Avcılar eski Belediye Başkanı Handan Toprak, Büyükçekmece Belediyesi’ne yönelik operasyon ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede ‘İnsanlar yargılanabilir. Ancak suçluluğu mahkemece kanıtlanmadıkça her insan masumdur. Bir insanı yargı kararı olmadan teşhir etmek, masumiyet karinesine uymamak, suçlu gibi lanse etmek doğru değildir.” dedi.

Çağırsalar gitmeyecek mi?

Avcılar Belediyesi eski Başkanı Handan Toprak, TELE 1 TV’de Namık Koçak’ın hazırladğı Forum Hafta sonu programına katılarak Büyükçekmece Belediyesi’ne yönelik operasyon ve kendisinin tutukluğu ile ilgili soruları yanıtladı.  Toprak’ın sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

“Masumiyet karinesi çiğnenerek, insanları teşhir ederek alıp götürmek doğru değil. O insanı çağırsalar gitmeyecek mi? Gidecek. Muhtemelen de suçsuz olacak.

Balcıoğlu kurban alanlarında Balcıoğlu kurban alanlarında

Halkın vicdanı konjüktürel değildir. İnsanlar ‘Bu yapılamaz. Adaletsizlik’dedi. Ben halkın vicdanına güveniyorum.

Ağırlaştıılmış müebbet koşullarında hücre de tuttular. Davaya gizlilik kararı koyup savunma hakkımızı da yok ettiler. İddianame yok.

İflah olmaz bir iyimserim. Bu öykünün sonu böyle bitemez. Coğrafya kader değildir. Mustafa Kemal’ın yolunda o öykünün başarıyla bitmeli ki rol modelleri ortaya koymalıyız. Yaşadığımız olumsuzluklardan çıkmak ve başarıyı yakalamak durumundayız.

Evimdeyim medya gözaltına alındığımı yazdı

Bakın bir kanıtım. Daha ben evdeyim. Evime polis gelmeden medyadan öğreniyoruz ki gözaltına alınmışım.  Bu kadar ağır suçlamalarla yargılandım beraat ettim. Belediye başkanlarımızla yapılmış operasyonların ne kadar içinin boş olduğunu biliyoruz. İnsanlar yargılanabilir, masumiyet karinesi yok edilmeden savunma hakları elinden alınmadan yargılanmalı.

Suç işlenirse tabikii  işleyen yargılanır.  Herkes yargılanmalı, herkes suçu varsa cezasını çekmeli. İşlemedikleri suçlardan insanlar suçlu gibi yargılanmamalı. Teşhir edilmemeli. Suçluymuş gibi insanı  dünyaya duyurmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu asla yapılmamalı. Bunu yapmakta suç olmalı.

Allah kimseyi iftiraya uğratmasın. Bu haysiyet meselesi haline getiriliyor. Bu sadece bizim haysiyet meselem değil. “

Masumiyet karinesi nedir? 

Masumiyet karinesisuçsuzluk ilkesi ; suç kesinleşmediği sürece kimsenin hükümlü sıfatıyla değerlendirilemeyeceğini ifade eden, temel hukuk doktrinidir.  Masumiyet karinesi evrensel bir yargı doktrini olarak; İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde yer almaktadır.

Editör: Haber Merkezi