Lider, anlamlar yüklü bir kelime. Altını doldurmak gerekirse sayfalarca yazılmalı. İyisi mi ben satır başlarıyla teğet geçmeye çalışayım.

Her şeyden önce lider asla lider görünümlü değil gerçekten lider olmalı. Çünkü;  olmak ile görünür olmak çok çok farklıdır. Görünür olmak kısa bir zaman diliminde deforme olur. Kaplaması silinen element tüm çıplaklığıyla ortaya çıkar. Tıpkı altın ile altın kaplama örneğinde olduğu gibi.

Bana kalırsa gerçek lider veya çağımızın lideri ; Hoşgörülü olmalı. İleri demokrasiye mutlaka inanmalı ve ileri demokrasiyi yaşayıp yaşatmalı ancak sadece teoride değil pratikte de ileri demokrasiyi uygulayabilmeli. Hata bu konuda kanun ve yasalarla da perçinlemeli. Söylem ve eylemleri birbiriyle çelişmemeli.

Örnek ve kendisine özenilen bir lider olmalı. Tarihe olumlu not düşürebilmeli. Şanı, şöhreti ve icraatları sınırları aşmalı. Meslektaşlarıyla arasında belirgin pozitif farklar olmalı. İstisnasız gerek birey gerekse kitlelerce hayranlık duyulmalı. Adı ve icraatları hiç bir zaman negatif skandallarla anılmamalı.

Öngörüsü güçlü olmalı. Verdiği demeçler ve siyasi söylemleri uygulamalarıyla tezat olmamalı. Zamanın ruhuna inanmalı. Lideri olduğu ülkeyi ; Uygarlık yarışında en üst seviyelere taşıyabilmeli. Önceliği asla kendisi olmayıp vatanı ve vatandaşları olmalı. Hukuka ve yargıya gereğinde kendisini bile adil olarak yargılayabilmeleri yetkisini verebilmeli ama yasal olarak. Denetlenebilir olmalı. Şeffaf olabilmeli.

Kullandığı dil ve tarz,söylem ayakta alkışlanabilmeli. Adil olabilmeli. Barışa huzura inanıp uygulayan bir lider olabilmeli. Yaşamı ve lider olduğu dönemin başarıları gelecek nesillere örnek olabilmeli. Hatta bilim ve irfan merkezi olan eğitim kurumlarına ilham verebilmeli. Üniversitelere yüksek lisans, doktora tezi bile olabilir nitelik ve seviyede olabilmeli. Kısacası tarih onu yazmalı. Yokluğunda veya ölümünden sonra bile rahmet ve saygıyla, özlemle anılmalı.

Peki var mı böylesi liderler ? Çok var isteyen araştırabilir. Arayan mutlaka bulur. Ben acizane kendi bireysel ve beğendiğim ideal lider ismi vermek istemiyorum kimseleri etkim altında bırakmak istemediğimden vermiyorum. Elbette ki anlam ve içerik olarak belirtmeye çalıştığım olumlu ve pozitif davranışlarla yüklü lider kişiliğinin tersi olanlar da var. Unutulmamalı ki her tez antitezini de hatırlatır. Adeta ona davetiye çıkarır.

Çağın lideri çağın sorumluluklarını kavrayıp üstesinden gelebilmeli. Ama savaş veya kan dökerek değil. Barış, bilim ve mutlak olumlu davranışlarla güzel sonuçlar elde edebilmeli. Çürütülemeyen diplomasıyla. Evrensel olabilen erdemliklerle çözümler bulabilme deneyim ve becerileriyle. Kimi zaman da üreterek istenilen ve gereken sonuca gidebilmeli. Bireysel yeteneğine ve sahip olduğu özgüvenini de ortaya katarak inanılmaz başarılar elde edebilmeli.

Akmakta olan hayatın merkezine öncelikle insanı koyabilmeli. Her şey insanlar için. Yetmez insanlık için diyebilmeli. Aldığı ve üslendiği misyonunu rol yaparak değil de inanarak ve içtenlikle uygulayabilme azminden bıkmamalı. Pes etmemeli, hiç bir zorluktan kaçınmamalı. Bu önemli ve lideri unutulmayan lider yapan özellikler uğruna hayatını bile göze alabilmeli.

İşte lider. İşte çağın örnek liderinde olması gereken olmazsa olmazlar bence bunlar olmalı. Atladığım ve yazmayı unuttuğum hatta hatırlayamadığım başka da nitelik ve özellikler varsa onları da sizler düşünün. Değerli okur. Selam ve saygılarımla…

İçinde bulunduğumuz 2021 yılının henüz başındayken; beklentilerinizin gönlünüzce olması dileklerimle efendim.