CHP'li Meclis Üyeleri İBB ve İSKİ'yi acilen göreve çağırdı: Onbinlerce vatandaşın yüzmek için uğrak yeri olan Kumburgaz Sahili’ne kanalizasyondan denize lağım suyu akıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ve İSKİ’nin sorumluluk alanın da olan Büyükçekmece Kumburgaz Sahili’nde kanalizasyondan denize dökülen lağım suları bölgede şok etkisi yarattı. Büyükçekmece Belediyesi Meclisi CHP Grupbaşkanvekili ve İBB Meclis Üyesi Çoşkun Tanış ve Büyükçekmece Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Tarık Erdoğan yerinde incelemede bulunarak vatandaşlarla görüşerek  İBB ve İSKİ tarafından çözülmesi için gereğinin ivedilikle yapılacağını söylediler. “Kumburgaz da ikemet eden ve denize yüzmek için giren vatandaşlarımızın tarafımıza şikayetleri ve çektikleri videoyu göndermeleri neticesinde hoş olmayan durum ile karşı karşıya kalmışlardır” sözleri ile yetkililere seslenen CHP’li Berke Merter hazırladığı önergesinde Başkan Kadir Topbaş’ın cevaplaması isteği ile 4982 sayılı bilgi edinme kanunu ve 3071 sayılı dilekçe kanunu uyarınca İBB Meclis Müdürlüğüne sundu, düşüncelerini, önerilerini ve sorularını şöyle sıraladı: Ekte sunduğumuz videodan da anlaşılacağı üzere burada gördüğünüz kanalizasyon akıntısı direkt denize akıyor. İnsanlar burada çocuklarıyla tatil yapıyor ve yüzüyorlar. Yine Vatandaşlarımız yazlık evlerin de ikamet etmekte ve denize girerek yüzmektedirler. Mahalle sakinleri ve denize yüzmeye gelen vatandaşlarımız çevreye kötü koku ve mikrop saçan bu sorunun giderilmesini, bu durumun bir an önce çözümlenmesini istiyorlar. Kanalizasyon suyunun denize verildiği yerin çok yakınlarında vatandaşların denize girmesi ve uyarı yapılmaması ise dikkat çeken bir durumdur. Vatandaşlardan gelen ihbar sonrası olay yerinde çekilen görüntüde ise her şeyi gözler önüne serilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş ve İSKİ Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Ahmet Demir’i Kumburgaz sahiline gezmeye ve sorunu yerinde görüp çözüme kavuşturmalarını arzu ediyoruz. Bu kapsamda da sorularımız şöyledir: Deniz sezonunun başlaması ile Kumburgaz plajı ile ilgili ne gibi önlemler ve tedbirler alınmıştır? Kumburgaz plajı boyunca denize girilecek kısımlar nerelerdir? Olumsuz yerler ile ilgili yeterli şekilde gerekli duyurular yapılmış mıdır? Kumburgaz plajı boyunca İnsan sağlığı açısından denize girilmesinde sakınca görülen bölgeler ve plajlar var mıdır ve nerelerdedir? Gerekli önlemler alınıyor mu? Gerekli uyarılar yapılıyor mu? İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıtası ve Sağlık Daire Başkanlığı Kumburgaz plajı boyunca en son hangi tarihte deniz suyu kirliliği ölçümü yapmıştır? Varsa yapılan araştırmada denizin temizliği için ne deniliyor? Veriler nelerdir? Olumlu ve olumsuz sonuçları nedir? Kumburgaz plajı boyunca kirliliğe ve tehlikeye dikkat çekmek için gerekli olan “DENİZE GİRMEK YASAKTIR” tabelaları gerekli yerlere konulmuş mudur? Zabıta denetimleri yeterli midir? Denetimlerin yeterince yapılmamasının sebebi nedir? Sorumlular ile ilgili ne tür işlemler yapılmıştır? Veya yapılacak mıdır?

 

4982 sayılı bilgi edinme kanunu ve 3071 sayılı dilekçe kanunu gereğince CHP İBB Meclis Üyesi Mehmet Berke Metrer’in imzası ile 28. 07. 2017 tarihinde Meclis Müdürlüğüne sunulan ve yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi CHP Üyeleri Mehmet Berke Merter, Çoşkun Tanış, Tarık Erdoğan, Ahmet Şahin ve Hayrettin Altınonok’un imzaları ile İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın cevaplaması isteği ile 2017 yılı Eylül ayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis (İBB) toplantısında sunulacak önerge şöyle;

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞINA

4982 sayılı bilgi edinme kanunu ve 3071 sayılı dilekçe kanunu uyarınca; Aşağıdaki konunun ve sorularımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca yazılı olarak cevaplandırılması için, gereğini arz ederiz.

Konu: Büyükçekmece İlçesi Kumburgaz sahilinde denize akan lağım suyu hakkında.

Yaz sıcaklarının iyice arttığı bu günlerde serinlemenin ilk adresi sahiller ve deniz oluyor. İstanbul’un sahil semtlerinden biri olan Kumburgaz’da yaz aylarında tercih edilen bölgeler arasında yer alıyor. Deniz kirliliğinin yanısıra sahile kanalizasyon suyu aktığına dair şikayetçi olan vatandaşlarımız acilen konunun çözülmesini istiyorlar.

Kumburgaz da ikemet eden ve denize yüzmek için giren vatandaşlarımızın tarafımıza şikayetleri ve çektikleri videoyu göndermeleri neticesinde hoş olmayan durum ile karşı karşıya kalmışlardır. Bir zamanlar Çeşme sahilleri kadar güzel olan plajı ve temiz deniz suyu ile anılan Kumburgaz malessef iyi durumda değildir.

Ekte sunduğumuz videodan da anlaşılacağı üzere burada gördüğünüz kanalizasyon akıntısı direkt denize akıyor. İnsanlar burada çocuklarıyla tatil yapıyor ve yüzüyorlar. Yine Vatandaşlarımız yazlık evlerin de ikamet etmekte ve denize girerek yüzmektedirler. Mahalle sakinleri ve denize yüzmeye gelen vatandaşlarımız çevreye kötü koku ve mikrop saçan bu sorunun giderilmesini, bu durumun bir an önce çözümlenmesini istiyorlar.

Kanalizasyon suyunun denize verildiği yerin çok yakınlarında vatandaşların denize girmesi ve uyarı yapılmaması ise dikkat çeken bir durumdur. Vatandaşlardan gelen ihbar sonrası olay yerinde çekilen görüntüde ise her şeyi gözler önüne serilmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş ve İSKİ Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Ahmet Demir’i Kumburgaz sahiline gezmeye ve sorunu yerinde görüp çözüme kavuşturmalarını arzu ediyoruz.

Bu kapsamda sorularımız;

1. Deniz sezonunun başlaması ile Kumburgaz plajı ile ilgili ne gibi önlemler ve tedbirler alınmıştır?

2. Kumburgaz plajı boyunca denize girilecek kısımlar nerelerdir? Olumsuz yerler ile ilgili yeterli şekilde gerekli duyurular yapılmış mıdır?

3. Kumburgaz plajı boyunca İnsan sağlığı açısından denize girilmesinde sakınca görülen bölgeler ve plajlar var mıdır ve nerelerdedir? Gerekli önlemler alınıyor mu? Gerekli uyarılar yapılıyor mu?

4. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıtası ve Sağlık Daire Başkanlığı Kumburgaz plajı boyunca en son hangi tarihte deniz suyu kirliliği ölçümü yapmıştır? Varsa yapılan araştırmada denizin temizliği için ne deniliyor? Veriler nelerdir? Olumlu ve olumsuz sonuçları nedir?

5. Kumburgaz plajı boyunca kirliliğe ve tehlikeye dikkat çekmek için gerekli olan “DENİZE GİRMEK YASAKTIR” tabelaları gerekli yerlere konulmuş mudur? Zabıta denetimleri yeterli midir? Denetimlerin yeterince yapılmamasının sebebi nedir? Sorumlular ile ilgili ne tür işlemler yapılmıştır? Veya yapılacak mıdır?

6. Kumburgaz plajı boyunca Deniz kazalarının yaşanmaması ve can kaybının olmaması için hangi tedbirler alınmıştır? Yeterli sayıda Cankurtaranlar mevcut mudur?

Önergemizin başkanlık makamına havale edilmesini saygılarımızla arz ederiz.