Avustralya Yerli Hareketi’nin önderleri sessizliğini bozup, referandum yenilgisini ‘ürkütücü ve kötü-niyetli’ olarak nitelediler

Yerli İşleri Yazarı Bridget Brennan tarafından kaleme alınmıştır.

Avustralya Yerli önderleri Yerlilere Ses referandumu yenilgisinden sonra Başbakan Anthony Albanese’ye açık mektup yazdılar.ABC News: Michael Franchi

Geçen haftalarda yapılan Yerlilere Ses referandumuda Evet seçeneğini destekleyen Avustralya Yerli önderleri Hayır seçeneğinin kazanmasını ‘’utanılacak zafer’’ olarak adlandırıp başbakana yazı yazdılar.

Yazılan mektup olan durumu ‘’Yurdumuza yalnızca 235 yıl once gelen insanlar bu kıtanın 65,000 yıldan daha fazla bir süredir bizim için kutsal olan bu toprakları koruyup bakımını yapan İlk Halklarını  tanımayı reddetmeleri bizlere bir hafta boyunca tek kelimeyle inanılmaz utanç verici ve kötü niyetli bir durum olarak görünmektedir.’’ diye tanımlamaktadır.

14 Ekim 2023 tarihinde Avustralyalıların %60’ından fazlası Avustralya Yerlilerini ilgilendiren konularda meclise fikir beyan edecek olan Yerlilerin Sesi adında bir kuruluşu oluşturup anayasaya ekleme konusundaki teklifi reddettiler.

Başbakan Anthony Albanese yanında milletvekilleri ve senatörlere de gönderilen mektupta Avustralya Yerli önderleri anayasanın ‘’anayasayı yapan büyüklerin niyetlerinin’’ malı olduğunu beyan ettiler.

Mektup anayasanın ‘’beyaz adamın’’ ürünü olduğu ve bu anayasada yapılacak her hangi küçük bir değşikliğin bile ‘’bizim halkımızın’’ başarılı olması konusunda başarılı olması konusunda engel olduğunu belirtmektedir. 

"Bu açıkça göstermiştir ki bizim yerli halkarımızla iligli anayasada yapılacak herhangi küçük bir değişiklik hiç bir zaman başarıya ulaşamayacaktır."

Bu beyanın  "Evet kampanyasını destekleyen Aborijin ve Torres Boğazı Adaları Halklarının önderleri, toplum üyelerini ortak sezgi ve görüşlerinin" bütünü olduğunu belirtmektedir. 

Bu mektupta kimlerin imzalarının olduğu tam belli olmamakla birlikte ABC yetkilileri bazı Yerli önderlerinin bu beyana mesafeli oldukları ve adlarını belirtmek istemediklerini düşünmektedir.

14 Ekim 2023 tarihinde yapılan referandumda başkent Kanberra’nın bulunduğu topraklar dışındaki tüm eyaletler çoğunlukla hayır oyu veriler.

Şu ana kadar, Evet kampanyasının destekçisi olan Yerli Önderleri halen referandumdan çıkan sonuçları değerlendirme konusunda sessizlikleri korumaktadırlar.

Bu mektubu hazırlayan Yerli önderleri bu referandumdaki tarihsel yenilginin altında partilerin ortak çalışmamasının yanı sıra ‘’siyasal reklamlarda ve iletişim kanallarında yaratılan yalanlar’’ ve ırkçılığın yattığı sonucuna varmışlardır. 

Mektupta ‘’ On yıldan fazla bir süredir Mecliste Meclise Ses kampanyasına destek verdikten sonra desteklerini çeken Liberal Parti lideri Peter Dutton ve Ulusal parti lideri David Littleproud’un desteklerini çekmelerinin referandumu başarısızlığa sürüklediğini.’’ belirtmektedir.

"Bu öneri yıllardır %60 evet ve %40 hayır seviyelerinde gezerken Ulusal ve Liberal Parti’nin kaprisli tutumları ülkenin en kötü koşullarda yaşayan halkına yapılan desteğin harabelmesine yol açmıştır’’. Bu çelişkili duruma karşı Evet  kampanyasının yapabileceği çok birşey yoktu tabii ki.

Mektup "Bilerek ya da bilmeyerek Avustralyalıların çoğunluğu utanılası bir harekette bulunmuşlardır ve bunun olumlu biçimde yorumlanacak hiç bir yanı yoktur.’’ diye devam etmektedir.

Avustralya Yerli Halkları Bakanı, Linda Burnley bu hafta NITV televizyonuna verdiği demeçte İlk Uluslar (Yerliler) halklarıyla ‘’gelecekte atılacak adımlar’’ konusunda istişarelerde bulunacağını belirtti.

Ayrıca mektupta bazı liderler Aborijin ve Torress Boğazı Adalıları Sesi kuruluşunun anayasal değişim olmaksızın oluşturulmasını istediklerini belirtmektedirler.

Mektup "Yapılan teklifin reddinin bizim Ses’imizin meclise, hükümete ve Avustralya toplumuna iletmemizi engelleyemez.’’ diye devam etmektedir

"Bu olay tüm Avustralya tarihine sonsuza kadar kazınacakken, biz kendi çocuklarımızı, torunlarımızı düşünüyoruz. Yaptığımız eylemler eskiden olduğu gibi bugün de, yarın da devam edecektir. "

https://www.dark-emu-exposed.org/home/2016/2/6/chairs-for-the-foyer-yrkzx

Beyaz Adam’ın yerli katliam girişimi ve yerlilerin direnişini gösteren bir tablo