banner460
banner128

Kapadokya'nın tahribatı seyredildi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda Kapadokya alan kanun tasarısı görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Kapadokya’nın adeta fanusla korunacak kadar özel ve önemli bir bölge olduğunu belirtti. Gürer “Ne yazık ki AKP iktidarı döneminde bu bölgenin tahrip edilmesi seyredildi” dedi.

MECLİSE HALKIN YARARINA KANUN GELMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Konuşmasında meclise getirilen kanun tekliflerinin halkın sorunlarını içermediğini belirterek, “Meclisimiz haziran ayında bir yılı dolduracak. Milletvekili olarak şöyle geriye dönüp baktım "İşçi için, çiftçi için, esnaf için, emekli için bu Mecliste hangi kanun çıkmış?" diye, bulabildiğim bir kanun yok. 3600 ek göstergeyle ilgili verilen sözler var, ne yazık ki onunla ilgili yine erteleme var, verdiğimiz kanun teklifleri görüşülmüyor. Bunun yanında, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimiz komisyonlara gitmiyor ya da reddediliyor. İşçiler için taşeronda düzenlemeyle ilgili verdiğimiz yasa teklifleri ele alınmıyor, değerlendirilmiyor. Bunun yanında, kültürle ilgili, tarihle ilgili ve gelecekle ilgili iyi ki bir Kapadokya Alan Başkanlığıyla ilgili kanun teklifi geldi de en azından o konuya milletvekilleri olarak hepimiz dikkat kesildik” dedi.

KAPADOKYA ÖZEL BÖLGE

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Kapadokya Alan Başkanlığı Kanun tasarısına yönelik yaptığı konuşmada, "Kapadokya" dediğiniz zaman, Niğde'nin, Kayseri'nin, Aksaray'ın, Nevşehir'in içinde olduğu ama dünyanın da artık yalnızca Nevşehir'deki peribacalarıyla, yer altı şehirleriyle tanıdığı çok özel ve önemli bir bölge gündeme geliyor. Kapadokya Alan Başkanlığının oluşması doğru bir girişim çünkü burada yıllardır meydana gelen tahribatlarla Kapadokya'da büyük zararlar oluştu. Belediyeler, mevcut kurullardaki bürokratlar ve bunlara benzer oluşturulmuş yapılar burada olabilecek doğru işleri dahi sürüncemeye bıraktılar ve bu bölgenin bu anlamda alacağı hizmetler geride kaldı. On yedi yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde ne yazık ki Kapadokya'nın tahrip edilmesi bir yerde seyredildi. Bu yapılacak düzenlemeyle bunların önüne geçilebilir mi?

Şimdi, niyet iyi ama uygulama nasıl olacak? Kapadokya Alan Başkanlığını eğer bir siyasi ve bürokratik kimlikle yeniden oluşturacaksanız, eğer bu alan başkanlığında kamunun, özelin, kitle örgütlerinin varlığını sağlamayıp seçilecek başkanı referandumla seçip genelin değerlendirmesine açık şeffaf bir yapı kurmayacaksanız, yarın bu yapı da diğerleri gibi bürokratik bir yapıya dönüşür ve orada amaçlanan gerçekleşmez” dedi.

YASALARIN NASIL UYGULANACAĞI ÖNEMLİ

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti, “Değerlerimizi koruma adına yapılması gerekenler de doğrular da çalıştaylarla bilim insanları tarafından da gündeme getiriliyor, bunlarla ilgili önermeler ortaya çıkıyor ama bunlar burada yasalaştıktan sonra içleri boşaltılıyor. Bir bakıyorsunuz siyasi bir kimlik gelmiş, geçmiş aranıyor; yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş gibi oluyorsunuz. Önemli olan, uygulayıcının niyeti. Kapadokya'yı geleceğe taşımak istiyorsak, burayı bugünden yarına var olan sorunlarından arındırmak istiyorsak Kapadokya Alan Başkanlığı düşüncesini oluşturduktan sonra da bu konuların takipçisi olacak ve burayı gerçekten amacına hizmet edecek bir konumlandırma içine girdirmemiz lazım” dedi.

DEFİNE AVCILARI TALAN EDİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Kapadokya'da ve bölgede, Niğde de dâhil, artık ekonomik kriz, kültür ve değerleri korumadan öte eline kazma küreği alanın define avcılığı yapmaya başladığı bir sürece erdirdi. Onun için tarihî yapılarda büyük tahribat var. Tarihî yapılardaki bu tahribatın yanı sıra, devlet de yapılan bazı yanlışlıklara göz yumduğu için Kapadokya gibi tarihin ve kültürün merkezi yanlış yapılanmalarla anılıyor. Olanaklı olsa o bölgeyi, hani "fanus" derler ya, onun içine alıp korumak gerekir. Ama yaptığımız işlemlerde küçük çıkarlar için, rant uğruna, birilerinin elde edeceği fayda için bu değerleri yok ediyoruz, zarar veriyoruz. Örneğin, bazı vakıflar eliyle onarılan yerler var. Oralara da gidiyorum, içim acıyor. Atalarımızdan kalan yerleri de aslına uygun onarmıyoruz. Yaptığımız işte mevcut hâliyle bir inşaat yapar gibi olaya bakıyoruz. Kapadokya gibi yerlerde hangi konuda yatırım yapıyorsanız oranın tarihini, kültürünü, var olanı geriye taşıyacak mekanizmaları doğru tespit edip buna göre bir değerlendirme içinde olmak gerekiyor, vicdani sorumluluk bunu getiriyor. Çünkü bizim bugün bizde olanları yarına taşıyabilmemiz için yaptığımız işlerin doğru konuşlandırılması ve doğru sonuçların oluşması önemlidir” dedi.

ÖRNEKLER BEKLENEN FAYDAYI SAGLAMADI

Ömer Fethi Gürer konuşmasında, “Kapadokya Alan Başkanlığı, geçmişte İstanbul'da ve Çanakkale'de yapılan örnekler gibi amacına hizmet etmeyecek bir yapı olarak doğarsa bu yeni bir bürokratik yapı olmaktan öteye gitmez ama amaca hizmet ederse, bölgenin korunmasını, bölgenin gelişmesini, bölgede var olan bürokratik yapıyla gelmesi gereken yatırımların önündeki engelleri kaldıracaksa o bölgenin geleceği için olumlu bir şeydir. Önemli olan niyet. Niyetiniz neyse uygulamada yapacağınızda bu şekillenir ve buna göre de sonuca gidilir.
Bu nedenle Kapadokya Alan Başkanlığı kanun teklifiyle olsun, buraya gelen konuda bölgenin de sorunlarının dikkate alınmasını diliyorum” dedi.

TOPRAGI TÜKETTİK

Gürer konuşmasının son bölümünde, bölge sorunlarını da dile getirdi. Gürer, ”Kapadokya dediğiniz Nevşehir ili aynı zamanda patatesin de başkentiydi, aynı zamanda üzümün de önemli bir merkeziydi. Ne yazık ki toprağa verilen gübre, getirilen tohumu o bölgenin bir bölümünün patateste karantina altına alınmasına neden oldu. Aynı şekilde, kuru üzümle anılan bölge artık İran'dan gelen kuru üzümün Nevşehir'de işlendiği duruma düşürüldü. Toprağına zarar verdiğimiz Kapadokya'nın en azından tarihini kurtaralım diyorum” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.