banner460
banner128

Demokrasi ruhu can çekişiyor

Türkiye ve Avrupa’daki Alevi kurumlarının bir araya geldiği toplantıda ; Dünya’nın ; bir kaos, ekonomik, sosyal çöküntü içerisinde bulunduğu,  demokrasi ruhunun  can çekiştiği; Dünya da, özelde Türkiye’de lider esaslı politikaların  toplumlara dayatıldığı vurgulandı.

Türkiye”de ve Avrupa’da faaliyet gösteren Alevi Bekteşi Federasyonları yöneticileri ve temsilcileri Garip Dede’de bir araya geldi. Toplantı sonunda Alevi kurumları olarak, Alevilerin sorunlarının çözümü ve laik demokratik bir Türkiye için Alevi kurumları olarak birlikte mücadele edileceği belirtildi.  

Türkiye'de ve Avrupa'da faaliyet gösteren Alevi Bektaşi federasyonları, yöneticileri ve temsilcileri "Yolda Birlik, Mücadele'de Birlik" başlığı ile Kücükçekmece'deki Garip Dede Dergahı'nda biraraya geldiler.

Oldukça yoğun bir katılımın olduğu toplantıyı ;  Celal Fırat, Lâle Tunç ve Nevin Kamilağaoğlu yönetti. Toplantıya Alevi Federasyonları Başkanları; Celal Fırat, Mehmet Ali Çankaya, Hüseyin Mat, Doğan Demir, Gani Kaplan, Erdoğan Döner, Remzi Akbulut, Turgut Öker, CHP Milletvekilleri; Orhan Sarıbal, Ali Şeker, HDP Milletvekilleri; Kemal Bülbül, Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ve çok sayıda Alevi kurum temsilcisi katıldı.

Toplantıda;  "lâik ve demokratik bir Turkiye için Alevi kurumları olarak birarada ortak mücadele edeceğiz" vurgusunun yapıldığı sonuç bildirisiyle toplantı sona erdi.

Dünya sosyal çöküntü içinde

Alevi kurumları temsilcileri aşağıdaki konularda görüşbirliğine vardılar.

Siyasal iktidarın suskun bir toplum yaratma politikasına karşı Avrupa ve Türkiye’deki kurum temsilcileri “Yolda Birlik, Mücadelede Birlik” şiarı ile Garip Dede Dergahı’nda bir araya geldik.

Dünya bir kaos, ekonomik, sosyal çöküntü içerisinde ve demokrasi ruhu can çekişmektedir. Dünya da Özelde Türkiye’de lider esaslı politikalar toplumlara dayatılmaktadır. Toplumsal olarak tüm sosyal dinamiklerin çözüm üretme gücü elinden alınarak merkezi iktidarlar tarafından toplumlar teslim alınmaktadır. Doğa teslim alınmakta, cümle varlığın yaşam alanları tehdit altındadır. Yol İkrarlık ve Rızalık yoludur. Rıza toplumsallığı temel yaşam düsturumuzdur. Alevi Halkları Dünyanın geniş coğrafyalarında yaşamaktadır. Bu sıkışmışlık süreci aşılmak zorundadır. Bu nedenle biz Aleviler bu baskı ve tekleşen yaklaşımları karşı yeniden bir mücadele sürecini, inancımızın verdiği sorumluluk ile geleceğe taşımak zorundayız.

Alevilere siyasal iktidarların yaklaşımı değişmemiştir.

Bu temelde Alevilere siyasal iktidarların yaklaşımı değişmemiştir. Dünya’nın birçok noktasında Alevilere dönük tarihsel ve güncel yaklaşımlar benzeşmektedir. Karşı mücadele ancak birlik içerisinde olmakla mümkün olacaktır. Alevi mücadelesi ve kurumları Alevi inancının düsturlarına uygun bir yaklaşımla güçlendirilebilir.

Geçmişte olduğu gibi bugünde Alevi köylerine cami yapılmakta. Çocuklarına zorunlu ve uygulamalı din dersi dayatılmakta. İnancı hakir görülmekte, evleri işaretlenmekte, iktidar baskısı ile asimilasyona tabi tutulmaktadır. İnsanlar ekonomik sıkışmışlıklar altına intihara sürüklenmektedir.

Aleviler Anayasal olarak tanınmamaktadır. Tanınmayan bir toplumun koşulsuz direnme ve mücadele hakkı vardır. Bu hak inancımızın önümüze koyduğu tarihsel bir sorumluluktur.

İnancımız temel düsturu cümle varlığın yaşam hakkını savunur.

Türkiye’de tek adam yönetimine dönüşüldü

Bugün Türkiye de süren antidemokratik sistem tek adam yönetimine dönüşmüştür. Laik demokratik cumhuriyet değerleri işleyemez duruma gelmiştir. Demokrasi için tüm dinamikler ile ortak mücadeleye acil ihtiyaç vardır. Yerel yönetimler kayyum zihniyeti halkın temsil ve iradesi teslim alınmakta ve muhalefet üzerinde bir tehdit aracı olarak kullanılmaktadır. Son on yıldır izlenen Ortadoğu politikası sonucu artık yürütülen savaş politikaları cinayet boyutuna dönüşmüştür. Türkiye’nin iç barış ve huzura ihtiyaç vardır. Bu durumu değiştirmek için toplumsal dinamiklerin Türkiye toplumunun çıkarına bir araya gelmesi ve ortak mücadele hattı oluşturması gerekmektedir. Bugüne kadar izlenen muhalif yaklaşım bu dönüşümü karşılamaktan uzaktır.

Alevilere baskı

Avrupa’daki Aleviler sadece Alevi kimliklerinden dolayı sınır kapılarından geri çevrilmektedir. Bazılarına 5 yıl ülkeye girmesi yasaklanmıştır. Türkiye içerisinde ki Aleviler de gerekçesiz gözaltına alınmakta, evleri işaretlenmekte, cem evlerimizin statüsü kabul edilmemekte davaları devam etmektedir. Medya aracılığı ile türlü yöntemlerle Alevi inancına hakaret edilmektedir. Zeynep Yıldırım iddianamesi hazırlanmadan içerde tutulmaktadır. Turgut Öker yurtdışı yasağı konmuştur. Akd Sultangazi Pir Sultan Cemevi yıkım kararı davası şube başkanı Zeynel Odabaş’ın yargılanma süreci devam etmektedir.

Alevi kurum yönetim kademelerinde kadınların temsiliyetinin azlığı eksikliğimizdir. Alevi kurumlar bu durumu gündemlerine alarak inancımızın can düsturu yaklaşımı ile çözmelidir.

Birliğin kapsamı genişleyecek

Alevi kurumları olarak Garip Dede dergahında Yolda Birlik, Mücadelede Birlik şiarı etrafında birleşerek birlik çalışmalarını geleceğe taşımak için, kurumlar arası iletişim, Alevi toplumunun sosyal, inançsal demokratik mücadele ve politikasını belirlemek, ortak yol yürümek için birlik toplantılarının üç ayda bir toplanması. Tüm Alevi kurumlarının sürece dahil edilmesi için toplantı silsilesinin devamlılığına karar verilmiştir.

Yaşanılır bir dünya, yaşanılır bir ülke umudu ile Yolda Birlik, Mücadelede bir ruhu ile toplumsal tüm dinamiklerle ortak mücadeleye karar verilmiştir. Alevi kurum temsilcileri toplantının anlamına uygun bir biçimde çok değerli ve kıymetli bir çalışma olduğu bu çalışmanın gelecek süreçte de devamlılığına dönük karara vardık.

Alevi Bektaşi Federasyonu

Alevi Dernekler Federasyonu

Alevi Vakıflar Federasyonu

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu

Alevi Kültür Dernekleri

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği

Cumhuriyetçi Eğitim Vakfı

Demokratik Alevi Dernekleri

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.