banner460
banner128

ABD'den yaptırım kararı, Türkiye'den sert tepki

 

ABD'li   Brunson'ın ev hapsi koşulu ile hapishaneden tahliye edilmesinin ardından ABD yaptırım uygulamaya başladı. Beyaz Saray, yaptırımların hedefinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül olduğunu duyurdu. Türkiye karara sert tepki gösterdi. Dış İşleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Karşılıksız kalmayacak' dedi. 

 

ABD'li Brunson'ın ev hapsi koşulu ile tahliye edilmesinin ardından ABD ile Türkiye arasında sular durulmuyor. yaptırım uygulayacaklarını geçtiğimiz hafta açıklayan Trump'ın ardından yaptırım uygulanacak alanlar açıklandı.

Gül ve Soylu hedef alındı 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Türkiye'de yaptırımların hedefi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül olacak" denildi. Akşam saatlerinde ekonomik alanda yaptırım uygulanacak liste de hazırlanmıştı.

Konuyla ilgili açıklamayı Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders basın toplantısında açıkladı. Bu açıklamadan birkaç dakika sonra da ABD Hazine Bakanlığı yazılı bir açıklama ile yaptırım kararını duyurdu.

Nasıl bir prosedür uygulanacak?

ABD Hazine Bakanı Steven Munchin, "Papaz Brunson'ın haksız tutukluluğu ve adli sürecin Türk yetkililer tarafından devam ettirilmesi en basit şekilde kabul edilemez" ifadesini kullandı. Munchin sözlerine "Başkan Trump'ın tekrar tekrar ifade ettiği gibi ABD , Türkiye'den Brunson'ın derhal serbest bırakılmasını beklemektedir" şeklinde devam etti.

Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Gül ve Soylu'nun 
ABD 'deki mülkiyetleri bloke edilirken, ABD 'li kişi ve kurumların bu kişilerle iş yapmasına engel getirildi.

Türkiye: Karşılıksız kalmayacak 

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin açıkladığı yaptırım kararına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Yaptırım kararını şiddtle protesto ediyoruz. ABD'nin saldırgan tutumunun karşılığı verilecek. ABD yönetimini yanlış karardan dönmeye çağırıyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ABD Hazine Bakanlığının ülkemizle ilgili olarak açıkladığı yaptırım kararını şiddetle protesto ediyoruz.

İki Sayın Bakanımızı hedef alan sözkonusu karar ne devlet ciddiyetiyle bağdaşmakta ne de hukuk ve adalet kavramlarıyla izah edilebilmektedir.

Hukuk sistemimize saygısızca müdahale niteliği taşıyan bu kararın ABD ile ilişkilerimizin özüne aykırı olduğuna ve iki ülke arasındaki sorunların çözümü yönünde sürdürülen yapıcı çabalara büyük zarar vereceğine kuşku yoktur.

ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz.

Hiçbir amaca hizmet etmeyecek sözkonusu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir."

ÇAVUŞOĞLU: KARŞILIKSIZ KALMAYACAK

Konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter hesabından şu mesajı yayınladı:

"ABD’nin iki Bakanımıza yaptırım uygulamaya kalkışması karşılıksız kalmayacaktır. ABD Yönetimi hukuk dışı taleplerini bu yöntemle elde edemeyeceğini idrak etmediği sürece sorunlarımızı çözemeyiz."

 

CHP’li Erol: Hedef Türkiye

CHP Milletvekili Gürsel Erol Habertürk TV’de katıldığı programda konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, ‘Burada hedef Türkiye’dir. Meclis toplanmalı ve ulusal birliktelik içinde kararlı bir tavır sergilenmelidir’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.