banner460
banner128

Açlık sınırı 12.928, yoksulluk sınırı 44.718 TL

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Ekim 2023 için 12 bin 928 lira olarak belirlendi. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutarı oluşturuyor.  Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 44 bin 718 lira olarak gerçekleşti. 

Araştırmaya göre; sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir.. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 12 bin 928 lira olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 44 bin 718 liraya ulaştı. 

Günlük harcamalarda Ekim 2023’de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 138,52 liralık harcama gereksinimi ile oluşturuyor.  Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 88.77 liradır. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 88.02 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 33.38 liradır. Katı yağ ve sıvı yağ ise 24.87 liralık masraf yapılması gereken ürün grubudur. Yumurta için 9.94, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 11.91 lira harcama yapılması gerekiyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.