banner460
banner128

ABD'de Massachusetts Institute of Technology'da çalışmalarını sürdüren Türk Bilim İnsanı Dr.Canan Dağdeviren insanlığa umut olmaya devam ediyor. Dağdeviren; Bitmeyen Pilsiz Çalışan Kalp Pili ve Meme Kanserini teşhis eden Sütyen gibi önemli buluşlardan sonra şimdi de ALS hastalarının daha hızlı konuşmasını sağlayacak alet keşfetti.  cFaCES adı verilen buluş MIT Haberleri'nde, Anne Trafton imzasıyla yayınlandı.

Dağdeviren ise buluşu’nu dün gece sosyal medya hesabından şu sözlerle paylaştı.

“4 yil once kurdugum hayal bugun gercek oldu! 25 Nisan 2016’da ilik bir bahar gunu Dr. Stephen Hawking ile Harvard Society’de tanismis ve ALS hastalarinin konusurken yasadigi zorlugu gormustum. Yaklasik 1 yil sonra MIT’den kendi arastirma grubumu kurmak icin teklif almis ve ogrencilerimle bu hayalimi paylasmistim. Cok guzel yorulduk, harika ALS dostlarimiz uzerinde denemeler yaptık. ALS hastalarinin konusmasini daha hizli saglayacak aletimizi tamamladik. Emegi gecen herkesi bilimin olanca atesiyle kucaklarim. Tanistirayim: cFaCES”

............

Canan Dağdeviren kimdir?

Canan Dağdeviren, 4 Mayıs 1985'te İstanbul'da doğdu.

Piezoelektrik malzemeleri (üzerine bir basınç, kuvvet uygulandığı zaman bu basınçtan elektrik enerjisi üretebilen malzemeler) insan organlarının üzerine yerleştirerek organların hareketini elektrik enerjisine çeviren cihazların mucididir. Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçilen ilk Türk bilim insanıdır.  18 Eylül 2019 tarihi itibarıyla Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyetinin de bir üyesidir.

1985 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve orta eğitimini Kocaeli'de tamamladı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009'da tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC'da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı. Doktora derecesini Aralık 2014’te aldı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Forbes'in 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde de yer aldı.

Kendisi bilime olan merakında iki dönüm noktası olduğunu belirtmektedir. Bunlardan ilki babasının kendisine Marie Curie hakkında hediye ettiği bir kitap, ikincisi ise Erdal İnönü'den bizzat aldığı Anılar ve Düşünceler adlı eserdir. Özellikle Erdal İnönü ile tanışmasının lisedeki alan seçiminde etkili olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca motivasyonunun düşük olduğu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk'ten ilham aldığını da bir demecinde açıklamıştır.

Erhan KIZILYAR

Anahtar Kelimeler:
Canan Dağdeviren
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.