banner460
banner128

Mart 2021 tarihinde Almanyanın iki Eyaletinde (Baden-Württemberg ve Hessen )seçimler yapıldı.

Baden Würtemberg te Eyalet Parlamentosu seçimleri ve Hessen Eyaletinde Yerel seçimler. Her iki seçimde Covid 19 koşullarında yapıldı. Buraya kadar her şey normal. Anormal bir durum yok.

Ancak herkes Covid 19 koşullarında yapılan seçimlerin propogandası nasıl olacak. Partiler ve politikacılar seçmen kitlelerine nasıl ulaşacaklar. Herkesin uyması gereken koşullar var. Herkes bu koşullara uyacak mı? soru üstüne soru. Hatta bu koşullarda yapılan bir seçim demokratik olur mu? Diye uzun süre kamu oyunda tartışıldı.

Demokrasi aynı zamanda belli kuralları olan ve mutlaka herkesin bu kurallara uyduğu sürece demokrasi olabilen bir yönetim şeklidir.

Hiç bir yerde yazılı olmayan ancak demokrasiyi özümsemiş parti yöneticileri tarafından belirlenen kurallara herkes uyma sözü verdi ve seçimler herhangi bir tereddüte mahal bırakmadan yapıldı. Örnegin secimlere üc hafta kala secmenleri bilgilendirmek üzere kurulan standlarin kurulmamasi ve bire bir temas olmaması konusunda insan anlastı ve bu çalışmalar yapılmadı. 

Seçimlerden önce insanlarda seçimlere katılma oranında ciddi endişeler vardı. Seçmenlerin ve sandık sorumlularının yaşamları tehlikeye atılmadan seçimler nasıl olacaktı.

İlk başta Maske, hijyen ve mesafe kurallarına herkesin uyması için önlemler alındı. Seçmenlere ve sandık sorumlularına Maske ve dezenfekte sunuldu. Seçmenler ile seçim sorumluları arasına mika paneller çekildi. Sandıklarda seçmen sayıları azaltıldı ve sandık sayılar çoğaltıldı.

Seçmenlere ve görevlilere seçimlere katılmaları ve sorumluluk almaları için ciddi güven verildi.

Almanya Seçim sisteminde türkiyede olmayan bir system var buda mektupla oy kullanma .

Eğer bir seçmen her hangi bir sebepten ötürü oy kullanmaya gidemiyorsa oyunu mektupla kullanabilir. Bu system şöyle işliyor:

Seçmenlere seçmen kartı geldiğinde seçmen oyunu mektupla kullanmak istiyorsa seçmen kartıyla beraber gelen bir formla bunu Belediye’ ye bildiriyor. Belediye o seçimlerde kaç seçim olacaksa oy pusulalarının yanı sıra her seçim için oy pusulası ve zarf gönderiyor. Bunları gidip kendinde alabildiğin gibi başka birine vekalet vererek getirtebiliyorsun.

Diyelim bu seçimlerde üç oy kullanılacak. Belediye Parlamentosu, İlgenel Meclisi ve Belediye Başkanlığı. Her seçim için ayrı ayrı oy pusulası ve zarf düzenleniyor.

A seçimi için beyaz oypusulası ve beyaz zarf. B seçimi için sari oy ve sari zarf . böyle devam ediyor. Oy pusulalarını zarflara koyuyorsun zarfları kapatıyor ve sena gönderilen bir yemin belgesini imzalayarak bunları gelen bir zarfa koyup tekrar seçim gününe kadar Belediyeye veriyorsun.

Bu sistemin sağlıklı çalışması için insanların dürüst ve kimseden etkilenmemeleri gerekli ve özgür iradeleri ile haraket etmeliler. Almanya halkında bu konuda ciddi bir sorun yok ve sistem işliyor.

Bu oy kullanma sistemi sayesinde geride bıraktığımız seçimlerde en az % 5 seçimlere katılma oranı arttı.

Yani İnsanlar devletine, Devlette Yurttaşına güveniyorsa bu koşullarda da demokratik seçim yapmak olanaklı.

Rödermark Mayıs 2021

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.