Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  “Kimin eli kimin cebinde belli değil” diyerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 51 tartışmasını ülkenin gündemine getirdi.  Şimdi televizyonlara bakın tüm tartışma programlarında bu konuşuluyor.

Niçin gündeme geldi şimdi bu?

Ve ondan daha önemlisi neden şimdi?  En önemli soru bu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi Mayıs 2028 seçiminde yapılacak. Beş yıl sonrası için geçerli olacak bir yasayı neden bugünden tartışıyoruz? Cumhurbaşkanlığı seçimini mi erkene alacaksınız? Zannetmem. O zaman neden şimdi?

Tartışmasının bütün sırrı bu sorunun yanıtında.

*

- Sayın Cumhurbaşkanı  Erdoğan, kendisinin bir kaç defa daha seçilmesinin önünü açmak için anayasayı değiştirmek istiyor.

-AK Parti gündemi bununla değiştirmek istiyor. Ekonominin konuşulması yerine bunun konuşulmasını istiyor.

-Ak Parti’nin önünde farklı alternatifler var. MHP ile gitmek giderek kendisini zayıflatıyor ve bundan ayrılmak istiyor.

**

Nerden bakarsanız bakın.

Birincisi;  ülkede insanların ömrü sistem tartışmalarıyla geçiyor.  200 yıldır sürüyor şu ülkede anayasa tartışması.  Bir türlü bir düzen oturtamadık gitti.  Menderes’in yasa tartışmaları sonrası 1961 Anayasası. Sonra Demirel’in ‘Bu Anayasa ülkeye bol geliyor” diyerek anayasayı tartıştırması. Sonrasında 12 Eylül Anayasası. Daha sonra bu anayasanın götürdüğü hakları geri getirmek amacıyla sürekli bazı değiştirilmesinin değiştirilmesi.

Bitmiyor tartışma., ‘Ver yetkiyi gör etkiyi’ sloganları eşliğinde, daha ‘Tek kişinin elinde yetkilerin toplanması’ sonucunda işlerin hızla yürüyeceği ve ülkenin uçacağı vaadleriyle yüzde 51’lik sistemle yeni bir başkanlık sistemi. Öyle bir sistem ki TBMM’nin yetkilerini sınırlamış bir sistem. Sonucunda ekonomik olarak dibe batmış bir ülke. İnsanlar büyük bir yoksulluk içinde.  Yargıtay’ın bir daire üyelerinin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusu yapabildiği bir hukuk sistemi. Ve ülkenin her yanından mafyasal örgütlenmeler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün, yüzde 51 için ‘Kimin eli kimin cebinde belli değil” diyor. İyi de bu hale siz getirdiniz.

*

Peki bu tartışma neden şimdi?

Sayın Süleyman Soylu ile Hulusi Akar’ın milletvekili yapılarak, bakanlıktan gönderilmesi Ak Parti’de bir tercihe gideceğinin ilk işaretleriydi.

Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki tartışma ile bu süreç anayasa tartışmasına dönüştü. Ardından yüzde 51. Sonra ‘Kimin eli kimin cebinde”

Bize göre;  Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan yerel seçime gidilirken, ekonomiyi tartışılmasın diye böylesine anayasal tartışmayı gündeme getiriyor.  İkincisi kendisinden daha çok belediye istediği bilinen MHP’nin gözünü korkutuyor, belki de yol ayrımına gidiyor. Ya biri ya da ikincisi temel neden gibi. Muhtemelki ikisi de birden.