İlk ne zaman gitmiştim hatırlamıyorum. Belki 20-belki 30, belki de 40 yıl önce. Son olarakta, Silivri Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün organizasyonuyla bazı gazeteci arkadaşlarımızla bugün gittim.

*

 Kitap Fuarı’nın bu yıl 40.sı düzenleniyor. 1980’lerin başında Tepebaşı’nda başlamış fuar. 1996 yılında Büyükçekmece’de  TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi inşa ediliyor. Ve o tarihten sonra da Kitap Fuarı burada gerçekleştiriliyor.   Ben o tarihlerden itibaren hemen hemen her fuarı takip etmeye çalışıyorum. Büyükçekmece’de düzenlenen ilk fuarları hatırlıyorum bir de bugün karşılaştığım manzaraları. Nereden nereye diyorum.

Adım atamazdınız. Bir çok kurum stand açardı. Standlar arasında bir çok tanıdık insanla karşılaşırdınız. Ünlü yazarlar, bilim insanları, siyasetçiler, belediye başkanları ..

Bugün İlyas Salman dışında bir tanıdık- bilinen isim göremedim.  Yayınevleri açmış yine standları. Ama boşverin yetişkin ünlü insanı, inanın üniversite, lise çağında genç sayısı o kadar azki. Hemen hemen hiç yoktu desem abartmış mı olurum? diye düşünüyorum.

Fuarın izleyicileri ilköğretim öğrencileri idi. Dolasıyla çocuk kitapları ile ders kitaplarının olduğu standlarda yoğunluk vardı. Diğer yerler çok az.

Stand görevlilerine bu izlenimi belirtince,  ‘Hafta içi böyle. Hafta sonu ilgi fazla’ dediler.

*

Anlaşılan o ki; internet nasıl ki yazılı medyayı olumsuz etkiledi ise, aynı mecra yazılı kitaplarını da olumsuz etkilemiş anlaşılan. Teknolojinin sonuçları..

Standları geziyorum. Önüne gelen kitap mı yazmış ki. Hiç tanıdığım onlarca-yüzlerce isim. Kim bunlar? Hiç tanımıyorum. Eski klasiklerin ünlü yazarları bunların arasında nerdeyse boğulmuş gibi.  Bugünkü TÜYAP ziyaretinden edindiğim izlenim bu.

*

Bir de Silivri standında yaptığım mini izlenimi paylaşayım. Standın önünde durdum. Gelen geçen gençlerden bazılarına ‘Silivri’nin nesi ünlü’ diye sordum.

İki yanıt aldım.

-Cezaevi ve Tarım

Silivri’nin yöneticilerine duyurulur. Silivri’deki tarım konusunda bir bilinç var insanlarda. Ama hala cezaevinin önüne de geçmiş değil. Bu cezaevi Silivri’nin yakasına yapışmış bir kötü nam..