CHP’de beklenen değişim yaşandı ve Özgür Özel, kurultayda delegelerin oylarıyla genel başkanlık koltuğuna oturdu. Sayın Özel’in genel başkanlığa gelmesinde en önemli katkıyı ise İstanbul Örgütü, dolasıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sağlamış oldu. Bu etki İmamoğlu’nun CHP’de bundan sonra çok daha etkin olacağına işaret ediyor. Nitekim Parti Meclisi ve YDK listesine baktığımızda bu etkiyi apaçık görebiliyoruz.

CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel’in nasıl bir liderlik yapacağını yaşayıp göreceğiz. Ama bazı tercihlerine baktığımızda; soldan yana olacağını, emekten yana olacağını, zaman zaman kendisine karşı gelmiş bile olsa kolay insan harcamayacağını,  demokrat aynı zamanda da kararlı bir liderlik yapacağını düşünebiliriz.   

İmamoğlu İstanbul’da 30 ilçede iddia ortaya koyuyor

Bu yazıda daha çok İstanbul ile ilgili öngörülerimizi paylaşmak istiyoruz. İstanbul’da her yol Ekrem İmamoğlu’na çıkıyor. Şunu söyleyebiliriz. İmamoğlu’nun esas İstanbul Sınavı şimdi başlıyor. Başarının kriteri; İBB’yi tekrar almak ve İBB Meclisi’nde çoğunluğu sağlamaktan geçiyor.  İmamoğlu;  İstanbul’da azami başarıya ulaşılması için elinden gelen gayreti gösterecektir.

*

En son kurultaydan bir kaç gün önce Selimpaşa’daki bir açılışta ‘İstanbul’da 30 ilçeyi alacağız bunlardan biri de Silivri’dir” demişti.

Yani Ekrem bey 30 ilçeyi gözüne kestirmiş. En azından düşündüğü 30 ilçenin kazanılması için bugünden itibaren yoğun bir çalışma içine girecektir. Başkan İmamoğlu, bu dönemde;  hem merkezi iktidarın engellemeleri, hem İBB’de mecliste çoğunluğun olmaması nedeniyle karşılaştığı güçlükler vesilesiyle tam da düşündüklerini gerçekleştiremedi.  2024 yerel seçimleri sonrasında İBB’de meclis çoğunluğu ile çalışmak en büyük arzusu ve amacıdır.

Her ilçede son sözü İmamoğlu söyler

Bu iddia nedeniyle; İstanbul’da 39 ilçenin adayının belirlenmesinde İmamoğlu’nun son sözü söyleyeceğini kabul etmemiz gerekiyor.  İmamoğlu bu kararları verirken; İl başkanı Özgür Çelik başta olmak üzere, ilçe teşkilatları  ve geniş bir grupla bilgi toplayarak, araştırma sonuçlarını alarak ve bugüne kadarki gelişmeler ışığında karar verecektir. Yoksa tek başına oturup alıp kalemi eline; şurada bu, orada şu diye yazıp çizip gitmeyecektir. Tüzük değişikliği yapılarak getirilecek olan önseçim kararının bu seçimlere yetişmesi pek mümkün görünmüyor. 

Bakırköy ve Maltepe gider

Görevdeki bazı belediye başkanları görevde alınabilecektir. Örneğin Bakırköy Belediye Başkanının görevde kalması mümkün olabilir mi? Veya bir tartışma sonucunda  Kemal bey’e  İmamoğlu için ‘Gönderin gitsinler” dediği kamuoyuna yansıyan Sarıgül ekibinden bir ismin aday olması mümkün olabilir mi?  Değişim hareketini başlatmasıyla birlikte başından itibaren kendisiyle birlikte hareket eden isimleri de tercih edeceğini kabul etmek gerekir. Bu bağlamda örneğin Maltepe’de Ali Kılıç yerine Onursal Adıgüzel’i düşünmesi gündeme gelebilir.

 Silivri’de kararı Başkan Akgün ve Işıklar ile birlikte verecektir. İbre Doruk Bulut’u yakın ihtimal olarak ön plana çıkarıyor. İBB Meclis Üyeleri arasında ikilik yaratmamak için ikisinden birini aday göstermeyi düşünmeleri uzak ihtimal gibi.  İlçe Başkanı Esen’de Parti Meclisi Üyesi yapılarak Ankara’da değerlendirilmesinin yolu açılmıştır. İleri ve yakın zamanda Esen’i Milletvekili adayı olarak bile düşünebiliriz. 

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’nin değişmesi daha yakın ihtimal. Tek kalma ihtimali, İmamoğlu’nun yakın bir vekil olan Özgür Karabat ile Hançerli’nin yakın ilişkileri. İkisi de Tokatlı. Karabat bu konuda nasıl etkili olur bilmem. Ama değişme ihtimali de yakın.

Esenyurt için bir şey demek istemiyorum. Orası karışık. Küçükçekmece’de Kemal Bey bir dönem daha kalabilir. Şişli ve Kadıköy Belediye Başkanları da değiştirilir. Yerlerine kim atanır bilmem.  Kartal , Beşiktaş, Büyükçekmece, Beylikdüzü kesin kalır. Adalar değişir muhtemelen. Ve size yüzde 90 yeni bir aday ismi vereyim. Daha önce bir yazıda daha yazmıştım. 2019 seçimlerini kılpayı kaybettikten gibi ilçede adeta belediye bakanı gibi çalışan Emel Bilenoğlu, Eyap adayı olacaktır. 

*

Burada İmamoğlu’nun biraz düşüneceği bir ilçe olursa o da Ataşehir olur. Ataşehir Belediyesi  Başkanı Battal İlgezdi; hem il hem de genel merkez seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’nun karşısında ve Kılıçdaroğlu’nun yanında yer aldı. Bu tercihlerinin yanında aynı zaman eşi Gamze Akkuş İlgezdi de milletvekilidir. Yani kendisi başkan eşi vekil. İkisinden birinden feragat istenebilir. CHP’de böylesi tercihler hoşgörülmez. Bu açıdan bakıldığında Battal İlgezdi en başta gidecekler arasında görülebilir. Ancak  farklı bazı nüansları da düşünmek gerkiyor. Bir; İlgezdi Ataşehir’de sürekli kazanan bir isimdir.  İki; İlgezdi eski Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na yakın bir isimdir. Belki Kılıçdaroğlu’na vefa nedeniyle dokunulmayabilir.  Üç; İlgezdi aynı zamanda Malatyalıdır. Sayın Veli Ağbaba ile de dönem dönem yakın ilişkileri olan bir isimdir.  Dört. Her ne kadar İlgezdi, seçimlerde İmamoğlu ekibiyle karşı karşıya gelse de İmamoğlu’na yönelik; saygısızlık içeren bir söylemle gündeme gelmedi. Bu açılardan bakıldığında Ataşehir’de ne yaparlar bilmiyorum.

*

Çatalca’mı? Sevgili okurlar burası İYİ Parti ile ittifak durumuna bakar. Eğer İYİ Parti ile ittifak olanağı doğarsa ki uzak ihtimal değildir. Sayın Akşener bazı ilçeleri isteyecektir. Böyle bir durumda Akşener’in isteyeceği ilçelerin başında Çatalca gelecektir. Üsküdar gelecektir.Şile gelecektir. Çekmeköy gelebilecektir. İYİ Parti ittifak durumunda Bakırköy’ü istemeside büyük ihtimal. Kesin kazanacağı bir ilçeyi masaya getirmesi muhtemeldir. Bu durumda Bakırköy’de İYİ Partili Ülkü Ayaydın’ın adı da gündeme gelebilir aday olarak.

İYİ Parti ile ittifak sağlanması durumunda;  Çatalca’da bir kaç dönem başkanlık yapmış olan İYİ Parti İlçe Başkanı İsmail İp’in adı öne çıkacaktır.  Çatalca’da CHP İlçe Başkanı Mimar Mehmet Çoban’da iddiali bir isim. Eski İBB Yöneticilerinden Erhan Güzel’in de adı geçiyor. Kesin bilmiyorum.  Bazı yerlerde durum biraz karışık gibi. Ama son söz olarak şu net: İstanbul’da son kararı tüm ilçelerde İmamoğlu verecektir. CHP’de İstanbul İmamoğlu’na emanettir.