Yağmurlu bir İstanbul sabahından merhaba.

Dün güneş 30 derece buram buram ter dök. Bu sabah sulu sepken fırtına, gir içeri cam kenarında çay yudumla.

Hava da kafayı yedi galiba.

*

“Nerede kaldı ‘Bu kış zor geçecek’ haberleri” diyenlerin seslerini duyuyor gibiyim.

Bir sabredin arkadaşlar. Zaten ömrünüz ne kışlar gördü!

Siz o haberleri bekleyedurun, ‘Emekliler ve asgari ücretliler yılbaşında huzura kavuşacak’ haberleri başladı bile. Onlarla teselli bulun. 

*

“Coğrafya kaderdir’ derler. Söz İbni Haldun’a ait.

700 yıl önce Tunus’ta doğmuş.(1332) Mısır Kahire de yaşamış, Zeytine Üniversitesi’ni bitirmiş bilim tarihinin önemli sosyoloğlarından İbni Haldun; Coğrafyanın insan üzerindeki etkilerini siyasi ve fiziki açıdan derinlemesine incelediği çalışmaları sonucunda "Yaşadığı yerin havası, nemi insan sağlığına etki eder. Siyasi mekanizmanın düzgünlüğü ya da bozukluğu da yine insan hayatının her şeyini etkiler" diye tesbitlerde bulunmuş.

*

Şimdi gelde İbni Haldun’a ‘Kes sesini otur oturduğun yerde” de.

Ortadoğu neden kan gölüdür.  Irk, dil, din, mezhep  fark etmiyor. Bitmedi savaşları. Bitmedi insanın insanı boğazlaması bu coğrafyada.

Ve şu İskandinav ülkelerinde; Finlandiya, İsveç, Norveç ya da Avustralya taraflarında hiç savaş haberi gelmiyor. Araştırmalara göre; Dünyanın en mutlu insanları da oralarda yaşıyor. Ortadoğu’dan kaçan kaçana.

Zenginlik demeyeceğim ama huzur neredeymiş ortaya çıkıyor.

Coğrafyanın nemi, havası sadece insan sağlığına değil, siyasi mekanizmaya de etki ediyor.

*

Neyse dönelim mevzuya.

Sevgili dostlar; ‘Bu kış gerçekten zor geçecek” demedi demeyin. İstanbul’da yaşamak dağ başlarında yaşamayı özlem haline getirdi.  

Nasıl olmasın. Önümüz kış. Ben hangi faturayı nasıl ödeyeceğim. Nereden nasıl tasarruf edeceğim. Düşün-düşün bir çıkış yok. Yılbaşında geleceğini söylenen zamlar bile insana umut vermiyor. İstedikleri kadar zam haberi yapsınlar.

 Neyse yağmur dinmiş.. Her yağmur diner, her kış biter, mutlaka dünya daha güzel olur diyelim ama, bunlarla birlikte ömür bitiyor. Ömrümüz bitti, Ortadoğu’da kış bitmedi.  Ne coğrafyaymış be kardeşim.