Eylül’de geldi gidiyor. Kaldı seçime altı ay. Seçime ilişkin gelişmelerde gündemin artık ilk sıralarında. CHP Aydın’da Özlem Çerçioğlu ve Ankara’da Mansur Yavaş’ın adaylığını açıkladı bile. İstanbul için ise doğal olarak Ekrem İmamoğlu aday.  AK Parti’de  çalışmalarını yoğunlaştırıyor.  İstanbul için Murat Kurum ve Fahrettin Koca’nın adı ön planda. Ben adayın Murat Kurum olmasını bekliyorum diye buraya notu düşeyim.

*

Bu yazıda İstansbul’da seçimin kalbinin atacağı iki ilçeyle ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Küçükçekmece ve Esenyurt.

Esenyurt, İstanbul ve Türkiye’nin en kalabalık ilçesi. 650 bin dolayında seçmeni var. Küçükçekmece’nin de Esenyurt’tan geri kalır yanı yok. Onunda 572 bin seçmeni var. Her ikisinin seçmeni 1 milyon 400 bin dolayında. Az buz değil. İstanbul seçiminin kaderini belirleyecek iki ilçe. Hani denir ya; “İstanbul’u alan Türkiye’yi alır” diye, bu seçmen sayısına bakınca rahatlıkla ‘Bu iki ilçeyi alan İstanbul’u alır’ diyebiliriz. Özellikle de Esenyurt’u..

*

Önce Küçükçekmece. 2023 Mayıs’ında yapılan  seçimlerde oy dağılımı şöyle:

Ak Parti                  32.15,                              161 bin

CHP                       28,94                               145 bin

Yeşil Sol                  9,94                                 50 bin

İYİ Parti                   9,44                                 47 bin

MHP                        5,98                                 30 bin

TİP                           4,10                                 20 bin

ZP                            3,45                                 17 bin

Bu sonuçlara göre;AK Parti+MHP oylar yüzde 38 lerde kalmış. Karşısında ise yüzde 57 oy var. Yüzde beşte diğer partiler. Yani Millet İttifakını oluşturan partiler ile Cumhur İttifakını oluşturan partiler arasındaki oy farkı yüzde 20’lerde.

Bu durumda önümüzdeki seçimlerde Küçükçekmece’de olaganüstü gelişme yaşanmaz ise CHP yeniden burada seçimi rahatlıkla alabilir.

*

Esenyurt’a gelince.

Ak Parti                  33.50                                185 bin

MHP                         6.48                                  36 bin

YRP                          2.99                                  16 bin

BBB                          0,53                                    3 bin

*

CHP                        23,71                                 131 Bin

Yeşil sol                  18.73                                 103 bin

İYİ Parti                    5,70                                   31 bin

TİP                           3,65                                   20 bin

ZP                            2,64                                   14 bin

*

Esenyurt’ta 2023 seçim sonuçlarına bakınca CHP açısından durumun Küçükçekmece gibi rahat olduğu söylenemez.
Yoğun  Yeşil Sol Parti seçmeninin bulunduğu ilçede bu partinin desteği olmadan seçim almak mümkün görünmüyor.Eğer Millet İttifakı bölünmez ve Yeşil Sol desteğini de alırsa seçimi rahat alır denilebilir. Ancak yerelde ittifakların ne ölçede gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmiyor.

*

Esenyurt’ta 2019 seçimlerinde başkanlık seçiminde CHP Kemal Deniz Bozkurt ile ; HDP başkanlık için aday çıkarmayınca seçimi Ak Parti adayına karşı rahat almıştı. CHP yüzde 51.55 oy almış Ak Parti ise yüzde 45,93’te kalmıştı.

Ancak Belediye Meclis üyeleri seçiminde HDP kendi listesini çıkarınca hesaplar alt üst oldu. HDP yüzde 11,10 aldı, CHP yüzde 40’ta kaldı. Birinciliği ise AK Parti yüzde 45,48 ile almıştı. Sonuç, başkanlık CHP’de,  Belediye Meclisi’nde çoğunluk Ak Parti grubunda. Ve sürekli meclis çoğunluğu ile başkan karşı karşıya.

*

Yukardaki göstergeler nedeniyledir ki; AK Parti’nin de Küçükçekmece yerine Esenyurt’a yoğun bir şekilde asılacağını beklemek gerekir. Zaten öyle de gözüküyor. AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’de çok sayıda milletvekili ile daha geçen gün Esenyurt’a çıkartma yaptı ve iddialı açıklamalarda bulundu.

Esenyurt’ta dengeler bıçak sırtında.  CHP ve Yeşil Sol Parti arasında ya da diğer destekçiler arasında yaşabilecek sıkıntılar sonucunda çok büyük çekişme yaşanabilir. Ve İstanbul seçimlerinde bu ilçe kilit rol oynayacak ilçelerin en başında gelecek Küçükçekçekmece ile birlikte.