banner460
banner128

“Vücudumuzdaki toksinlerin, dokularımıza zarar vermeden atılmasına” detoksifikasyon, kısaca detoks denirmiş.

Ara sıra hepimizde bir detoks yapma sevdası başlar. Genellikle de kilolarımızın fazlalaştığını hissettiğimiz zaman “Ay ben detoks yapmalıyım!” ile başlayıp, ertesi gün/günlerde uzun açlıklar ve yokluklarla devam eden bir süreç olur. Hem acınası bir duruma gireriz hem de gururlanırız bu durumla; öyle ya zor olanı başarıyoruzdur, aç kalıyor, arınıp temizleniyoruz.

Gel zaman git zaman derken, “detoks” kelimesi, hayatımızdan çıkartmak istediğimiz her şey için uygulanabilir olmaya başladı.

Özellikle hayatımızdaki ciddi değişim dönemlerinde insan detoksu, teknoloji detoksu yapmaya başladık.

Örneğin ben, bir detoks ihtiyacı anımda, telefonumda kayıtlı isimlerin yarısını sildim. Kolay olmadı, birkaç tur baştan aşağıya tekrar tekrar incelemek zorunda kaldım. Hiç görüşmediğim insanlar ilk başta yok oldular. Sonra sırasıyla, görüşmekle görüşmemek arasında fark olmayanlar, ender görüştüğüm ama sohbetinden tad almadıklarım...İşlem bittiğinde listeme şöyle bir baktım, içim huzurla doldu, çok hafiflemiştim. Bana yetecek, yüzümde gülümseme yaratacak insan listem hazırdı, detoksum işe yaramıştı. Yaklaşık bir yıl geçti üzerinden ve ben sildiklerimin eksikliğini hiç hissetmedim.

2020 sonuçlarına göre: “Türkiye'de günde ortalama 7 saat 29 dakika internette geçiyor.” Düşünebiliyor musunuz, uyanık kaldığımız saatlerin neredeyse yarısını ekran başında harcıyoruz.

Bu yazıyı okuyunca bir detoks zamanının daha geldiğini hissetttim. Hemen harekete geçtim, pazar günleri telefonumu kullanmamaya karar verdim. Dün ilk pazarımdı ve oldukça acı bir süreçti. Orda karşınızda durup size bakıyor, ses çıkarıyor, ışıklarını yanıp söndürüyor, alarmlarını çalıyor, titriyor...”Al beni eline hadi” diyor. Göz göze gelmemeye çalışıp kafamı çeviriyorum. İçim sızlıyor, sabaha kadar sabret diyorum, saatleri sayıyorum.

Sabah, alarm çalınca sevinçle telefonumu aldım, bir öpmediğim kaldı mutluluktan. Ama bir günlük detoksumu başarıyla tamamlamıştım. Ve anlamıştım ki, telefon ve internet olmadan yaşanabiliyor, en azından haftada bir gün.

Gelecek hafta pazar günümü korkuyla bekliyorum.

Sizin yaptığınız detokslar var mı?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.