Belediyelerin asil görevi ; kendi sınırları içinde yaşayan insanların insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri için temel ihtiyaçlarını gidermektir.

Genel olarak bu ihtiyaçlar nelerdir?

Altyapı :Kanalizasyon, temiz suya erişimi, Yeraltı metro sistemı, Telefon, İnternet ulaşımı, vs.

Üstyapı: Yer üstü her çeşit ulaşım, Cadde,sokak,Hastane, Barınma,  ısınma,  Kreş, anaokulu, aydınlatma, gencklik evleri, yaşlı bakım evleri, Çevre temizliği, Halk eğitimi vs.

Hepsini eksiksiz yazmak neredeyse olanaksız.

Buradan yola çıkarak bir siyasi parti ve adayının veya bağımsız bir adayın neler yapması gerekir diye biraz  kafa yoralım.

..........

Her şeyden önce parti proğramını gözeterek aday içinde  önemli olan kunuları en çok altı başlık altında toplanmalı. Bu alanlarda kentin tam ve tarafsız  bir resmi çekilmeli. Bu resimde kentte ne var ne yok açıkça görülmeli.Tıpta güzel bir söylem var. Doğru teşhis tedavinin yarısıdır. Konuları alabildiğince çoğaltabilirsiniz. Ancak bu seçmenin dikkatinin dağılmasına sebep olur. Seçmenin  dikkatinin dağılmaması ve önemli konuların kitlelerin  aklında yer edebilmesi  için böyle bir sınırlamaya gitmekte yarar var diye düşünüyorum.

Nedir bu konular?

1.            Ekonomi

2.            Sosyal yaşam ve Kültür

3.            Egitim

4.            Şehir planlaması

5.            Demografik yapı

6.            Ulaşım

 

Baştan şunu belirtmek isterim. A kenti için geçerli olan plan, proje  B kenti için geçerli olmayabilir. Her Aday kendi sorumluğunda olan kentin ihtiyacına göre çalışma yapmalı.

1. Ekonomi:

A)           Bir yatırımcının bir kente gelebilmesi için bazı kriterler vardır. Bunların bir kısmı yatırımcı için olmazsa olmazdır.  Hava, Kara,deniz ve raylı sistem olmak üzere genelde ulaşım çok önemlidir. Zira, gerek malzeme temininde gerekse ürettiği maddeyi pazarlamada  vazgeçilmezlerdendir.  

B)           insan kaynaklırı önemli bir faktördür iş veren için. İhtiyaç duydygum elamanı bulabilir miyim?

C)           Arsa temini, vergi muafiyeti önemlidir.

D)           Bunların yanı sıra iş verenler İnternet erişimine, Kreş, anaokulu, ve kentin kültürel yaşamına da  bakarlar.

2. Sosyal ve kültürel yaşam

Bir kentte insanların mutlu yaşayabilmeleri için ekonomik refahın yanı sıra sosyal ve kültürel alanda da ihtiyaç duydukları kurumların olması gerekli. Kreşler, Anaokulları, Gençlik evleri, yaşlılar için bakım ve huzur evleri, parklar, Sinema, konser,  tiyatro, sergi ve konferans  salonları,  gezi yolları, spor komleksleri.

3. Eğitim

Eğitim merkezi hükümetin hükümranlığında. Belediyelerin genel  eğitim konusunda yapabilecekleri fazla olmamakla birlikte, halk eğitim merkezleri aracılığı ile ömür boyu eğitim alanında önemli işler yapabilirler. Dil kursları, el beceri kursları kentin ve ülkenin özellikleri ile bilgilendirme , bilgisayar, internet kullanma kursları vs. Bunların yanı sıra öğrencilerin zayıf olan derslerinde yardımcı olmak ve teşvik etmek için halk eğitim merkezlerinin yanı sıra eğitim gönüllüleri ordusuda oluşturularak kentteki eğitim kalitesini yükseltebilirler.

4.Şehir planlaması

Kentlerde yaşayan için insanlar için alt yapısı, üst yapaısı ile planlı, proğramlı bir kent yaşamsal önem arz eder. Bu sadece trafik akışı bakımından değil,  konutların sağlıklı olmasından tutun, özürlü insanların kentlerde rahat yaşamalarından, dinlenme alanları, gezi parklarını, eğitim kurumlarına erişimine  dek gayet sağlıklı düzenlenmeli.

5.Demografik (nüfus) yapı

Tüm sunulan hizmetler insanlar için olduğundan ötürü kentte yaşayan insanlar iyi tanınmalı. Genel olarak insanlar dünyada belli yaş gruplarına ayrılıyor. Bunun nedeni  her yaş grubunun kendine özgü ihtiyacının olmasıdır. Bir kentte hangi yaş grubundan kaç insan yaşadığını bilmezsen ihtiyacı sağlıklı belirleyemezsin. Bu yaş grupları 0-3, 3-6-,6-14, 14-25, 25-35, 35-55,55-65, 65-80 ve 80 üzeri. Bunun yanı sıra belli hedef (mutlaka ulaşılması gereken)  kitleler gözetilmeli.  Gençler, kadınlar yaşlılar ve diğerleri.

6.Ulaşım

Çağımız ulaşım ve erişim çağı. Eger insanlar A noktasından B noktasına çok seri bir şekilde ulaşamıyorlarsa baştan kaybetmiştir.  Atalarımız ‘ Vakit, nakittir’ diye boşuna söylememişler. Altyapı, üstyapı,  telekominikasyon ve hızlı internet çağımızın olmazsa olmazı.

Çok kısa değindiğim bu konularda durum tesbiti yapıldıktan sonra neyi, nasıl, ne zamana kadar, hangi kaynaklar ve kimlerin desteği ile gerçekleştireceğini halka inandırıcı ve zamanında anlatan Parti ve adayının şanslı olacağını düşünüyorum.

Hıdır Karademir

Rödermark / Almanya