İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın'daki faciada 40 işçinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Öte yandan Bakan Soylu yaptığı açıklamada 1 maden işçisinin durumunun belirsiz olduğunu belirtti.

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün (14 Ekim) akşam saatlerinde grizu patlaması meydana geldi. Bartın Valiliği'nin açıklamasına göre, patlama saat 18.15 sıralarında -300 kotunda yaşandı. Patlamanın ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından bugün saat 11.46'da yapılan son açıklamaya göre hayatını kaybedenlerin sayısı 40'a ulaştı. 1 işçinin durumu ile ilgili ise belirsizlik olduğu kaydedildi.

Maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da soruşturma başlatıldı, olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ilk açıklamasında, “Arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre grizu patlaması olduğu şeklinde" ifadesini kullanmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gece saatlerinde yaptığı ilk açıklamada, madende 110 işçinin çalıştığını, 49 işçinin ise riskli bölgede kaldığını kaydetti. Soylu, sabaha karşı 06.00'da yaptığı açıklamada yaşamını yitiren işçi sayısının 26'ya yükseldiğini, 58 işçinin kurtarıldığını, 15 işçinin maden ocağında olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından sabah saat 06.38'de yapılan son açıklamaya göre, hayatını kaybedenlerin sayısı 28'e ulaşmıştı. Saat 11.46'da Bakan Soylu tarafından yapılan son açıklamada can kaybının 40'a ulaştığı kaydedildi.

BAKAN DÖNMEZ: ARAMA ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞTIK

Soylu'nun ardından açıklama yapan Bakan Dönmez de "Arama kurtarma çalışmalarında hemen hemen sona yaklaşmış durumdayız. Bir isim dışında belirsizliğini koruyan başka bir şahsımız yok" açıklamasında bulundu.

Dönmez, şunları söyledi:

"Arama-kurtarma çalışmalarında hemen hemen sona yaklaşmış durumdayız. Bir isim dışında belirsizliğini koruyuan başka bir şahsımız yok. Arama kurtarma çalışmalarını başta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun ekipleri yaptı. Aslında kendi arkadaşlarını kurtarmak için elinden geleni yaptı. Şu anda aşağıda ekiplerimiz gerekli kontrolleri yapıyorlar. Belirsizliğini koruyan arkadaşımızı da arama çalışmaları da devam ediyor.

Dün akşam yaptığımız açıklamada kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemişitm. Yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Sabah arkadaşlarımız gidip o 14 arkadaşımızı da bölgeden çıkardı. Soğutma çalışmaları da devam ediyor. Bu olay buradan -350 metre aşağıda oldu ama bir 2500 metre de uzaktayız. Bu zorluklara rağmen çalışmaya katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Daha 3 hafta önce burada biz, Türk-iş başkanımızla birlikteydik, helalleştik ama arkasını getiremedik."

SOYLU, CAN KAYBININ 40'A ULAŞTIĞINI BİLDİRDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından sabah saat 11.46'da yapılan son açıklamaya göre, hayatını kaybedenlerin sayısı 40'a ulaştı. Soylu, "110 madencimizden 58'i kurtarıldı. Bir madencimizle ilgili belirsizliğimiz var, şu anda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 11 yaralımız hastanelerde. 6'sı Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde, 3'ü Bartın Devlet Hastanesinde, 2'si özel hastanede. Bir yaralımız taburcu edildi diye konuştu.

Soylu'nun açıklamaları şöyle:

"İsterdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim. Ancak bu saatten itibaren yapılan çalışmalarda yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafından büyük çaba sarf edildi. Mümkün olduğunca doğru ve zamanında bilgilendirmeye çalıştık. Sabah saat 07.30 itibariyle, gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk. Bir kısımda yangın olmasına rağmen kurtarmacılarımız, arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık gösterdi. 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralımız da hastanelerde. 110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla büyük bir bölümü de arama kurtarma sonucu kurtarılmış oldu.