Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem bölgede ağır yıkım yarattı. Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana, Adıyaman, Hatay, Kilis olmak üzere 912 yurttaşımız hayatını kaybetti,5 bin 382 yaralımız var. Türkiye 4. seviye alarm verdi ve uluslararası camiadan yardım talebinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan depremin Erzincan Depremi’nden sonraki en büyük deprem olduğunu açıkladı. Bölgeye yardım yağıyor. 

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünü 7.7 olarak açıkladı.

Verilere göre; 7 kilometre gibi sığ bir derinlikte gerçekleşen ve geniş bir bölgeyi etkileyen deprem, sadece Türkiye'de değil Suriye'de de ciddi kayıplara yol açtı.

ERDOĞAN. 912 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan AFAD’da açıklama yaptı. Alınan tedbirleri ve durum hakkında bilgiler veren Erdoğan şu  ana kadar 912 kişiye, yaralının sayısını ise 5 bin 382 yaralının bulunduğunu söyledi. Erdoğan; “ can kaybanın nereye  yükseleceği konusunda ise bir şey diyemiyoruz” dedi.

AFAD: DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 7.7

 AFAD: Bu sabah 04:17’de Pazarcık (Kahramanmaraş) da meydana gelen depremin büyüklüğü yapılan ayrıntılı sismolojik çalışmalarla Mw 7.7 olarak revize edilmiştir.

Malatya Valiliği, Pınarbaşı Kaptaş'tan şebeke suyu içilmemesi yönünde mesaj yayımladı.

AKAR: 3 ŞEHİDİMİZ VAR

Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar, "Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz" sözleriyle acı haberi duyurdu.

Akar, "Sağlık ve arama kurtarma ekiplerini, araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. Uçaklarımızın hazırlık durumunu en yüksek seviyeye çıkardık” dedi.

MEB VE YÖK’TEN 'TATİL' KARARLARI

 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara verildiğini açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ise Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye illerindeki yükseköğretim kurumlarında ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verildiğini duyurdu.

YÖK açıklamasında, “Söz konusu illerdeki üniversitelerin tıp fakültelerinin 6. sınıfları ile diş hekimliği fakültelerinin 5.sınıfları bu karar kapsamı dışındadır” denildi.

BAKANLIKTAN 'CEZAEVİ' AÇIKLAMASI

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, depremin ardından cezaevlerinin durumuyla ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlık, "Yaralanan ya da hayatını kaybeden bulunmamakta" dedi.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez bölgedeki enerji kesintilerine ilişkin açıklama yaptı.

Kilis'e doğru hareket eden Dönmez, "Gaziantep, Hatay ve Kilis... Doğalgaz iletim hattını onarmak için ekiplerimiz çalışıyor. Yaklaşık 30 trafo merkezinde hasar söz konusu. Mobil santrallerimizi bölgeye sevk ettik. Hastaneye, aşevi, fırın gibi tesislerde doğalgaz ve enerji gerek SNG gerek mobil jeneratörlerle sağlamaya çalışacağız" dedi.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş’taki 7,4’lük depremden etkilenen 10 ilde okulların bir hafta boyunca tatil edildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Hatay Havalimanı'nda sorun olduğunu ve havalimanın uçuşlara kapatıldığını duyurdu. Oktay, Kahramanmaraş ve Gaziantep'in de sivil uçuşlara kapatıldığını belirtti.

EN FAZLA KAYIP GAZİANTEP VE KAHRAMANMARAŞ'TA

 İlk belirlemelere göre en fazla can kaybı Gaziantep'te yaşandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın saat 10.00 sıralarında verdiği bilgiye göre; Gaziantep'te 80 kişi hayatını kaybetti. Depremin merkezi olan Kahramanmaraş'ta 70 kişi yaşımı yitirdi. Malatya'da ise can kaybı 47 olarak kayıtlara geçti.

Can kayıpları diğer kentlerde ise şöyle: Osmaniye 20, Şanlıurfa 18, Diyarbakır 14, Adıyaman, 13 Adana 10, Kilis 8, Hatay 4.

VALİLERİN GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Kahramanmaraş merkezli 7,4 şiddetindeki depremin ardından, deprem koordinasyonu için bölge valilerinin görev yerleri değişti.