banner460
banner128

"Meclis İradesi gasp edildi"

Uzun süredir beklenen Hayvanları Koruma Kanunu değişiklikleri 14 Temmuz günü yürürlüğe girdi ancak tartışmalar son bulmadı. STK’ların “beklentileri karşılamıyor” dediği yasa düzenlemesinde şimdi de “kanun uygulanmıyor” tartışmaları başladı. Mecliste oldukça tartışmalı süreçlerin yaşanmasına neden olan yasaklı ırklara dair düzenleme yapıldı ancak bakanlığın görüş yazısı ile yasaklı ırklar uygulamasını kısıtlaması hayvanseverlerin ve hayvan sahiplerinin tepkisine yol açtı. HAYKURDER ise yaptığı açıklamada “Meclis iradesi bakanlık tarafından gasp edildi. Kanun uygulanmıyor” diyerek tepki gösterdi. TİP Millletvekili Sera Kadıgil de HAYKURDER’in tepki gösterdiği uygulamaya ilişkin T.B.M.M.’ne soru önergesi vererek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Bakanlık uygulamayı kısıtladı!

9 Temmuz günü mecliste kabul edilen ve 14 Temmuz’da yürürlüğe giren Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 7332 sayılı kanunda Tehlike arz eden hayvanlar ile ilgili yasakların kapsamı genişletilirken mevcutta bulunan hayvanların sahiplerince kaydettirilerek ölene dek bakımlarının devamının sağlanması hakkı 6 ay içerisinde kayıt ettirmek koşulu ile geçici madde ekiyle tanındı.

Yasa meclis genel kurulunda görüşülmeden evvel Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’na gelmiş, 6 Temmuz tarihli komisyon toplantısında STK’lar bu maddenin yüzeysel olduğu ve açık hüküm içermediği gerekçesi ile uygulamada sorun yaşanacağını ifade ederek düzeltilmesini talep etmişti. Komisyon Başkanı Yunus Kılıç ise “Biz ne yazdığımızı biliyoruz. Yasayı hazırlayan milletvekilleri açıklıyor işte. Siz okuduğunuzu anlamıyor musunuz? Madde gayet açık. Yasa yürürlüğe girdikten sonra tehlike arz eden hayvanları olanlar 6 ay içerisinde kaydettirecek. El konulmuş olup bakımevlerinde bulunanlar sahiplerine iade edilecek. Sahipsiz olanlar da sahiplendirilebilecek. Sizi kim engelleyecek, 6 ay süre içinde sahiplendirin” sözleri ile STK temsilcilerine kanun maddesi üzerinde yaptıkları yorumun doğru olmadığını belirtmiş ve maddeyi açıklamıştı.

Kanunun ilk imzacısı Mustafa Yel de komisyon tutanaklarına yansıyan bu görüşmelerde Yunus Kılıç’ın sözlerini doğrulayarak hayvanseverlerin endişe etmemesi gerektiğine vurgu yapmıştı.

STK’ların kanun maddesi üzerinde düzeltme yapılarak açık hüküm konulması talebi üzerine tartışmalar büyümüş ve komisyon toplantısı maddeler üzerinde oylamaya geçilemeden sonlandırılmıştı.

Bakanlık uygulamayı değiştirdi!

Yasanın tartışmaşı maddesinin değiştirilmeden kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi üzerine sahiplerinden alınmış ve el konulmuş olan hayvan sahipleri köpeklerini kaydettirmek ve geri almak için bakanlığa başvurmak istedi ancak bakanlıktan hiç beklenmedik bir cevap geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2331277 sayılı iç yazışma ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne hukuki görüş göndererek bu statüdeki hayvanların sahiplerine iade edilemeyeceği, sahipsiz olanların sahiplendirilemeyeceği bunların iade ve sahiplendirilmesi yönünde kanunda açık hüküm bulunmadığı ve sadece el konulmamış olan hayvanların sahipleri tarafından kayıt işlemlerinin yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Bu görüş üzerine DKMP ise bölge müdürlüklerine sahiplendirme ve iade işlemlerinin yapılmaması talimatını gönderdi.

Paçalı “Meclis iradesi gasp edildi!”

HAYKURDER bu gelişme üzerine Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruda bulundu. Ayrıca AK Partili Milletvekillerine de durumu bildirdiklerini ifade eden HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı yaptığı açıklamada “Ne yazık ki korktuğumuz başımıza geldi. Biz yasa hazırlık sürecinde komisyon toplantılarında tam da bu şekilde bir sorunun uygulamada yaşanacağını ifade ederken AK Partili Milletvekilleri bizleri okuduğumuzu anlamamakla itham ediyordu. Yasaklı ırk statüsündeki hayvanlar ile ilgili 14 Temmuz'da yürürlüğe giren yeni düzenleme ile el konulmuş ve barınaklarda bulunan hayvanların sahiplerine iade edilmesi ve sahipsiz olanların sahiplendirilmesi 6 ay içerisinde gerçekleştirilecekti. Ancak bakanlık kanuna rağmen aksi yönde uygulamaya giderek meclis iradesini gasp etti! TBMM'de Hayvanları Koruma Kanunu görüşmelerinde büyük tartışmaların çıkmasına sebep olan Yasaklı Irk düzenlemesinde hak örgütü temsilcilerinin tüm ikaz ve uyarılarına rağmen ilgili madde düzeltilmedi. Kaygılarımızda haklı çıktığımızı gösteren bakanlık yazısı ortada... Bakanlık da aynen kaygı duyduğumuz şekilde yürütmeye başladı uygulamayı! Lütfen şimdi komisyonda bize dönüp rahat rahat dillendirdikleri "Siz okuduğunuzu anlamıyor musunuz?" sözlerini Tarım ve Orman Bakanına da söylesinler ve bu yanlışı düzeltsinler! Mecliste ortaya koydukları iradeye sahip çıksınlar! Meclis iradesi bakanlık bürokratları tarafından ayaklar altında çiğnenirken sadece hayretle izleyen bir hükümet olarak beklemesinler! Kanun yazabilmekten vareste bir hükümet acziyetine düşmesinler!” diyerek tepki gösterdi.

“Hükümet kanun yazabilmekten aciz durumuna düşürüldü”

Paçalı açıklamasının devamında “Bakanlık yetkilileri yaptığımız görüşmelerde açıkça bu uygulamanın böyle devam edececeği ve düzeltilmeyeceğini ifade ediyorlar. Kendileri de komisyon toplantısında vardı oysa. Şimdi bunun değişmesi için kanunda tekrar düzenleme yapıp açık hüküm konulması gerektiğini söylüyor bakanlık. Bu arada yasa zaten bu iş ve işlemler için 6 aylık bir süre kısıtlaması getirmişti ve bugün uygulama düzeltilse dahi yasada hak olarak tanınan uygulama süresi önemli ölçüde gasp edildi. Peki bunu nasıl onaracaklar? Hükümet bu soruna acil müdahale ile çözüm üretmeli. Bakanlık "hükümet kanun yazmayı beceremiyor" sonucuna varan açıklamalar ile kanunu uygulamıyor. Kanuna dair meclis tutanaklarına yansıyan milletvekilleri ve komisyon açıklamaları ile bakanlık yazısı birbirinin tam tersi. Hükümet bakanlık tarafından kanun yazabilmekten aciz bir hükümet durumuna düşürülüyor” dedi.

HAYKURDER’in tepki gösterdiği uygulama ile ilgili TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de bugün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemi ile meclise soru önergesi vererek konuyu meclis gündemine taşıdı!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.