banner460
banner128

Aman parmaklarınıza iyi bakın!

Dahiliye uzmanı ve araştırmacı yazar olan Doktor Sadık Özen, 20’nci kitabı ‘‘Parmakların Gizemi ve Sinestezi’’de, parmakların hayatımızdaki önemini anlatıyor, özellikle de onların bir duyu organı işlevi özelliklerine dikkati çekiyor.

MUSTAFA KAZIM AYDIN Antalya

...

Bir an parmaklarımın olmadığını varsayıp onları önce tek tek, sonra hepsini birden kapattım ve elimle her zaman yaptığım işleri yapmayı denedim.

Bazı işleri hiç yapamadım, yaptıklarım da hem çok zaman aldı hem istediğim gibi olmadı.

Gözlerimi yumdum, parmaklarımı kapattım ve bazı nesneleri parmaksız olarak dokunarak tanımaya çalıştım. Olmadı. Hissetmede ciddi kayıp vardı.

Vücudumun göremediğim bölgelerini önce parmaklarımla, sonra parmaklarımı kapatarak elimle dokundum. Aynı şekilde karın ve göğüs bölgemde çeşitli noktalara bastırdım.

Parmaklarımla hissettiklerimi elimin diğer kısımlarıyla hissedemedim.

Sonra ayak parmaklarımı test ettim. Onlar yok sayabilmek için bir sete çıktım, parmaklarım boşluğa gelecek şekilde durdum. Daha doğrusu durmaya çalıştım. Çünkü zor oldu. Ayak parmaklarım, ayakta durmada ciddi bir denge unsuruydu. Onlarsız ayakta durmakta zorlanıyordum…

Ayak parmaklarımla yapabildiğim bazı şeyleri, ayağımın diğer kısımlarıyla yapmaya çalıştım. Yine olmadı ya da eksik oldu. Özellikle ayak parmaklarımla dokunarak bir nesneyi tanıma hissi, ayağımın diğer kısımlarıyla dokunduğumda olmuyordu.

Nereden çıktı bu parmak hikayesi, parmak deneyi!..

Dahiliye Uzmanı Doktor Sadık Özen’in ‘‘Parmakların Gizemi ve Sinestezi’’ kitabından çıktı. Aynı zamanda araştırmacı yazar olan Doktor Sadık Özen, 20’nci kitabı olan ‘‘Parmakların Gizemi ve Sinestezi’’ ile bugüne kadar anatomi dersleri dışında pek ele alınmamış olan parmakların hayatımızdaki önemini anlatıyor, özellikle de onların bir duyu organı işlevi gören özelliklerine dikkati çekiyor.

Kitap, bu alanda çalışma yapacak olanlara öncü niteliğinde bir eser. Doktor Sadık Özen de önsözde bunu özellikle vuruluyor:

‘‘Amacım iddialı bilimsel bir eser ortaya koymak değildir. Çünkü salt bilimsel bir kitap yazma çabası ve düşüncesinde değilim… Ortaya üzerinde tartışılacak yeni bir tez koyuyorum… Başarabilirsem, insanların ve bilim dünyasının kitabımdaki konular üzerine düşünmelerine vesile olabilirim…’’

Üstte anlattığım denemeleri bu kitabı okuduktan sonra yaptım. Parmaklarımızın ne kadar önemli olduğunu, önemli olmalarına rağmen onları ne kadar hoyratça kullandığımızı fark ettim, bir an dehşete kapıldım.

Orhan Veli aşkı anlatırken, ‘‘bilmezdim şarkıların bu kadar güzel/ kelimelerinse kifayetsiz olduğunu/ bu derde düşmeden önce’’ der ya…

Ben de bu kitabı okumadan önce bilmezdim parmakların bu kadar önemli olduğunu. Farkında değildim, fark ettim…

Okuyunca bana hak verecek, parmaklarınızı el üstünde tutacaksınız…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.