İBB Başkanı Ekrem İmamoglu Silivri’de Yasam Vadisi açılışında; "Sayın Cumhurbaşkanımıza bu kürsüden teşekkür edebileceğimiz bir iş birliğimiz olsa keşke. Sayın Cumhurbaşkanına, bakanlara buradan teşekkür etmeyi yürekten isterim. Bana bunu yaşatmadılar, yaşatmıyorlar. Keşke yaşatsalar” dedi.

SİLİVRİ YAŞAM VADİSİNE KAVUŞTU

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’a kazandırdığı Yaşam Vadilerine yenisini eklemek için Silivri’deydi. Boğluca Deresi’nin kronikleşmiş taşkın sorunu sona erdiren; zengin sosyal donatılarıyla bir Yaşam Vadisine dönüştüğü projenin açılışını Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’la birlikte yapan İmamoğlu, projenin iki belediyenin iş birliğiyle hayata geçtiğini söyledi. Yeşil alanların insana kattığı huzuru İstanbul'un her ilçesine yaymakla yükümlü olduklarının altını çizen İmamoğlu, “Orada yetişen çocukların daha özgür, üretken ve yaratıcı olduklarını göreceksiniz. Doğayla buluştukları takdirde geleceğe de umutla bakan bireylere dönüşüyorlar. İstanbul'un her noktasında projelerimiz devam ediyor. Sadece bu proje açılışları döneminde tam 24 yeşil alan projemizi İstanbullularla buluşturacağız” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ‘150 Günde 150 Proje’ maratonu kapsamında, Silivri Boğluca Yaşam Vadisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Dört etaptan oluşan projenin yaklaşık 64 bin metrekarelik 1 ve 2’nci etapları İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın katıldığı törede hizmete açıldı. Konuşmasında alt yapı ve su sorunu çözmek için dün Şile’de önemli projeleri hayata geçirdiklerini anımsatan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, doğudan batıya şehrin 39 ilçesine aynı hizmeti vermekte kararlı olduklarını vurguladı. “Hizmetin partisi, siyaseti, ayrımcılığı olmaz” diyen İmamoğlu, “Her yere eşit hizmet getirmekten büyük onur duyarız. Partizanlığın ve kayırmacılığın milletimize olan zararı ve onlara verdiği huzursuzluğu, onlara verdiği keyifsizliği hepimiz yaşarız, biliriz. Bunun o partisi, bu partisi de olmaz. Bunu sildiğimiz, attığımız an, inanın çok daha keyifli, çok daha güzel günlere kavuşuruz” dedi.

BİR AVUÇ İNSANIN DEĞİL TOPLUMUN MUTLU OLMASININ YAŞATTIĞI GURUR TARİFSİZ

Adil, yeşil, yaratıcı İstanbul’ vizyonuyla kente milyonlarca metrekare yeşil alan kazandırdıklarını belirten İmamoğlu, ‘150 Günde 150 Proje’ kapsamında her gün yeni bir altyapı, üretim fabrikaları ya da restorasyonu tamamladıklarını ifade ederek şöyle devam etti:

“Moda İskelesi’nin ne kadar mutluluk verdiğini görüyorum. 100 yıl önce yapılmış bir iskeleyi aslına uygun bir biçimde insanımıza kazandırmanın topluma verdiği huzur, milyonlarca paylaşım, milyonlarca teşekkür… Bunun özü ne biliyor musunuz? Biz asil bir milletiz. Asaletimiz aslımıza olan düşkünlüğümüze ve ona gösterilen hürmete duyduğumuz saygıya dayalı bir asalet. Moda iskelesini açılışından itibaren on binlerce insanın gelip gitmesi tam da buna işaret. Bahsettiğiniz yapının tabanı inanın bu kadar değil. Ama oradaki esas mesele 20-25 beş yıldır oranın o kuruma, bu şahsa, o kişiye, kötü kullanımlara tabi edildikten sonra çekip alınarak vatandaşa ait bir zemine oturtulmasının etkisinden bahsediyorum. Onun için vatandaşın isteğine, maneviyatına, duygularına hitap ettiğiniz zaman bir avuç insanın mutluluğu değil, milletimizin mutluluğuna bakarak hizmetlerinizi yönlendirdiğiniz zaman o topluluğun size verdiği huzuru, gururu tarif edemem.”

24 YEŞİL ALAN İSTANBULLULARLA BULUŞACAK

Yeşil alanların insana kattığı huzuru İstanbul'un her sathına yaymakla yükümlü olduklarının altını çizen İBB Başkanı, “Orada yetişen çocukların daha özgür, üretken ve yaratıcı olduklarını göreceksiniz. Doğayla buluştukları takdirde geleceğe de umutla bakan bireylere dönüşüyorlar. İstanbul'un her noktasında projelerimiz devam ediyor. Sadece bu proje açılışları döneminde tam 24 yeşil alan projemizi İstanbullularla buluşturacağız” diye konuştu.

KURBAĞALARIN BİLE TERK ETTİĞİ DEREDE BUGÜN BALIKLAR YÜZÜYOR

Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde 700 bin metrekarelik Yaşam Vadisini şehre kazandırdığını anımsatan İmamoğlu, şehrin birçok noktasında yeşil alan projelerin devam ettiğini söyledi. Sarıyer’de temeli atılan Yaşam Vadisinin 100 bin metrekarelik birinci etabının yılsonuna kadar ziyarete açılacağının bilgisini veren İmamoğlu, Baltalimanı’nda işgalleri kaldırarak şehrin ortasında büyük bir yeşil alan el ettiklerini kaydetti. Şehrin merkezindeki bir başka yeşil alan olan Atatürk Kent Ormanı örneğini veren İmamoğlu, “Atatürk Kent Ormanı'nda yıllarca kapalı devre bir alan olarak kaldı. Niçin öyle saklanmış? Bir milyon 200 yüz bin metrekarelik metroyla ulaşılabilen bir alan. Lütfen bir gün ziyarete gidin. Kadıköy'de yıllarca yine hayatımızı negatif etkilemiş Silivri'deki hemşehrilerimin de bildiği, hatta Kars'tan Edirne'ye kadar adı duyulan Kurbağalıdere. Kurbağaların bile terk ettiği Kurbağalı Dere'den bahsediyorum. Ama şimdi kurbağaların hatta balıkların geri döndüğü Kurbağalıdere var.”

“BU ANLAYIŞ ÜLKEMİZE YAYILMALI”

Silivri Belediyesinin Cumhur İttifakı içerisinde kreş için yer tahsisi yapan tek belediye olduğunu belirten İmamoğlu, iş birliği nedeniyle Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a teşekkür etti. “Tahsis etti, biz de yaptık. Keşke her belediye bunu yapsa” diyen İmamoğlu, “İş birliğinden biz kaçmıyoruz ki. Bu güzel bir şey. Buralarda birbirimize teşekkür edeceğiz. Bu vaadi işte birbirine olan iyi niyetli yaklaşımla yapamadığı ya da geç kaldığı yerde biz yine desteğe hazırız. Volkan Bey Silivri'de hizmet ederken başka Silivrililer var da biz hizmet ederken başka Silivriler mi var? İnsanımıza hizmet ediyoruz. İlçe belediye başkanlığı yaptım. Benim yaşadığım sıkıntıları ben Volkan Bey'e çektirmem. Bu anlayış, ülkemize yayılmalı. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu kürsüden teşekkür edebileceğimiz bir iş birliğimiz olsa keşke. Sayın Cumhurbaşkanına, bakanlara buradan teşekkür etmeyi yürekten isterim. Bana bunu yaşatmadılar, yaşatmıyorlar. Keşke yaşatsalar” dedi.

YILMAZ: “KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜ AÇTIK”

Açılış töreninde bir konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Biz maalesef yoğun yağışlar neticesinde can kayıplarının yaşandığı taşkınların meydana geldiği bir ilçeyiz. Bu bağlamda Boğluca Deresi’nin ıslahını 10 yıl gibi meşakkatli bir sürecin sonunda gerçekleştiren merhum Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’a ve o dönem Silivri Belediye Başkanı olan Hüseyin Turan’a teşekkür ediyorum. Sonrasında 2009 yılında yaşanan sel felaketi neticesinde buranın ‘Yapı Yasaklı Alan’ olarak ilan edilmesi kentsel dönüşümün önünü tıkayan bir problemi doğurdu. Bu problemi 1,5 yıl süren zorlu bir sürecin ardından çözüme kavuşturarak kentsel dönüşümün önünü açmış olduk. Bu nedenle Silivri Belediye meclis üyelerime, İBB meclis üyelerime, Başkan Ekrem İmamoğlu ve ekibine, komisyon üyelerine şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

“AMACIMIZ SİLİVRİ’YE HİZMET ETMEK, HİZMETKÂR OLMAK”

Konuşmasında hizmet vurgusu yapan Başkan Yılmaz, “Bildiğiniz gibi içerisinden nehir akan, kanal geçen şehirlerin cazibe merkezleri bu alanların etrafı oluyor. Silivri Belediyesi olarak buradan hareketle yola çıkıp ‘Boğluca Gezi ve Dinlenme Alanları’ diye bir proje üzerine çalıştık. Proje için ağaç, bitki ve kent mobilyaları konusunda destek almak üzere İBB Park, Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Yasin Çağatay Seçkin ile bir görüşme yaptık. Kendileri Başkan İmamoğlu’nun ‘Yaşam Vadileri Projesi’ kapsamında buranın yapımını üstlenmek istediklerini bize iletti. Biz de bundan memnuniyet duyacağımızı ifade ettik. Yine aynı şeyi Müjdat Gürsu Stadı’nda da yaşadık. Ekrem Bey’e Silivri Stadı’nın yenilenmesi için İBB’nin bize tahsis etmesi durumunda bunu Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yapacağını ifade ettiğimde, ‘Bakanımız müsaade ederse bu stadı biz yapalım ve Silivri’ye hediye edelim’ dedi. Bakan Bey’e konuyu arz ettiğimde kendisi, ‘Sporun siyaseti olmaz, buyursunlar yapsınlar’ dedi. Müjdat Gürsu Stadı; kuzey tribünü, tüm tribünlerin üstünün kapatılması, akabinde fitness alanları ve halı sahalarla çok güzel bir spor kompleksi haline geldi. Merhum milli futbolcumuz Müjdat Gürsu’nun adına yakışan bir spor tesisi oldu. Ben bu kompleksin yapımı için İBB Başkanı İmamoğlu’na bir kez daha teşekkür ediyorum. Biz biliyoruz ki belediye başkanlığı gibi yerel hizmet makamları siyasetin karıştırılmaması, siyasi mülahazalardan uzak durulması gereken makamlardır. Bu pencereden bakarak İBB ile kreş ve engelsiz yaşam merkezi gibi birçok projede iş birliği yaptık. İş birliği yapmaya da devam edeceğiz. Bizim amacımız Silivri’ye hizmet etmek, hizmetkâr olmak. Bu nedenle siyasi mülahazaları ve tartışmaları bir kenara bırakarak yönümüzü hizmet etmeye çeviriyoruz.” dedi.

YILMAZ: “YEŞİLE VE DOĞAYA YAPILAN YATIRIMLARIN YANINDAYIZ”

İlçede yeşili ve doğayı korumaya yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Başkan Volkan Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak yeşile, doğaya, ağaca yapılan bütün yatırımların her zaman yanında olduk. Görev yaptığımız 3,5 yıllık zaman dilimi içerisinde her biri 5’er bin m²’den büyük olan 30 millet bahçesini Silivri’ye kazandırdık. 25 adet açık basket sahası inşa ettik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da buradan teşekkür etmek istiyorum. Bence en önemli projelerinden bir tanesi kentlerin merkezine, kalbine millet bahçeleri yaparak vatandaşlarımızın kullanımına açmasıdır. Silivri’ye de 40.000 m² alanda hayata geçireceğimiz Millet Bahçesi’nin temelini geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’un katılımıyla attık. İnşallah mart ayında Silivri Millet Bahçesi’nin yapımını tamamlayacağız. Bununla da yetinmeyeceğiz. Silivrililer bilir; Kalepark’ın devamında İstanbul Üniversitesine ait olan 40.000 m² çam korusu alanı var. Oraya da ikinci bir millet bahçesi yapmak adına start verildi. Buraya kazandırılacak millet bahçesinin de Silivri’ye çok yakışacağını düşünüyorum. Mimar Sinan’ın yaptığı en büyük eserlerden biri olan 32 Gözlü Köprü’nün altında yer alan 37.000 m² alanda bir Arkeopark yapmayı planlıyoruz. Geçtiğimiz yıl Silivri’ye 10.000 ağaç diktik. Bu yıl bu sayının üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Buradan Başkan İmamoğlu’na bir teklifim olacak; İstanbul’un 39 ilçesine ağaç konusunda ayni yardım desteği yapmanızı istiyorum. Her kente 2.000 tane yapmış olsanız 80.000 ağaç toprakla buluşmuş olur.” diye konuştu.

TOPLAM 245 BİN AKTİF YEŞİL ALAN

Konuşmasında projeyle ilgili detayları paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay ise şu bilgileri verdi:

“Toplamda 2,5 kilometre uzunluğundaki vadinin 1,3 kilometrelik kısmını oluşturan 1 ve 2’nci etabını İstanbul Büyükşehir Belediyemiz 3 ve 4’ncü etabı Silivri Belediyesi üstlendi. Vadinin tüm etapları tamamlandığında dere hattı boyunca kesintisiz bir şekilde yürüyebileceği 245 bin metrekare aktif yeşil alan İstanbullulara kazandırılmış olacak. Silivri Boğluca Yaşam Vadisi 1’nci ve 2’nci etaplarında bisiklet yolu, çocuk oyun alanları, oturma ve dinlenme alanları fonksiyonunun yanı sıra binden fazla ağaç ve 10 binden fazla çalı dikimiyle zenginleştirilmiş bölge halkının nefes alacağı bir alan haline döndürüldü.

Açılışa; Başkan İmamoglu nun yanı sıra; Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Beylıkdüzü Belediye Basşkanı Mehmet Murat Calık, CHP Silvri ilçe Baskanı Beker Esen, İYİ Parti Silivri İlce Baskanı A.Refik Bek, BB Meclis Üyeleri; Melih Yıldız ve Bora Balcıoğlu, Silivri Belediye eski Başkanı Özcan Işıklar  ve vatandaslar katıldı.