banner460
banner128

Fayton atlarının egzersiz ihtiyacı olacak

İstanbul Valiliği tarafından Adalar’da uygulamaya konan üç aylık fayton yasağı, başta hayvan severler olmak üzere toplumun geniş bir kesiminde rahatlama sağlarken, dikkat edilmesi gereken yeni durumları da gündeme getirdi. Kararı hem atlar hem de insanlar açısından olumlu karşılayan İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), yeni dönemde özen gösterilmesi gereken noktalara dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

AHIRLAR AZ, ALTYAPI YETERSİZ

Yaklaşık 1500 atın yaşadığı Adalar ilçesinde kapalı alanların az olduğunu belirten İVHO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, altyapısı iyi olmayan bu barınaklarda atların birbirine çok yakın şekilde kalacağını ifade ederek hastalık riskine karşı uyardı. Arslan, “Bu kalabalık ortamda hasta hayvan varsa hastalık hızlı bir şekilde diğer hayvanlara da bulaşacaktır. O nedenle atların sürekli gözetim altında tutulması, tüm hayvanlardan kan alınarak hastalık açısından test yapılması önemlidir” dedi.

KAS VE İSKELET SİSTEMİNDE SORUN ÇIKAR

Bugüne kadar sürekli çalışan, harekete alışık bu hayvanların uzun zaman ahırda tutulmasının egzersiz ihtiyacını ortaya çıkaracağını vurgulayan Prof. Dr. Arslan, “Egzersiz yapamayan atların bir süre sonra kas ve iskelet sistemlerinde sorunlar yaşanacaktır. O nedenle yapılacak testlerin süresi içinde sonuçlandırılması ve atların akıbetinin belli olması şarttır” diye konuştu.

BESLENMEYE DEVLET DESTEĞİ

Minimum üç ay boyunca çalışmayacak olan fayton atlarının en can alıcı sorunlarından biri de beslenme konusu olacak. Atların günlük kaba ve konsantre yem tüketiminin canlı ağırlığının yüzde 2,5’i olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Murat Arslan, çalışırken bile beslenmelerine yeterli özen gösterilmeyen bu hayvanların çalışmadıkları süre içerisinde yem ihtiyaçlarının karşılanmasının şüpheli olduğuna dikkat çekti. Arslan, at sahiplerinin bu dönemde kazanç elde edemeyeceklerini hatırlatarak, “Yetkililerin atların günlük yem tüketimini esas alarak gerekirse destek olmaları hayvan refahı açısından insani bir yaklaşım olacaktır” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.