İstanbul Ataşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen iki farklı ihaleye fesat karıştırma soruşturması kapsamında aralarında üç belediye başkan yardımcısının da bulunduğu 28 kişi gözaltına alındı. Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin de 'şüpheli' sıfatıyla ifadesine başvurulacağı öğrenildi. Belediyeden yapılan açıklamada yolsuzluk iddiaları red edildi. 

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü iki farklı ihaleye fesat karıştırma soruşturması kapsamında Ataşehir Belediyesi’ne operasyon düzenlendi.

Soruşturmada dosyasında, ilk tespitin Ataşehir Belediyesi ile bir büro mobilya şirketi arasında olduğu belirtildi. 2013 yılındaki ihalede, belediyenin büro malzemeleri alımı ihalesinde usulsüzlük yapıldığı öne sürüldü.

BAŞKAN YARDIMCILARI İLE 28 ŞÜPHELİ GÖZALTI

Ataşehir Belediyesi’nin açık hava reklam panolarının 3 yıl süreyle kiraya verilmesi işiyle ilgili yapılan iki ihalede de usulsüzlük ve kamu zararı olduğu yönünde iddialarda bulunması üzerine yapılan araştırmada, hem şüpheli firma yetkilisi hem de belediye görevlileri açısından ihaleye fesat karıştırma suçunun oluştuğunun tespit edildiği belirtildi.

Yapılan eş zamanlı operasyonda Ataşehir Belediye Başkan yardımcıları Sadık K. ve Orhan Ç., ile o dönem Ataşehir Belediyesi’nden mimar olan şu an ise Kadıköy Belediye Başkan yardımcılığı yapan Gül C. gözaltına alındı Ayrıca soruşturma kapsamında şüpheli konumda olan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin de ifadesinin alınacağı öğrenildi.

BELEDİYEDEN “YOLSUZLUK AÇIKLAMASI”

Ataşehir Belediyesi, “yolsuzluk” iddiaları ile ilgili yazılı açıklama yaptı:

– Bugün basında yer alan haberlerde Ataşehir Belediyesi'nde ‘Milyonlarca liralık yolsuzluk iddiaları' gerçeği yansıtmamakta olup, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 10 yıl önce, 2013 yılında yapılan 2 farklı ihale dosyası ile ilgili soruşturma başlatılmıştır. Bu soruşturma dosyalarından, mobilya ihaleleri konulu soruşturma dosyası, daha önce İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan inceleme ve soruşturmalar ile yargılamalar neticesinde soruşturma izni verilmemesi ve mahkemeler nezdinde beraat kararlarıyla sonuçlanmıştır.

– Soruşturma konusu olan diğer dosya ise, Billboard ihalesi hakkında olup, söz konusu ihale 2013 yılında yapılmış, Sayıştay denetiminden geçmiş, kamu zararına ilişkin eleştiri ya da mevzuata aykırı herhangi bir tespit de yapılmamıştır. Ayrıca, 2022 yılında yapılan şikayet üzerine İçişleri Bakanlığı'nca ön inceleme konusu yapılmıştır.

– Dosyanın soruşturması halen devam etmektedir. Basında ‘Milyonlarca liralık ihale yolsuzluğu' diye ifade edilen bu iddialar da gerçeği yansıtmamaktadır. Bazı basın kuruluşlarının maksatlı yapmaya çalıştığı algıya karşın belirtmek isteriz ki, milyonlarca liralık ihale değil, sadece 55 bin liralık Billboard ihalesi ile ilgili inceleme halen devam etmektedir.

HERHANGİ BİR USULSÜZ YOK

– Belediyemizde yapılan bütün ihaleler başta Sayıştay olmak üzere ilgili merciler tarafından denetlenmiş, herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmamıştır. Konu ile ilişkili Belediye görevlilerimizin ifadelerine başvurulmak üzere emniyetteki işlem süreçleri devam etmektedir. Yakın bir zamanda tüm kamuoyunun gerçekleri göreceği gibi, söz konusu dosyalarda herhangi bir usulsüzlük olmadığı Yüce Türk Adaleti önünde ispatlanacaktır." (sözcü)