geçmişten bugüne tüm çalışmaları özetleyen,  gözünü 2050’ye dikerek çalışma yapan ve bölgede; halkla ilişkiler, basın ile ilişkiler denince yıllarca başarılı çalışmalar yürütmüş bir belediyenin,  bu iki alandaki başarısını sürdürmesi için bu alanlara biraz yoğunlaşması gerektiğini düşünüyoruz.