Yıl 1900'lerin başıdır.

Kıyı cehalettir. Okyanus en hakiki mürşit ilimdir.

Kıyı kulluktur, Okyanus vatandaşlık.

Kıyı batılılar karşısında kapitülasyonların getirdiği baskıdır,  boyun eğmedir. Okyanus; ekonomik bağımsızlık, başı dik bir toplumdur.

Kıyı tek adam yönetimidir, okyanus millet iradesi

Kıyı İmparatorluktur, Okyanus Cumhuriyet.

Kıyı korkaklıktır, okyanus cesaret.

“Kıyıdan uzaklaşmayı göze almazsan okyanusları keşfedemezsin”

Onlar yüz yıl önce Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde;  kıyıdan ayrılma cesaretini gösterdiler ve yeni bir cumhuriyet yeni bir devlet kurdular.

1923'ten -2023'e..

Yüzyıllık yürüyüş.

Nereden nereye...

**

Cumhuriyetimizin ilanının yüzüncü yılındayız. Tarihin ömrümüze bahşettiği önemli bir yıldönümüne şahitlik ediyoruz.

Atalarımızın; büyük bir mücadele ve özveriyle kurdukları, yaşattıkları ve bugüne getirdikleri bir ülkede cumhuriyetin yüzüncü yılını yaşamanın şerefine nailiz. Bu dünyadan göçenleri; rahmet ve şükranla anıyoruz. Yaşayanlarımıza sağlıklı ömürler diliyoruz. Taş üstüne taş koyanları saygıyla anıyoruz.

*

Biraz sessizlik var. Ülkenin kuzeyi, güneyi ateş çemberi içinde. Bundan mıdır bilmem. Ne olursa olsun bu tarihi yıldönümünü elimizden geldiğince coşkuyla kutlamak gerekiyor.

TRT cumhuriyet etkinliklerini yasaklamış. Cumhuriyet etkinliği cümbüş müdür?

Kabul edilebilecek bir karar değildir.

**

İnsanlarımız duyarlı. Bayraklar görüyorum evlerin camlarında, balkonlarında. Atatürk resimleri asılıyor.  Her gün biraz daha çoğalarak.  Daha da çoğalsın.  

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, atalamızın yüz yıl önce başlattıkları çağdaş medeniyet yolculuğunu nice yüzyıllara eriştirmek dileğiyle..

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı kutlu olsun.