banner460
banner128

KADININ ÜRETİME KATILMASI DEMEK ÖZGÜRLEŞMESİ DEMEKTİR

 

Silivri’de düzenlenen Dünya Kadın Çiftkçiler Günü etkinliğine katılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ‘  Kadının üretime katılması demek, özgürleşmesi demektir. Kadının özgürleşmesi demek sadece Silivri’nin değil, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın özgürleşmesidir. Eğer kadını özgürleştirmeden başka özgürlük hayalleri kuruluyorsa, gerçekçi olmadığını tarihimiz boyunca gördük.”dedi.

Silivri Belediyesi, Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’nde 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlaması düzenledi.

Silivri Belediyesi 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kapsamında, Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi (TÜRAM)’da program düzenledi. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen program kapsamında, Silivrili kadınlar ürettikleri ürünleri sergiledi, etkinlik kapsamında ev ekmeği, gözleme ve reçel yapımı gerçekleştirildi. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ev sahipliğindeki programa, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, DP Silivri İlçe Başkanı Halide Avlu, Silivri Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Esin Yalçıntaş, Silivri Kadın Girişimciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aynur Süleymanoğlu, Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, Silivri Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Ercan Çalışkan, Belediye Meclis Üyeleri, kursiyerler ve çiftçiler katıldı.

ORAL: “ÇİFTÇİLİK KONUSUNDA EN ÇOK ÇALIŞAN KADINLARIMIZDIR”

Programda konuşma yapan Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral: “Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü tarımsal üretimin bilimsel olarak yapıldığı bu güzel mekânda, TÜRAM’da kutlamamız bizim için çok büyük bir onur. Başkanımıza 10 yıldır tarım adına gerçekleştirdiği çalışmalar adına çok teşekkür ederiz. Dünya tarımsal işgücünün yüzde 40’ını kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye’de çalışan kadınların yüzde 75’i de kırsal alanda çalışmakta. Gerek ekonomik, gerekse sosyal açıdan kadınlar toplumda hak ettikleri sosyo-ekonomik konuma gelememektedir. Bunun en önemli sebebi ise kırsal kesimde üretim zorluğu açısından kadınların, erkeklerin yardımcısı olarak görülmesi ve kadınların çoğunun kendisini çiftçi olarak görmemesidir. Bu çok önemli. Bugün ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik darboğazı, daha fazla üreterek aşabileceğimiz herkes tarafından kabul edilecek bir gerçektir. Çiftçilik konusunda daha fazla emek sarf eden kadınlarımız toplum olarak ayakta kalmamıza, geleceğe güvenle bakmamızda çok önemli bir rol üstlenmekteler. Bundan dolayıdır ki çitçimizin çoğunluğunu oluşturan kadınlarımızın bilgi ve becerileri çok önemlidir. Unutmayalım kadının eğitimi ailenin eğitimi, ailenin eğitimi de ülkenin eğitimidir. Eğitimli bir kadın toplumu dalga dalga aydınlatacaktır” dedi.

 

GÜRSU: “BUGÜN ÇOK ANLAMLI BİR GÜN”

Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu ise şu ifadelere yer verdi: “15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü çok anlamlı bir gündür. Bizim olmazsa olmazımız olan ailelerimiz, kadınlarımız, eşlerimiz sadece tarımda değil Türkiye’de her türlü iş ortamında, her türlü zorluğa rağmen bizleri her zaman destekleyip, her zaman arkamızdan büyük güç vermektedir. Tarım sektöründe, Türkiye genelinde % 40 ülke ekonomisine katkı sağlayan kadınlarımızdır. Bunu gururla söylüyorum, onlar olmasa bizler ayakta duramayacak konumdayız. Ülke ekonomisine çok büyük katkıları var ama biz onlara sosyal haklarını dahi tam layıkıyla veremiyoruz. Bu da geçmişten gelen ülke bazında, devlet bazında tarıma yapılan desteklerin ve ne kadar önem verildiğinin bir işaretidir. Amacımız önce kendi hayatımızdaki bazı şeyleri yenmek, üretmek sofralarımıza gıdanın en iyisini sunabilmek ama biz maalesef tarım sektöründe de ithalatı ön sıraya almışız. Kendi üretebileceğimiz ürünleri bile yurtdışından getirmeyi amaç edinmişiz. Getirdiğimiz ürünler ile buradaki istidamı dahi kısar duruma gelmişiz. Biz bu çalışan kadınlarımızın bile el emeklerine bir yerde saygısızlık ediyoruz.15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününü gönülden kutluyorum İnşallah hak ettikleri yerde olmaları için şahsım, ziraat odaları ve belediye başkanımın burada yapmış olduğu çok güzel bir tarım var, uygulamaları var her türlü eğitimleri var Türkiye’de bir tarım lisesi açtı buda çok güzel bir şey. İnşallah devamını getirir üniversitemizi de açarız. Amacımız Türkiye’de ve Silivri bölgesinde her türlü tarıma ve tarımdan ekmek yiyen halkımıza destek vermektir.”

IŞIKLAR: “BALKONDA TARIM YAPILABİLECEĞİNİ GÖSTEREN KADINLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİM”

 

Işıklar programda gerçekleştirdiği konuşmasında şunları söyledi; “Burada 10 yıldır bir tane mevzi plan yapmadan, imar rantlarına karşı toprakları korumak için hep birlikte direniyoruz. Yaptığımız işlerin en büyük umudu, bu toprakların hangi kaynaklara hangi zenginliklere ait olduğunu, geçmişte neleri sakladığını gün yüzüne çıkarmak. Şehirlerinde insanlar gibi hafızaları olduğunu gördük. Katma değeri yüksek ürünler üretmeye ve bu hafızayı geliştirmeye başlayınca dalga dalga yayılarak gördük ki tarım sosyal bir alan. Tarım refahı yayan, istihdamı geliştiren, kadının erkeğin olduğu her yere zenginliği yayan, teknoloji alanı, eğitim alanı yüksek, dünyanın kabul ettiği en önemli sektörleri geliştirecek bir kaynak. Bölgelere göre ürünleri, farklılıklarıyla çeşitlendirerek kalkınma projesine dönüşebileceğini gördük. İlk defa “Tarım Sit Alanı” bizim bölgemizde ilan ettirdik ve nihai bir hedefimiz var o da endüstri haline getirmek. Onun da kanun teklifi hazırlığını yaptık. Bölgemizin kurtuluşunda katma değeri yüksek sektörlerin gelişmesinin önemi olduğunu göstererek bir anlamda öncü olduk. Teknoloji Transfer Ofisimizin, Tarım ve Hayvancılık Enstitüsü’nün kuruluşları bitmek üzere. Bunları yaparken 6 tane kooperatifimizin bizlere büyük katkısı ve emekleri oldu. Arazi mafyalarıyla, rantçılarla hepsi ile bir mücadele içerisindeyiz. Bugün ülkemizin kriz içerisinde olduğu söyleniyor, aslında biz, bunların tarımın dışına çıkılmasının sonucu olduğunu gördük. Biz üreterek, çalışarak kalkınacağız. Bu üretimin bu topraklar üzerinden olduğunu, çok güzel bir model ve örnek olarak Silivri’de yaşattık. Bu kent ve kent çevresi tarımdır. Milyonlarca dolar eden bu arazilerimizin, ekerek biçerek korunabileceğini burada hemşerilerimizle özellikle kadınlarımızla gösterdik. Toprak olmadan, çatısında, balkonun da bile tarım yapılabileceğini gösteren kadınlarımıza, büyük emekleri için teşekkür ediyorum. Bugün buraya gelen bizi onurlandıran kadınlarımızı cesaretlendiren, kadın il ve ilçe başkanımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Tarımın bir gelecek olduğunu, “Tarım Lisesi” açtığımızda ve bir kadın müdürümüz olduğunda, büyük projeler yapmaya başladıklarında gördük hepsine teşekkür ediyorum. Koç Üniversitesi’nde bir ders içeriği olarak “Yerel Yönetimlerde Silivri Kalkınma Modeli” diye konu olmuşuz. Trakya’da büyük bir örnek olduk, Türkiye’ye de örnek olacağız! Bunun bir politika haline dönüşmesi gerekir. Üretmek, üretmek, üretmek! Bu çabanın devam etmesi gerekiyor.”

KAFTANCIOĞLU: “HALKININ VE KADININ YANINDA OLAN BELEDİYE BAŞKANINI KUTLUYORUM”

Daima son sözün kadınlara ait olduğunu söyleyerek konuşmasına bir nazire ile başladığını ifade eden CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, şunları söyledi: “Kürsüde erkekler konuşur, ama daima son sözü kadınlar söyler. Eğer erkek egemen bir bakışla değil de evrensel bakışla bir bölgeyi yönetiyorsanız işte o zaman kadının özgürleşmesi anlamında en büyük adımı atmışsınızdır. Aynı Silivri’de olduğu gibi. Kadının üretime katılması demek, özgürleşmesi demektir. Kadının özgürleşmesi demek sadece Silivri’nin değil, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın özgürleşmesidir. Eğer kadını özgürleştirmeden başka özgürlük hayalleri kuruluyorsa, gerçekçi olmadığını tarihimiz boyunca gördük. Kadın üreterek özgürleşir. Kadına üretim imkânları verilerek kadın özgürleştirilir. Bugün Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü tebrik ediyor, kutluyoruz. Kadınların üretimini, istihdama dönüştürdüğü için belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Bunu da dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ederek, istihdama dönüştürmek ile kalmayıp, tarım politikası haline getiren, sadece bir belediye yönetmek değil, ülkesel çapta Tarım Bakanlığı’nın yapıp bugüne kadar hayata geçirmesi gereken birçok şeyi yerel de ilçesinde işbirliği yaptığı üretimi, vizyonerliği ile her şeyden önemlisi Silivri halkı ile kol kola omuz omuza yaptığı için kutluyorum. Daha öncede TÜRAM’da katıldığım toplantılarda çiçek üreticisi bir abla ile sohbet etmiştim. Uzun uzun anlatılacak bir konuyu bir cümle ile anlatmıştı; “Tabi ki çalışıyorum,  paramı kazanıyorum, adama da hesap vermiyorum” demişti, bu cümle işin özeti. Bu tarz etkinliklerde rantın değil halkın yanında, haklının yanında ve elbette kadının da yanında olan, halk için yerel yöneticilik yapan, düşüncesiyle üreten bir belediye başkanının olduğu siyasi partide olmanın haklı gururunu yaşıyorum. Çalışan çiftçiler günümüz kutlu olsun!”

EN YAŞLI VE EN GENÇ KADIN ÇİFTÇİ SEÇİLDİ

Etkinlik kapsamında “En Genç Kadın Çiftçi” Aysun Subaşı ve “En Yaşlı Kadın Çiftçi” Nezaket Esen seçilerek, kendilerine Silivri Ziraat Odası tarafından hazırlanan plaketler takdim edildi. Program kapsamında misafirlere ikramlar yapıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.