Kırmızı Biber Derneği, Florida International University ve Yaşar Üniversitesi “STEAM’de Cinsiyet Engellerini Yıkmak” başlıklı projede bir araya geliyor. ABD Türkiye Misyonu  hibe desteği ile gerçekleşecek projede, kız çocuklarının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyete duyarlı STEAM (Fen, Teknoloji, Matematik, Sanat ve Mühendislik) eğitim müfredatının oluşturularak yaşama geçirilmesini hedefleniyor. Deprem bölgesi dahil 5 ilde çalışmaların yürütüleceği proje, STEAM eğitimini toplumsal cinsiyete duyarlı hale getirmeyi hedefleyen ilk girişim olarak fon almaya hak kazandı.

Hatay, Adıyaman, Ankara, İstanbul, Çanakkale illerinde uygulanacak ve bir yıl sürmesi planlanan proje kapsamında, 7-17 yaş aralığındaki kız çocuklarının fen bilimleri ve sanat alanında desteklenmesi amaçlanıyor. Proje ekibi ve öğretmenlerin desteğiyle cinsiyet eşitsizliği sebebiyle eğitime erişim yetersizliği yaşayan kız çocukları için yapılacak ihtiyaç tespitinin ardından yaş grubuna uygun kapsayıcı, erişilebilir, yenilikçi, pedagojik açıdan onaylanmış ve cinsiyete duyarlı bir eğitim müfredatı geliştirilecektir.

14. Ortaköy Börek Festivali Başlıyor 14. Ortaköy Börek Festivali Başlıyor

Kırmızı Biber Derneği, Florida Uluslararası Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Merkezi, Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde gerçekleşecek proje kapsamında, matematik ve analitik karar verme müfredatında cinsiyet eşitsizlikleri ve önyargıları hakkında çalışmalar gerçekleştirilecektir. Proje, özellikle kız çocuklarının ve genç kadınların STEAM akademik alanlarına girmesini engelleyen cinsiyet kalıplarını raporlamak ve ortadan kaldırmak için önemli bir girişim olacaktır.

*

Kırmızı Biber Derneği

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan "Kırmızı Biber Derneği," her cinsiyetten bireylerin eşit haklara ve fırsatlara sahip olduğu adil bir dünya oluşturmayı amaçlayan bağımsız sivil toplum kuruluşlarından biridir. Kadına yönelik şiddete karşı ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmekte kararlıdır. Aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi, CEDAW(Kadına Yönelik Her türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi), Lanzarote Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve ILO 190 gibi kritik uluslararası anlaşmaların uygulanmasını savunmaktadır.

Dernek, kadınların toplumsal, siyasi ve ekonomik hayatta katılımını aktif bir şekilde teşvik etmekte ve kadınların önündeki engelleri ortaya koyarak, kararlılık ve azimle mücadele etmektedir.  Kırmızı Biber Derneği eşit haklar için, adil ve kimseyi geride bırakmayan demokratik bir toplum için mücadele vermektedir.

Kırmızı Biber Derneği, her yıl  Kadın Statüsü Komitesi (CSW) toplantılarına katılmakta ve kadın haklarını savunma konusundaki kararlılığını sergilemektedir.  2017 yılında dernek, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından danışma statüsü ile akredite edilmiş ve böylece küresel etki ve etki alanını artırmıştır.

Florida Uluslararası Üniversitesi Kadın ve Cinsiyet Çalışmaları Merkezi

Florida Uluslararası Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Merkezi 1982 yılında kurulan, kadınlar ve cinsiyetle ilgili bilimsel araştırmaları teşvik eden bir kuruluştur. Merkez çalışmaları ile öğrenciler; cinsiyetin inşası, cinsiyetle güç ilişkisi ve cinsiyetin cinsellik, ulus, ırk, etnik köken, din, sınıf, yaş ve yetenekle kesişimi konularını analiz etmek için kullanabilecekleri araçlar kazanırlar. Merkez akademik programları ve projeleri; entelektüel değişim, yaratıcı faaliyetler, toplum katılımı ve küresel perspektifleri teşvik eder.

Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM), toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı sorunlara dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak, proje ve bilimsel faaliyetler yoluyla iş birlikleri geliştirmek amacıyla 7 Aralık 2020’de kurulmuştur.

YÜKAM, kurulduğu günden bu yana yerel ve küresel olarak sivil toplum-kamu kuruluşları, özel sektör ve akademi ile birçok iş birliğine imza atmıştır. Toplumsal cinsiyet bilincini arttıran öğrenci farkındalık projeleri, toplumsal cinsiyet ve ayrımcılık dersi ile Yaşar Üniversitesi ve çevresinde toplumsal cinsiyete ve eşitliğe ilişkin çalışmalar yürütmektedir.

Editör: Haber Merkezi