İstanbul Bakırköy’deki İBB Şenlikköy Stadı’nda protokol tribününde;  iki belediye başkanı yan yana oturuyor. Biri 2022’deki 808 bin 957 nüfusu ile İstanbul ve Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri Küçükçekmece’nin Belediye Başkanı Kemal Çebi. Diğeri 2022 nüfus sayımına göre  6 bin 869 nüfusu ile  Malatya ve Türkiye’nin en az nüfusa sahip ilçelerinden biri olan Malatya Arguvan İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş.  Türkiye 3 Profesyonel liğinde yer alan Küçükçekmece Sinopspor ile Arguvan Belediyespor’un lig maçını izliyorlar. Bir de ekonomik güçlerine baktım. Küçükçekmece’nin 2022 yılı belediye bütçesi  945 milyon TL iken, Arguvan Belediyesi’nin 2022 bütçesi 15 milyon Tl.

*

Sahada oynayan takımlarından Küçükçekmece Sinopspor belediyenin takımı değil ama böylesine büyük bir ilçede yer alan takım. Diğeri ise Arguvan Belediyespor. Sadece Arguvan Belediyesi değil tüm ilçenin desteğini alan bir takım. Ancak ilçede ne bir sanayii kuruluşu var. Ne bir üniversite. Küçükçekmece’de yüzlerce sanayii kuruluşu ve benim bildiğim üç üniversite var.  Küçükçekmece'de bir çok ulusal medya kuruluşunun, Televizyonun merkezi var. Arguvan da bir Arguvanhaber.com adlı haber sitesi. Ki kurucusu Ersoy Eren, Küçükçekmece'den Arguvan'daki köyüne dönen bir arkadaş.  Küçükçekmece Sinopspor’un oldukça geniş destekler bulması mümkün. Arguvan’ınki ise sınırlı.  Ancak; Arguvan'da muhtemelen Küçükçekmeceli kimse yok ama Küçükçekmece'de bir çok Arguvanlı var biliyorum.   Arguvan farklı  değerleriyle  hem Malatya'nın hem de ülkenin önemli bir ilçesi. Önemli bir ilçe ama Küçükçekmece gibi Türkiye'nin gözbebeği İstanbul'da büyük bir ilçe değil, gözlerden uzak Malatya'ya da 50-60 kilometre ötesinde kendi kaderiyle başbaşa bir ilçe.

*

Sahada ise başabaş mücadele eden iki takım var. İlk maçlarını berabere bitirmişler. Küçükçekmece Sinopspor profesyonel liğlerde evinde ilk maçına çıkıyor. Evinde ilk maçına çıkıyor ama tribünler seyircilere kapalı.

İBB Şenlikköy Stadı’nın güvenlik sertifikası yok. Otopark yok, turnikeler yok. Plastik koltuklar pislik içinde. Protokol olarak içeriye girmiş olanların bir de temizlik yapması gerekiyor. Bir ara İBB Spor bölümünün üst düzey yöneticilerinden Erdem Aslanoğlu ile karşılaşıyoruz. Durumu soruyorum. O da bir takım eksikliklerden bahsediyor. Sahada zemin ise çim ama yere değen topla yer yer çimler havalanıyor. Zemin de bozuk. İBB ya bu sahayı kapatsın, ya da bir güzel gözden geçirsin. Rezil durumda stad çünkü.

*

Tribünlerde Başkan Kemal Çebi ve Mehmet Kızıldaş yanında tanıdık bir çok isim var. Avcılar Belediye Başkan Yardımcıları Zeynel Suna ve Erol Şahin,  Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı M.Sedat Özkan, İstanbul’daki Arguvan ve Köyleri Vakfı Başkanı Ali Haydar Karaçam, Türk Halk Müziği Sanatçısı Ali Abbas Arslantürk, CHP eski Çekmeköy İlçe Başkanı Hüseyin Kızıldaş. Hepsiyle tek tek görüşebilme olanağı elde ediyoruz.  Nerdeyse; maç bahane hemşerilerle görüşme şahane.

*

Maç başlarken, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’ye ‘Küçükçekmece Sinopspor’u yeneceğiz inşallah’ diye takılıyorum. Gülerek karşılıyor ‘Zor yenersiniz’ dercesine..  Maç; bağırtı-gürültüler arasında  başabaş sürüp gidiyor taki 70’nci dakikaya kadar. O ara hiç bir pozisyon durumu yokken Arguvanspor’dan bir futbolcu kırmızı kart görüyor. Neden gördü bilmiyorum. Ondan sonra da ataklarını sıklaştıran Küçükçekmece Sinopspor son dakikalarda bulduğu gol ile maçı 1-0 kazanıyor.

*

Arguvan’da talihsiz gol ile yenilmenin üzüntüsü. Küçükçekmece Sinoplularda evlerindeki ilk maçı zorda olsa kazanmalarının sevinci.

Benim aklımda  “Bu küçük ilçenin kulübü bir profesyonel liğin masraflarını nasıl karşılar, nereye kadar kaldırabilir? "Sorusu. Bir deplasman maçı masrafı bile yerine göre 200 bin TL dolayında. Onlarca futbolcu, teknik adam.  Masraf masraf. Bir ara sormuştum Başkan Kızıldaş’a bu durumu ‘Sizi yormuyor mu?” diye.  ‘Yoruyor ama bir yere de geldi. Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz’ demişti.
Başkan Mehmet Kızıldaş, 2014 yılında göreve geldikten bu yana ilçeye çok şeyler kazandırmış bir belediye başkanı. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin destekleriyle ilçeye güzel bir kültür merkezi kazandırdı. İlçenin içinde yolları caddeleri yepyeni görüme kazandırdı. Tarımsal ürünler üretimi konusunda Arguvan Belediyesi’ni aktif bir konuma getirdi. Spor kulübünün sahasını proesyonel maçlarının oynanabileceği konuma getirdiği gibi kulübede oyuncuların kalababileceği güzel bir tesis kazandırdı.Arguvan’ın ekonomik kapasitesine göre oldukça önemli tesisler. 

*

Arguvan benim de doğduğum ilçe. Ne yazsam, ne kadar yazsam onlar için az. Yüreğim her zaman oralarda atıyor. Umarım güzel şeyler yaşarlar, başarılı olurlar. Emek verenlerin emeklerine teşekkür.