Depremden önce kamuoyunda Millet İttifakının adayının açıklanmasının geciktiği, bunun da ittifakın oylarında yükselme bir yana gerelimeye neden olduğu  şeklinde bir görüş giderek yaygınlaşmaya başlamıştı ki ben de o bu kanıda olanlardandım.             

İkinci olarak İYİ Parti’nin kimi yöneticilerinin Sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yönelik çıkışları ve iki parti arasında aday konusunda bir sıkıntı varsayımının kamuoyuna yansımasının da  yine oyların yükselmesine engel olduğunu inanıyorduk..

*

Kılıçdaroğlu ve Akşener’in son görüşmesinin olumlu sonuçlandığının açıklanması, ardından da bugün İYİ Parti sözcüsü Kürşat Zorlu’nun ‘Aday 2 Mart’ta belirlenecek’ açıklamasının Millet İtitfakı adına  kamuoyunda bir anda olumlu yankılandığını belirtmeliyiz  Olumluydu çünkü toplumu en çok sıkan, yoran durumlardan biri hiç kuşkusuz belirsizliktir.  Oysa biz biliyoruz ki, en kötü karar en iyi kararsızlıktan iyidir.

*

Bu iki gelişme daha yaşanmamışken Aksoy Araştırma şirketinin araştırmasına göre son iki ay içerisinde Ak Parti’nin oylarında yüzde 2.4 gerileme görüldü.
Araştırmaya göre; Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 4.4 puan önünde.  Bunda HDP desteği yok.  Aynı araştırmaya göre HDP’nin oyu ise yüzde 12 oranında. Şimdi HDP’yi de Millet İttifakı destekçisi varsayarsanız  fark çıktı. 16.4’e.

Araştırma sonucunu aradaki fark yüzde 4.4 diye yorumlamak mı Millet İttifakı açısından kamouyonda olumlu yankılanır yoksa yüzde 16.4 diye yorumlamak mı? Elbette ki yüzde 16.4 diye yorumlamak. Farkın bu düzeye eriştiğini gören halkta Millet İttifakı’na yöneliş artar. İnsanlar genellikle kazanana yönelir çünkü. 

*

Tüm bu gelişmelerden sonra, Millet İttifaki adayının açıklanmasıyla birlikte ittifakının oyunun en az yüzde 2 daha artacağını öne sürebiliriz. Çünkü belirsizlik bitmiş olacak. Çünkü İYİ Parti ile CHP arasında varsayılan ve ittifaktan umut bekleyenleri yoran anlaşmazlık görüntüsü sona erdirilmiş olacak.   HDP'nin destekleyeceği aday açıklanırsa 16.4 oy farkı bir anda 18.4'e çıkmış olacak. Yani yüzde 60'a 40 gibi.. Bu da bizim öngörümüz olsun.