İnternet çıktı çıkalı, canlı yayınlar başladı başlayalı belediye meclislerini de bizler de artık evimizden, ofisimizden izler olduk. Ama arada bir yüz yüze gelmek,  sıcak haberler için, soru sormak için önemli.  Bu nedenle Meclis toplantısını izlemek üzere dün Büyükçekmece’deydik.

*

Şansımız varmış. Koltuğa oturduk, biraz sonra Mustafa Erken de gelip yanımıza oturdu.

Mustafa Erken, Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı. Kapatılan Tepecik Belediyesi’nde Belediye Başkan Yardımcılığı yapmış, mimar bir isim. Üstelik bir ya da iki meclis öncesi Ak Parti grubu meclisi terk ederken, Başkan Dr.Hasan Akgün, ‘Arkadaki işaret etti, terk ediyorlar” diyerek Mustafa Erken’i meclisi terk ettirmekle itham etmişti. Demek ki bir etkisi var yani. Bakalım 'Erken bu mecliste neler yapacak yakından şahit olacağız' dedim içimden...Ve bir Türkoba- Tepecik Planı tartışıldı ki (Tepecik'in bir bölümü), Bakan Nebati Bey’in ekonomik durum ile ilgili açıklaması aklıma gelmedi desem yalan olur. Bir beldenin geleceği 15 yıldır nasıl askıya alınmış.  Anlatalım. 

*

Daha Meclis başlar başlamaz Mustafa  Erken rol aldı ve bir meclis üyesinden 'Ek gündem'i atarmısın' talebinde bulundu. Meclis gündemine ek gündem eklenmiş onu öğrenmek istiyor. 

Belediye meclisi bir süre serin sularda seyretti.  AK Partili Hasan Bacıoğlu’nun söz almasıyla da sular ısınmaya başladı.

Bacıoğlu, CHP’li Başkan Akgün’e hitaben, “Başkanım bu Türkoba’nın uzun zamandır İBB’de bekleyen planları askıya çıksın artık. Vatandaş mağdur’ diye talepte bulundu.

Akgün,  Belediye Teknik Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak’a dönerek, ‘Anlat bakalım Nuraydın bey. Nedir planların durumu?”

-“ Efendim küçük bir bölgenin  imar planı meclise sunulmuş. O dönemde. İBB meclisi bunu kabul etmeyip, “2008’deki planlara dönülmesi” diye bir karar alıyor. Ama ortada meclise sunulmuş bir plan yok.

-Nuraydın bey ‘Ortada plan yok’ deyince, Mustafa Erken’in tepesi atıyor ve kulağıma fısıldıyor. ‘Ben yaptım planı nasıl plan yok. Göndereceğim size haber yaparsınız Erhan bey.”  Mustafa Bey, Tepecik Belediyesi’nde mimar olarak görev yaparken, planı kendisinin yaptığını söylüyor.

*

Nuraydın bey devam ediyor. “Bu  dönem içiresinde  yeni bir plan hazırlandı  meclise sunuldu. Uzunca bir süredir imar komisyonunda bekliyor. Yani  bir plan var. İmar komisyonu henüz karar vermedi. Bekliyoruz.

Akgün bir kez daha Nuraydın bey’den açıklamasını yüksek sesle tekrar etmesini istiyor. Çünkü ekran başında izleyen vatandaşlarda var.

-

Tartışma bu minvalde devam ediyor. Anladığım kadarıyla 2008 de bir plan var. Sonra bu planda küçük bir değişiklik yapılması isteniyor. İBB meclisi red ederek ‘2008 planlarına dönülmesini’ istiyor. Mahkemelik oluyor plan. Danıştay mahkeme kararını da durduruyor. Sonra bir ara plan daha yapılıyor. İkinci plan yapıldığı için ilk plan devre dışı kalıyor. Dolayısıyla Danıştay’ın iptal ettiği mahkeme kararı da hükümsüz kalıyor.  Çünkü ilk plan artık ortada yok. Ardından 2020 yılında bir plan daha İBB meclisine geliyor. Bu plan 2021’den beri de şu anda İBB Meclis İmar Komisyonu’nda bekliyor. İmar Komisyonu’nda Ak Partililer çoğunlukta ve Büyükçekmece’de CHP’li başkan var diye bu plan komisyondan geçmiyor

-

Ancak Ak Partili Hasan Bacıoğlu’nun bu görüşe itirazı var ve baklayı ağzından çıkarıyor.

-Efendim biz bu yeni plana karşıyız. Çünkü yüzde 20-30 arazi tarımsal arazi olarak belirtiliyor ve imar dışı bırakılıyor.

Akgün  buna da şöyle yanıt veriyor.

-Belediye Meclislerinin bir tarım arazisini tarımsal nitelikten çıkarma, veya öyle bir nitelik kazandırma yetkisi yok. Bu konu Tarım Bakanlığı’nın yetkisinde ve o da AK Partili. Ayrıcı Tarım Bakanlığı ve ona bağlı kurumlar da tarımsal arazilerin korunmasından yana tavır koyuyor ki, ben de onların bu kararlarına katılıyorum.

*

Sonra Hukukçu eski bir belediye başkanı olan Ak Partili Sami Sertadım söz alarak, “Eğer danıştay kararı yok saydıysa hukuki bir engel kalmamış demektir. Bu durumda İBB kararına gerek kalmadan eski plan yürürlüğe girer. Nedir durum izah edilebilir mi?” talebinde bulundu.

Sak yanıtladı. Bir plan yok ki. Paftaları olmayan planın peşine düş ama yapılmış bir planı beklet. O planı çıkartın.

Bacıoğlu tekrar araya giriyor. “ İmar komisyonuna gönderilen planda eksiklikler varmış”- Her ayrıntıya da vakıf olduğu anlaşılıyor Bacıoğlu'nun. 

Akgün  Baıcıoğlu'nun eksik yanıtına şöyle yanıt verdi : “Arkadaşlar eksiklik dediler gittim sordum. Nedir eksiklik söyleyin tamamlayalım’dedim. Bir yanıt yok. Ak Partili arkadaşlar gidin İmar komisyonuna,  tek gitmeyin yanınıza diğer İBB Meclis Üyelerini de alın. Neymiş eksiklik sorun tamamlayalım. Ayrıca ben İmar Komisyonu’na sesleniyorum. Biz CHP’liler olarak kenara çekiliyoruz. Nasıl yaparsanız yapın. Kaç kat  verirseniz verin. Ama şu planı çıkarın.”

Hakikaten illahlah yani. 2008'den bu yana bir semt plansız bekleyebilir mi? 

*

CHP'li Meclis Üyeleri; Kerim Menteşeoğlu ve Tarık Erdoğan’da  doluymuş plan mevzuunda. Her ik imeclis üyesi de söz alarak;  Pınartepe Mahallesi’nde planların nasıl iptal edilip bekletildiğini ve vatandaşın nasıl mağdur edildiğini ileri sürdüler.

AK Partili Bacıoğlu, Pınartepe Mahallesi planlarının da ‘Zemin sorunu’ nedeniyle beklediğini belirtti.  CHP’liler ise böyle bir zemin sorunu olmadığını; ilgili bakanlığın ‘Benim raporum geçerlidir’ dediğini ve onların raporunun da olumlu olduğunu ifade ettiler.

Sonuç itibarıyla; Başkan Akgün açıkça AK Partililerin çoğunlukta olduğu imar komisyonuna  çağrı yaparak teminat verdi. “Hiç bir talebimiz şartımız yok. Sizin istediğiniz gibi olsun ama planları çıkarın.”

Bakalım Ekim ayı meclisinde Tepecik ve Türkoba ile ilgili nasıl bir gelişme yaşanacak. Biz de merak ediyoruz.

Ama çıkar mı? Çıkmaz. Çıkmaz çünkü Başkan Akgün, İmar Komisyonundan ‘Kendi işinizi kendiniz görün’ diye bir tavırla karşılaştığını ifade ediyor.  Yani 2020’de hazırlanan ve 2021’de İmar komisyonuna giden bir plan iki yıldır komisyonda bekliyor.

Her ne kadar biraz karışık bir durum olsa da Nebati’nin açıklaması kadar da zor değil yani değil mi okur.

*

İşin özü. İmar Komisyonu’nda ve İBMM Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Ak Parti grubu plan işini yokuşa sürüyor. Yoksa eksiklik neyse söyle yerine getirsinler değil mi?

-Yok biz bu plana karşıyız.

O halde Başkan Akgün size söylüyor. Biz kenara çekiliyoruz. Ne yapacaksanız yapın, kaç kat verecekseniz verin. Çıkarın planı.

Gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz. Sağlıklı günleriniz olsun.