banner460
banner128

İŞÇİYE BRÜT 5 TL. YEMEK PARASI!

DİSK Genel İş Sendikası 2. Nolu şubeden yapılan açıklamada Bakırköy Belediyesi şirket işçilerinin 3 bin 100 Tl maaş günlük brüt 5. Tl yemek karşılığında çalışmak durumunda bırakıldıklarını öne sürdü

Bakırköy Belediyesi şirketinde çalışan işçilerin Özgürlük Meydanı’ndaki eylemi 80. gününü doldurdu.

DİSK Genel İş Sendikası 2. Nolu Şube, Bakırköy Belediyesi’nin şirketinde çalışan işçilerin aldıkları sözleşme yetkisinin belediye yönetimi tarafından tanınmadığını buna karşın her gün Özgürlük Meydanı’nda haklarını alabilmek için 1.00-17.00 saatleri arasında çadırda sürdüklerin direnişin 80. gününü doldurduğunu bildirdi. Sendika’dan yapılan yazılı açıklamada işçilere günlük 5.TL brüt yemek  verildiği ve aylık 3 bin 100 TL’ye çalıştığı bildirildi.

2018 YILINDAN BERİ MÜCADELE

Sendikadan yapılan açıklama şöyle:

“Demokratik Kitle Örgütlerinin, Sendikaların ve Siyasi Partilerin Değerli yöneticileri, temsilcileri ve üyeleri, Değerli Basın Mensupları, Değerli İşçi Arkadaşlar, Değerli emek dosları hepinizi sendikamız DİSK Genel-İş ve Bakırköy Belediyesi işçileri adına direnişimizin 80 nci gününde saygıyla, sevgiyle, mücadele ile selamlıyoruz.

Bakırköy Belediyesi şirket çalışanları olarak, 2018 yılından bu yana anayasal hakkımız olan sendikal örgütlenme ve toplu sözleşme hakkımız için mücadele etmekteyiz. Bakırköy Belediye Yönetimi 2018 Nisan ayından bu yana, şirket değişikliğine gitmiş ve bu yapılan şirket değişikliğine karşı sendikamiz DİSK Genel-İş, her durum da Çalışma Bakanlığı 'ndan yetki tespiti almıştır. Alınan ilk yetki tespitine belediye iş sendikası ile birlikte itirazını sürdüren belediye yönetimi, geçen 3 yılda tüm girişimlerimize rağmen toplu sözleşme yapmamak için mahkeme eliyle süreci uzatmıştır ve şirket değişikliği ile son alınan yetki tespitimize tekrar itiraz eden belediye yönetimi mahkeme eliyle süreci uzatmaya devam etmektedir.

GÜNLÜK 5 TL BRÜT YEMEK PARASI 

2018 – 2019 yıllarında yapılan KHK zamlarından sonra Temmuz 2020 tarihinden itibaren hiçbir şekilde zam alamayan Bakırköy Belediyesi şirket işçilerine, işten atılma ve ücretsiz izne gönderilme başta olmak üzere, maaşların düşürülmesi, yemek paralarının brüt 5 liraya indirilmesi, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalıştırılma dayatılmaktadır. Bu olumsuzluklarla birlikte, sendikal baskı yapılmış ve zorla baskı ile hak kaybına sebep olan bir çok farklı evraklar imzalatılmıştır. 6331 sayılı iş sağğı ve güvenliği, 4857 sayılı iş kanunu, 6356 sayılı sendikalar ve toplu sözleşme kanunu yok sayılarak, kanunsuzluk, hukuksuzluk ve adaletsizlik Bakırköy Belediyesi nde devam etmektedir. Sendikal baskı sonucu işçi arkadaşlarımız istifaya zorlanmış ve yapılan usulsüzlüğe karşı sendikamız DİSK Genel İş müfettiş incelemesi talebiyle Çalışma Bakanlığı İstanbul İş Teftiş Kurulu Başkanlığından inceleme talep etmiştir. Teftiş Kurulu incelemesi sonucu Bakırköy Belediye yönetiminin sendikal baskı yaparak işçileri zorla sendikamızdan istifaya zorladığı müfettiş raporlarında belirtilmiş olup, konu sendika yöneticilerimiz tarafından mahkemeye taşınmıştır. Kuralsız, güvencesiz ve toplu sözleşmesiz çalışma yaparak, 3.100 lira maaş ile günlük brüt 5 lira yemek parası veren Bakırköy Belediye yönetimine buradan tekrar sesleniyoruz. Bakırköy Belediyesi işçilerinin istediği, anayasal ve demokratik haklarıdır. Taleplerimiz günün şartlarına göre en masum ve en basit taleplerdir. Kuralsız ve güvencesiz çalışmak istemiyoruz. Kanunsuzca işten atılan işçi arkadaşlarımız işlerine geri alınsın istiyoruz. İşçilerin toplu sözleşmesi yapılsın istiyoruz. İşçilerin demokratik ve anayasal talepleri yerine getirilsin istiyoruz. İşçilere yapılan zorlama ve baskılar son bulsun istiyoruz.

EMEK SÖMÜRÜSÜNE KARŞI HER GÜN DİRENİŞ 

Bakırköy Belediyesinde yaşanan emek sömürüsüne ve işçi düşmanlığına karşı her çarşamba basın açıklaması ile birlikte hafta içi hergün 11.00 - 17.00 saatleri arasında Bakırköy Özgürlük Meydan ında direniş çadırımızdayız. Halkımıza Bakırköy Belediyesinde yaşanan emek sömürüsünü ve işçi düşmanlığını anlatıyoruz. Bakırköy Belediyesi şirket işçilerinin sorununu çözülene kadar mücadelemiz devam edecek olup, yasal grev haklarını kullanan kadrolu işçi arkadaşlarımızında toplu sözleşmelerinin en kısa zamanda imzalanmasını istiyoruz. Ve tekrar Bakırköy Belediye Yönetimine sesleniyoruz. Keyfi olarak kanunsuzca işten attığınız işçiler geri alınsın Bakırköy işçilerinin anayasal hakkı olan toplu sözleşmeleri yapılsın Ücretlerinde kesinti yaptığınız işçilerin ücretleri eski haline getirilsin İşçiler üzerinde yapılan baskılara ve tehditlere son verilsin Sendikalı olma hakkımıza saygı gösterilsin Sorunlarımız masa başında çözülsün... Kamuoyuna, halkımıza, dostlarımıza ve değerli basınımıza saygıyla duyurulur."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.