Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu’nun Belediye Meclis toplantısında Kadtınlar Plajı ile ilgili olarak  “Kadınlar her alanda  özgürleşmeli. İran’a, Arabistan’a Afganistan gidin. Kadınlar ayrıştırılmış, Kadınların özgürlügünü sınırlandırmak isteyenlerle mücadele edeceğiz.’ Sözlerine MHP ve Ak Parti’den tepki geldi. Ak Parti ve MHP İlçe Başkanlıklarının konuyla ilgili açıklamaları şöyle:  

*

AK Parti açıklaması:Vatandaşların her alanda tercih etme hakkı vardır

İETT'den Beylikdüzü'ne 3 yeni hat İETT'den Beylikdüzü'ne 3 yeni hat

“Hoşgörü ve anlayış kültürü ile bağdaştırdığımız kentimizin gündemi, yaklaşık bir haftadır, ne yazık ki bir “rücu” kültürü ile işgal edilmekte. “Yasak”ların karşısında mücadele etmeyi ve itidali elden bırakmamayı kendine şiar edinmiş bir siyasi kültürün Silivri Temsilcisi olarak, söz konusu meselenin kentimizin en yüksek karar alma mercii olan Belediye Meclisimize intikal etmesini sabırla bekledik. Her ne kadar konu hakkındaki “gizli ajanda”yı öngörebiliyor olsak da 03.06.2024 tarihinde Meclis Salonu’nda yankılanan “indirgemeci” açıklamalar, çelişkili bir zihin yapısının çıktıları olarak tescillendi.

Malumunuz olduğu üzere bir Cumhur İttifakı projesi olarak 2023’te faaliyete geçen ve İstanbul’da “ilk ve tek” olma özelliğini haiz “Selimpaşa Kadınlar Plajı Uygulaması” geçtiğimiz günlerde mevcut belediye yönetimi tarafından sonlandırıldı. İlçemizde ve Komşu ilçelerde ikamet eden hanımefendilere hizmet veren bu plaj bir “ayrıştırmanın” ya da “tutsak kılmanın” değil, gerçek bir ihtiyacın karşılanmasının tezahürü idi. Getirilen açıklamalarda dayanılan argümanlar, “çağdaş” ve “özgürlükçü” olmaktan ziyade bir “toplum mühendisliği”nin izlerini taşımaktaydı.

Silivri Belediye Başkanı Sayın Bora Balcıoğlu’nun konuşmasının satırbaşlarında yer alan “üçüncü dünya ülkeleri” örneği nakıs, “kadınların özgürleştirilmesi” vurgusu ise “tek taraflı” bir bakış açısının örneği idi. Zira geçtiğimiz dönemde ortaya koyulan bu proje kadınları “mahkum etmek” ya da “vazgeçmek” zorunda bırakmak yerine, “tercih etmek” özgürlüğüne kavuşturmuştu. Bizler bu meseleye birçok tarafın yaklaştığı zaviyeden farklı olarak “hassasiyet” ya da “yok saymak”tan ziyade “tercih hakkına sahip olabilmek, tercih hakkını tesis etmek” zaviyelerinden yaklaşıyoruz. Çünkü gerek itikadımız gerekse zihin yapımız bizleri bu şekilde hareket etmeye sevk etmektedir.

Bu vesileyle, Sayın Balcıoğlu’nun imza attığı, 21. yüzyılın gerekliliklerinden çok uzakta olan bu talihsiz kararı ve açıklamaları yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz.

Bunun yanında bildirinin hemen üzerinde yer alan görseli özellikle Belediye yönetimine yeniden hatırlatırken, bugün sahip olduğumuz kazanımların mimarlarının “birlikte yaşama kültürü”ne ne denli sadık olduklarını, “fraklı” ile “başörtülü-şalvarlı” arasında hiçbir farkın olmadığını ve her iki vatandaşın da “tercih etme” hakkı olduğunu vurgulamak istiyorum…

*

MHP Açıklaması: Hayretler içerisinde dinledik

Silivri Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısında gündeme gelen kadınlar plajı konusunda Belediye Başkanı Sayın Bora Balcıoğlu’nun, Selimpaşa kadınlar plajını “kapatma gerekçelerini” ifade ederken kullandığı cümleleri hayretler içerisinde dinledik.

Cumhur İttifakı MHP Silivri Belediye Başkanımız Sayın Volkan Yılmaz döneminde, bayanların talepleri doğrultusunda yapılan ve sosyal bir ihtiyacı karşılamak amacıyla hizmete açılan Selimpaşa Kadınlar Plajının akıbeti, kapatılma kararıyla birlikte  bir kez daha CHP’li yöneticilerin zihniyetini de ifşa etmiştir.  

42 kilometrelik sahilde denize girecek çok sayıda plaj bulunmaktayken, 2024 yerel seçimleri üzerinden sadece 2 ay geçmesine rağmen alelacele bir mantıkla bu karara imza atılması zehirli zihniyetlerin tehlikeli düşüncelerini gözler önüne sermiştir.

Bora Balcıoğlu, kadın özgürlüğünü savunduğunu söyleyerek “Kadınlarımızın her alanda özgürleştirilmeye ihtiyacı var” diyerek,  Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle bağ kurmaya çalışmıştır.

Geçmiş dönemde kadınların talepleriyle hayata geçirilen bu projenin hiç kimseye bir zararı olmazken ve üstelik, dileyen her hanımefendiye özgürce, dilediğince vakit geçirme imkanı sağlarken, “özgürlükleri kısıtlıyor” düşünce ve önyargısıyla hareket eden CHP’li Başkan Bora Balcıoğlu ve yönetimini kınıyoruz.

Son derece ayrıştıran, ötekileştiren, “birlikte yöneteceğiz” söylemleriyle hiçbir şekilde bağdaşmayan bu açıklamaları, Silivri siyasetinin tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.

Silivri Belediye Başkanlığı makamı, herkesin eşit, adalet ve hakkaniyetli hizmet alması gereken bir makamdır.

Kaldı ki kadınlar bu toplumun en pozitif değer görmesi ve baştacı edilmesi gereken konumdadır. İdeolojik bir saplantı ve son derece sakat bir düşüncenin karşılığında, “kadınlara özel plajın kapatılması” mağduriyet oluşturmuştur.

Tesettürlü olsun olmasın, kendini güvende ve rahat bir ortamda  hissederek denize girmek isteyen bir kadın için yapılan plajı “Özgürlüğü kısıtlıyor” diyerek kapatmak nasıl bir mantıktır. Nasıl ki aydının görevi aydınlık getirmekse, siyasetçinin görevi de insanıyla hemhal olmak; huzur, refah, birlik ve kardeşlik değerlerine destek vermektir. Bizim siyasetten anladığımız bu iken, Sayın Balcıoğlu nasıl bir düşünce yoksunluğu ve insan düşmanlığı içindedir? Yerin dibine batsın özgürlük anlayışınız.

*

Ne olmuştu?

Balcıoğlu:Kadınların özgürlüğü sınırlandırılamaz

Silivri Belediye  Bora  Balcıoğlu  kadrınlar plajının kapatılmasıyla ilgili olarak Belediye meclisinde Ak Parti ve MHP sözcülerinin soruları üzerine şunları söylemişti. .: Kadınlar Plajı tamamen yasa dışı. Kimsenin ne giyimiyle, değer yargılarıyla işimiz yok. Burası özgür bir ülke. Talepleri inceledik. Uygulamanın yasal çerçevede olup olmadığı incelenerek gereken yapıldı.  Siz alın ben denizi bile kapatacağım. Kadınları ayrıştırmanın yanında değilim. Kadın arkamızda değil, yanımızda olacak diyorum. Bir adım önümüzede olacak.  Kadınlar her alanda  özgürleşmeli. İran’a, Arabistan’a Afganistan gidin. Kadınlar ayrıştırılmış. Atatürk ne dedi. Türkiye çağdaş medeniyetler yolunda ilerlemeli. Kadınları  dar alanda tutmayacağız. Benim annem de hacı. Umre’ye gitti. Hiç bir kadınımıza söz söylettirmem. Kadınların özgürlügünü sınırlandırmak isteyenlerle mücadele edeceğiz.

Sahil ile ilgili düzenlemelere başladık. Yaşam şekli yerel. Bu Silivri’de, Çatalca, Büyükçekmece’den yoğun temrik şikayetleri oluyor. Gözden kaçan işlerde olabilir. Ot biçimi. Biraz sürece ihtiyacımız var. Beraber yöneteceğiz, beraber uygulacağız. Beraber karar alacağız. Yapıcı eleştirilerinizi alıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi