“Mazlumun Ahı indirir Şahı" sözünün bir temeli olmalıydı ki bugünlere gelmişti.  İstanbullu CHP’lilerin  2023 Milletvekili seçimlerinde uğradığı liste haksızlığının bir faturası olacaktı. Üç bölgede ilk 30 sırada; yüzde 1 bile oyu olmayan partilerin 14 adayının bulunması İstanbul’daki milletvekili olacak 14 CHP’li ismin parlamentoya gitmesine engel olmuştu. Öyle ki koskoca İstanbulda, CHP’li seçmenler; yüzlerini görmedikleri, hayatları CHP’ye karşı mücadele etmekle geçmiş insanlara oy vermek zorunda bırakılmışlardı. Bu insana zulümdür. O zulmün de bir karşılığı olacaktı.Oldu. Türkiye genelinde ise 39 vekil gitmişti. Ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun seçimleri kaybetmesinin en önemli nedeni o liste faciasıdır. 

İstanbul'u alan Türkiye'yi alır sözü de bir kez daha doğrulandı. 

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkanlığa gelidği 2010’lı yıllarda büyük destek almıştı. İlk yıllarında oldukça demokrat bir yönetim tarzı gösterdi. Milletvekilliğine ön seçim getirdi. İstanbul 3. Bölgede; Ali Şeker, İlhan Cihaner, Eren Erdem, Zeynel Emre ilk sıraları alarak vekil oldular. Ama bir seçim sonra önseçim rafa kalktı. Örgütün seçtiği isimlerden üçü; Ali Şeker, İlhan Cihaner ve Eren Erdem 3 bölge listesinde yoktular. Ali Şeker, İstanbul teşkilatının baskısı sonucu 2. Bölgede seçilecek yere konmuştu. Sayın Kılıçdaroğlu daha sonra parti demokrasiyi rafa kaldırmaya başladı. Demokrat bir liderlikten tek adamlığa doğru hızla yol almaya başladı.Belediye Başkanları, milletvekilleri merkezden tayin edilmeye başlandı. Merkezde yer alan üst yönetimde yer alan isimlerin belediye meclis üyeleri listelerine bile müdahale etmeye başladıkları ileri sürüldü. Üyeler seyirci konumuna sokuldu. 

*

Sayın Kılıçdaroğlu; muhalefeti ‘adalet yürüyüşü’ hariç Salı günkü grup toplantıların hapsedip muhalefetin pasifleşmesine de vesile oldu. Mevcut muhalefet anlayışı muhalefeti yok olmaya doğru getirdi. Sonra da buna vesile olan yönetimi götürdü. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile izlenimlerimizi bir sonraki yazıya bırakak şimdi o tarihi listeyi hatırlayalım.

Aşağıda 2023 seçimleri CHP listesini göreceksiniz. Buyrun hatırlayın. Bu liste milletin önüne sunuldu.

İstanbul 1'inci bölge CHP Milletvekili adayları;
1. Oğuz Kaan Salıcı,
2. Gamze Akkuş İlgezdi,
3. Fethi Açıkel,
4. Gökhan Günaydın,
5. Birol Aydın (Saadet Partisi),
6. Ahmet Ersagun Yücel (İYİ Parti),
7. Elif Esen (DEVA),
8. Hasan Karal (DEVA),
9. Cemal Enginyurt (DP),
10. Selim Temurcİ (Gelecek Partisi),

İstanbul 2'nci bölge CHP Milletvekili adayları;
1. Namık Tan,
2. Yunus Emre,
3. Gökhan Zeybek,
4. Enis Berberoğlu,
5. Mustafa Kaya (Saadet Partisi),
6. Yüksel Mansur Kılınç,
7. İsa Mesih Şahin (Gelecek Partisi),
8. Evrim Rızvanoğlu (DEVA),
9. Berna Sukas (İYİ Parti),
10. Fuat Yıldırım,

İstanbul 3'üncü bölge CHP Milletvekili adayları;
1. Engin Altay,
2. Erdoğan Toprak,
3. Türkan Elçi,
4. İlhan Kesici,
5. Zeynel Emre,
6. Mustafa Yeneroğlu (DEVA),
7. Bülent Kaya (Saadet Partisi),
8. Doğan Demir (Gelecek Partisi),
9. Özgür Karabat,
10. Medeni Yılmaz (DEVA)