Afet riskleri değerlendirildi
Afet riskleri değerlendirildi
İçeriği Görüntüle

Türkiye’nin en yaratıcı bartenderları GastroAntalya Miksoloji Yarışması’nda lezzet ve
sunumda sınırları zorladı. İlk üç dereceyi Bedirhan Batu, Baran Özlap ile Gizem Şener
paylaştı.
Antalya, bu yıl da gastronomi dünyasının en heyecan verici etkinliklerinden birine ev sahipliği
yapıyor; GastroAntalya... Uluslararası gastronomi ve mutfak yıldızlarını buluşturacak olan
GastroAntalya’nın ilk etkinliği, 16 Kasım Pazar günü yapılan miksoloji yarışması ‘‘Master
Bartender’’ oldu.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen profesyonel bartenderlar, özgün kokteyl reçeteleriyle
jüri karşısına çıkarak “en iyi karışımı” yapmak için kıyasıya mücadele etti. GastroAntalya’nın
uluslararası gastronomi buluşması kapsamında düzenlenen miksoloji yarışmasında yerli
ürünler yaratıcılıkla harmanlandı.
“Doğadan Bardağa: Sürdürülebilir Lezzetler” temasıyla yarışmacılar, yerel ve mevsimsel
ürünleri merkeze alarak doğayla uyumlu kokteyller hazırladı. Özgün içeceklerin tanıtımına
katkı sağlanan yarışmada bartenderların hazırladığı birbirinden ilginç içecekler,
sürdürülebilirlik, sunum estetiği ve tat dengesi kriterlerine göre değerlendirildi.
Inno Concept Business otelde yapılan yarışma sonunda birinciliği Bedirhan Batu alırken,
Baran Özlap ikinci, Gizem Şener üçüncü oldu. Dereceye giren miksolojist bartenderlar, ulusal
ve uluslararası platformlarda temsil hakkı kazanırken, dereceye giren reçetelerine de
GastroAntalya özel yayınında yer alma ayrıcalığı tanındı. İlk üçte yer alan bartenderlar
Bedirhan Batu, Baran Özlap ile Gizem Şener aldıkları kupaların yanı sıra Moldova’da eğitim
hakkı da kazandı.
GastroAntalya’nın finali 21-23 kasım arasında yapılacak, dünyanın dört yanından çok sayıda
gastronomi ve mutfak yıldızı, çeşitli dallarda dereceye girmek için ter dökecek.
‘‘Miksoloji; alkollü veya alkolsüz içeceklerin hazırlanması, yeni reçetelerin ortaya çıkarılması
ve karıştırılması sanatına verilen isimdir.’’ Bu işin sanatkarlarına ‘‘miksolog’’ ya da
‘‘miksolojist’’ denir. Miksologlar hazırladıkları ürünlerle (kokteyl) hem damağa hem göze
hitap eder.
Bartender; barda içki servisi yapan kişiler için kullanılanılır. Bartenderler eskiden sadece
istenen içkiyi servis ederken, günümüzde miksolog gibi hizmet sunmaktadır.
MUSTAFA KAZIM AYDIN
[email protected]