banner460
banner128

Marmara Denizi'nde 'Pusula denizanası' tehdidi

Marmara Denizi’nin Tekirdağ ve İstanbul sahilinde son günlerde görülen ve zehirli olarak bilinen pusula deniz anaları yurttaşları endişelendirdi. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Doğal yaşam alanlarının Akdeniz ve Ege Denizi olduğu bilinen pusula deniz anaları hakkında Cumhuriyet TV’ye konuştu.

Zehirli olarak bilinen pusula deniz anaları, sıcaklıkların artmasıyla beraber Tekirdağ ve İstanbul kıyılarında görülmeye başladı. Kırmızı, kahverengi ve sarı renklerde olabilen, 1.5 metreyi bulan kollara sahip denizanaları yurttaşlarda endişe yarattı.

Marmara, Ege ve Akdeniz’de görülen pusula deniz analarının erkenden görülmesinin sebebinin hava sıcaklığı olduğunu vurgulayan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Çok az zehri var. İnsanları öldürecek hayatlarını zora sokabilecek bir tür değildir. İnsanlara dokunduğunda sirke ile bulunan bölgeyi yıkamaları yeterlidir” dedi.

Pusula deniz analarının kıyılarda daha önce de görüldüğünü söyleyen Öztürk, “Marmara Denizi’nin su kalitesinin kötü olduğunu gösteriyor. Bunlar bir belirteçtir. Daha önce de görülüyordu yeni değil” açıklamasında bulundu.

“KARADENİZ DIŞINDAKİ SAHİLLERE YAYILMASINI BEKLİYORUZ”

Pusula deniz analarının kıyılarda daha önce de görüldüğünü söyleyen Öztürk, “Marmara Denizi’nin su kalitesinin kötü olduğunu gösteriyor. Bunlar bir belirteçtir. Daha önce de görülüyordu yeni değil. Pusula deniz anaları bir ay içerisinde Marmara, Ege ve birçok bölgede görülmeye başlandı. İlerleyen zamanlarda Karadeniz dışındaki sahillere yayılmasını bekliyoruz” dedi.

“KOKUYA NEDEN OLABİLİRLER”

“Şuan için ekosisteme zararı olmayabilir. Bunların çok yoğun olarak bulunmaları halinde biz bunlara deniz anaları patlamaları diyoruz. Bu gibi durumlarda dibe çöküp, dipte birikip oksijen tükettiklerinde kokuya neden olabilirler” ifadelerini kullanan Öztürk, “Şimdilik sorun yok ama bu türlerin artması ekosistemdeki bozulmaları gösteriyor” diye konuştu.

“ASIL TEHLİKE SÜVEYŞ KANALI’NDAN GELDİ”

Deniz anaları konusunda endişelenmesi gereken bir başka konuya değinen Öztürk, “Sadece pusula deniz anaları değil esas Marmara Denizi’nde olmayan ve İzmir’e kadar geldiği bilinen göçmen deniz anaları var. Kızıldeniz’den Süveyş Kanalı yoluyla gelen yabancı bir türdür. Onların Marmara Denizi’ne gelmesi ve Kuzey Ege’ye çıkması halinde ekosistemde daha büyük değişikliler olabilir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.