CHP ve AK Parti başta olmak üzere bir çok parti tarafından açıklanan resmi başvuru tarihleri sona erdi ve aday adayı başvuraları tamamlandı. Süreç işliyor. Muhtemelki  listeler Yüksek Seçim Kurulu'na verilene kadar daha sürprizler olabilir, olacaktır. Samimiyetle ifade etmeliyimki çok kıymetli başvurular var. Her ilçede kim seçilse aday olarak,  ‘Bu aday da fena değildi’ denecek mutlaka bir kaç aday adayı dışarda kalacak.  Neyse bu girişgahtan sona bugün biraz Büyükçekmece ve Silivri’deki başvurulara değinelim.

İkisi de bazı nüans farkları olmasına rağmen birbirini andırıyor gibiler. Büyükçekmece’de CHP’li Başkan Dr. Hasan Akgün aday adayı. Karşısında ise kendi partisinden Mehtap Tazegül, Hüseyin Remzi Gökbulak ve Gülcan Tekdemir Demirkan aday adayı. Ak Parti’den ise ilçe başkanlığa koltuğuna oturmuş hayattaki tüm isimler: İlker Gürbüz, Murat Çelik, Recep Erol, Hatice Bozdağ, Celal Babayiğit ve Gürpınar’da ANAP’tan bir kaç dönem belediye başkanlığı yapmış olan Velittin Küçük. Bunlar öne çıkan isimler.

Silivri’de durum Büyükçekmece’nin tersi. Silivri’de MHP Başkan Volkan Yılmaz  aday adayı. Ak Parti’den İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Sami Barlas ile  Hasan Türkyılmaz; CHP’den ise; Doruk Bulut, Melih Yıldız, Bora Balcıoğlu, Rehat Faikoğlu, Şeref Can Ayata, Semih Ayeş, Dilek Yetkin, Süleyman Ergin, Duygu Doğay Özer aday adayı.

*

Akgün ve Yılmaz  aday adayı değil, aday

Siyasetin nabzını tutanlar biliyorki; Büyükçekmece Dr. Hasan Akgün ile Silivri’de Volkan Yılmaz aday adayı değil aday.

-Dr. Hasan Akgün, Ekrem İmamoğlu tarafından ilk talep edilen ve kurultayda Özgür Özel’in seçilmesiyle başarıya ulaşan değişim hareketinin İstanbul’daki lokomotif isimlerinden biri değil mi? Evet. Girdiği bütün seçimleri de kazanmış mı? Evet. Kim kesebilecek adaylığını Akgün’ün?  Hüseyin Remzi Gökbulak partinin büyük emektarı. Mehtap Tazegül partinin eski Kadın Kolları Başkanı.O’nun da çok emekleri var. Eski İlçe Başkanlarından Dursun Tazegül’ün de eşi. Gülcan Tekdemir Demirkan halen meclis üyesi. O da eski İlçe Başkanlarından ve yine eski Cemevi Başkanlarından Mehmet Tekdemir’in kızı. Değerli isimler. Ama Türkiye çapındaki bir yerel yöneticinin ve değişimcilerin zaferi sonrası parti içinde de etkili bir isim haline gelen Akgün’ün yerine aday gösterilmeleri mümkün mü? Yok. Onların ki bir tepki aday adaylığı. Ama o tepki aday açıklamalarında dile getirilmedi.  Çok ta dikkatli konuştular ve Akgün’ü yıpratabilecek tek kelime etmediler. Onlar da biliyor adayın Akgün olduğunu. Açıklamaları adaylık beklentisi değil başkan bir şey.

Aynı durum Silivri’de söz konusu.  Cumhur İttifakı liderleri Erdoğan ve Bahçeli anlaşmışken, her MHP’li üst düzey yöneticinin öve öve bitiremediği, hatta Ak Parti anketlerinde bile birinci çıktığı dile getirilirken, Volkan Yılmaz’ın aday gösterilmemesi mümkün mü? Hayır. Volkan bey aday.  E peki Ak Partili; Sami Barlas ile Hasan Türkyılmaz’ın adaylık başvuruları ne oluyor?  Belli ki tepki başvurusu.  Ama o tepki ne belli değil.

*

Silivri’de CHP’nin öne çıkan adayları

Silivri CHP’den; Doruk Bulut, Melih Yıldız, Bora Balcıoğlu, Rehat Faikoğlu, Şeref Can Ayata, Semih Ayeş, Dilek Yetkin, Süleyman Ergin, Duygu Doğay Özer başkan aday adayı oldular. Dokuz aday adayı. Hepsi değerli isimler içlerinde Profesör bile var. Ama bize göre üç isim öne çıkıyor. Doruk Bulut, Melih Yıldız ve Bora Balcıoğlu. Belki biraz da Şeref Can Ayata. Diğer beş isimden hangisi aday gösterilirse gösterilsin büyük sürpriz olur. Bulut, Yıldız ve Balcıoğlu. Hangisinin aday olacağını biraz da yöntem belirleyecek. Örgüt denetiminde önseçim mi, genel merkez ataması henüz tam bilmiyoruz. Eğer örgüt denetiminde önseçim olursa; üç isimden biri ipi gögüsler. Doruk Bulut, Melih Yıldız ya da Bora Balcıoğlu.  Bana kızabilirler ama diğer beş ismin bu yöntemde pek şansı kalmıyor. Direk merkez ataması olur ise. Doruk Bulut en şanslı aday gibi.

AK Parti Büyükçekmece’de kim aday olur?

Soru insanı güldürüyor doğal olarak.  İlker Gürbüz, Murat Çelik, Recep Erol, Hatice Bozdağ, Celal Babayiğit ve Gürpınar’da ANAP’tan bir kaç dönem belediye başkanlığı yapmış olan Velittin Küçük.  Ben size diyeyim mi “Hiçbiri” bile olabilir sorunun yanıtı.  Hepsinin de şansı var da denilebilir.  ‘Siz çok fazla aday adayı oldunuz. Ben size en iyisi dışardan aday göndereyim. Hiç biriniz kırılmayın’ denilip Mevlüt Uysal örneğindeki gibi dışardan bir aday gelebilir mi? Yok daha neler, saçmalık denilmesi doğal. Çok çok uzak ihtimal.  Ama  Ak Parti bu anlamda insanları şaşırtıyor.  Beklenti; daha önce aday gösterilmiş olan; İlker Gürbüz, Celal Babayiğit bir adım geride olmak şartıyla hepsinin şansı var denilebilir.