banner460
banner128

İTHAL HAYVAN KONUSUNDA KAYGILAR ARTIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ucuz et ve damızlık hayvan ithalatının, Türkiye’de sürekli artış gösteren et fiyatlarını düşürmediği gibi ülkeye girişi yapılan hastalıklı hayvanlar nedeniyle halk sağlığı üzerinde ciddi manada  tereddüt yarattığını  söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP hükümetinin yanlış tarım politikalarına hayvancığı eklemesini, yerli çözüm yerine ithale sarılmasını ve  son günlerde artış gösteren şarbon vakaları üzerinden yaşananlara duyarsızlığını eleştirdi.

Et ve Süt Kurumu’nun Brezilya’dan ithal ettiği büyükbaş hayvanlarda ortaya çıkan şarbon vakasının ardından son bir ay içinde Ankara, İstanbul, Sivas ve İzmir’de de benzer vakalara rastlandığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bulaşıcı ve riskli bir hastalık olan şarbonun  hafife alınmayacak  ciddi bir sağlık tehditti olduğunu vurguladı. Gürer, daha önce de  getirilen ucuz etlerde hastalık tespit edildiğini de anımsattı.

Artış gösteren şarbon vakalarının, Türkiye’de hayvansal hastalıklar ve gıda denetimlerinin ne kadar yetersiz olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydeden Gürer, “Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında ülkemiz genelinde gerekli ve yeterli denetimlerin yapılmadığı  bu sonuçlarla ortadadır. İnsana bulaşabilen brusella, tüberküloz, şarbon ve diğer hayvan hastalıkları  konusunda toplumsal bilinçlendirmenin yetersizliği bu sorunları açığa çıkarmıştır. Hasta hayvanı kesip tüketerek hastalığa yakalanacağını düşünmeyenlerin varlığı sorunun önemi açısından  ciddi düşündürücü  bir  örnektir”  dedi.

İthalatı yapılan besi hayvanlarının seçiminde resmi veterinerlerin  varlığının zorunlu olması gerektiğini söyleyen Gürer,  bu görevlendirmenin ortadan kalktığı yönündeki iddialara da açıklık getirilmesini istedi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumun son zamanlarda artış gösteren hayvan hastalıkları ile ilintili olabileceğine vurgu yaptı ve Tarım ve Orman Bakanlığının bu bağlamda  açıklama  yapması gerektiğine işaret etti.

Yerinde, gemiye yüklenme esnasında, ülkemize girişte, ülkemizde bulunduğu yerde resmi veterinerler tarafından hayvanlar kontrol ediliyor mu? Tüm aşamalar kayıt altında mı? Kaç hayvanın kontrolleri sonucunda ülkemize girişine izin verilmedi? Hayvanların alınmadan önce en son yaşadığı hastalık nedir? gibi soruların açıklıkla gündeme alınıp, yanıt bulması gerektiğini söyleyen Gürer, sorun yaşanmaması için denetimlerin ciddi anlamda artırılması gerektiğini ifade etti.

Damızlık hayvan ithalatı ve ucuz et alımının, Türkiye’de artan et fiyatlarını düşüremediğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi ülkemizin can damarı olan tarım ve hayvancılık alanında da yanlış üstüne yanlış yapmaya devam etmektedir. Özellikle son zamanlardaki olumsuz gelişmeler, Türkiye’de hayvancılık sektörünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Artan girdi fiyatları besicileri sıkıntıya sokarken, AKP yerli üreticiyi destekleme yerine, yurtdışından damızlık hayvan ve ucuz et ithalatına yönelmiş, bu durum hem yerli üreticiyi içinden çıkılmaz sorunlarla karşılaştırmış hem de  sağlığımızı ciddi manada  sorunlu kılmıştır ”diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanlış tarım ve hayvancılıkta lokal olarak şarbon vakalarının görülmesi sorununu gündeme getirse de hataların devam etmesi halinde çok daha büyük olumsuzluklarla karşılaşılabileceğine dikkat çekti.

Gürer, hayvancılık sektörünün yeniden canlanabilmesi ve tüketicinin ucuz et tüketmesinin yolunun, yerli üreticilerin desteklenmesinden geçtiğinin bilinmesi gerektiğini anlatarak, denetimlerin daha sık ve  resmi veterinerler tarafından yapılmasının önemine değindi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.