İBB Meclisi’nde konuşan MHP İBB Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yerel basının çok zor günler geçirdiğini dile getirerek;  Cumhurbaşkanlığı tasarruf genelgesi ile, basına yönelik getirilen kısıtlama ve yasağın kaldırılmasını istedi.

Silivri Belediye Başkanı ve MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz, pandemi ile birlikte yerel basının da ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesine basının da dahil edilmesinin yerel basını etkileyen bir başka olumsuzluk olduğuna işaretk ederek bu genelgede basınla ilgili tedbir ve yasakların kaldırılmasını , İBB’nin de bu konuda  basına ivedilikle katkı sunması gerektiğini dile getirdi.

Gazeteler kapanarak dijitale yöneldiler

Yılmaz’ın konuşması şöyle:

30 Haziran 2021 tarihinde Kamu kurum ve kuruluşlarını içeren "Cumhurbaşkanlığı ‘asarruf Tedbirleri  Genelgesi" yayımlanmıştır ve hepimizin malumudur. Genelge ile abonelikler ve kutlama ilanları da kapsam içiresine alınmıştır. Yani tasarruf ddbirleriyle beir nevi genelleme getirilmiştir. İstanbul genelinde yaklaşık 200 gazetenin pandemi ile birlikte ciddi sıkıntılaryaşadığı bu nedenle bir çok gazetenin yayın hayatına son veridği de bilinen bir gerçektir. Aynı şekilde Tasarruf Genelgesi’de yerel basını olumsuz etkileyen bir başka gelişme olmuştur. Siz de takdir edersinizki yerel ölçekte görev yapan basın mensuplarımıza beledelyideler baştka olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları büyük katkı sağlamaktadır. Ekonomik şartlar gereği gazete yayınlarını durduran basın mensupları dijital yayıncılığa yönelerek çalışmalarını yürütmeye çalışmaktadır. İstanbul'da yerel ölçekte yayın yapan 500'e yakın internet haber sitesi olduğu tahmin edilmektedir. İlan ve reklam gelirleriyle ayakta duran basın mensuplarımız zor günler yaşamaktadır. Basın, demokrasimizin en önemli unsurudur. Bürokrasiyle vatandaşlarımız arasında köprü vazifesinde olan basın ve basın mensuplarımıza katkı sunacak çalışmalar ivedilikle hazırlanmalıdır. Elbette öncelikle muradımız tasarruf kapsamında olan abonelik ve ilan yasağının yeniden düzenlenmesiyle ilgili olmalıdır. Ayrıca belli kriterler göz önünde bulundurularak yerel basına destek yapılması gerektiğini belirtiyor yüce meclisin bilgisine saygılarımla sunuyorum. "

Genelge ile abonelikler kısıtlandı 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 30 Haziran 2021 tarihinde yayımladığı Tasarruf Tedbirleri'nde basını ilgilendiren bölüm şöyleydi:

Bu tedbirlere göre, "Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak.

İdare faaliyetlerini tanıtmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınlar basılmayacak, bu dokümanların hazırlanması ve paylaşımı elektronik ortamda yapılacak.

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından bastırılması zorunlu görülen dokümanlar ihtiyaç sayısı kadar bastırılacak ve ekonomik malzeme kullanımı tercih edilecek.