Dünyanın kavgası bitmiyor. Biteceği de yok. Hükmetmek, gasp etmek, emek sarf etmeden yağmalamak. Özetle haksızca kazanmak istemenin aracı kavga.

Eğer ki kavga ile ihya olunsaydı Ortadoğu halkları ihya olurdu.

Aklımız yetti yeteli Ortadoğu’da kan durmuyor.  Ne teknolojinin gelişmesi, iletişim olanaklarının gelişmesi, zenginleşme falan fayda etmiyor. Kan, kan, kan..

Neden; Finlandiya’da, İsveç’te, Norveç’te kavga olmaz. Avustralya’da ve Yeni Zelanda’da kavga yok. Afrika’da bile Ortadoğu’daki gibi kan akmıyor. Bakın Orta Asya’da da böyle kavgalar yok.

Neden Ortadoğu bu kadar karışık ve neden yıllardır kanıyor?

-“İsrail diye bir devlet var da ondan” diyenlerinizin sesini duyar gibiyim. İyi de İran ile Irak onlarca yıl birbirini yedi İsrail mi “yiyin birbirinizi” dedi. Suudiler ile İran’ın arası nasıl? Suriye’de müslüman müslamanı kırarken İsrail mi ‘kırın”birbirinizi dedi. Diyelim dedi. Peki sizin hiç mi aklınız, fikriniz yok. Gelmeyin oyuna. Yemeyin birbirinizi.

*

Siyasette, ekonomide kaybeden zorbalar kavganın ana sebeplerinden biri. Uluslararası hegomanyacılık ve ülkelerin varlıklarını iç etme kavganın diğer önemli sebeplerinden.

Ortadoğu ülkelerinde neden demokrasi yok? Neden çok partili siyasal hayat yok? Neden güçler ayrılığı, hukukun üstünlüğü işlemiyor? Neden her yerde diktatörler var, krallıklar var hala?

 Gel de Atatürk’e şükretme. O kadar zorluklar içinde ülkeye yerleştirdiği parlamentoyu, cumhuriyete saygıyla bakma. Kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanımasını sevgiyle karşılama. İran’ın yaşadıklarına bak, Atatürk’ün kadınlar için kabul ettirdiği haklara, toplumda onu koyduğu yere bak.

*

Ve emperyalizmin neden olduğu kavgalar. Toplumları birbirine düşürüp zenginliklerini sömürmeler.

Avrupa’nın tanıdığı en büyük kavgacı Adolf Hitler  Almanya’ya ne kazandırmıştı?  Kitabını adı da ‘Kavgam’ zaten. Kavgan da sen de yerin dibine girdin.

 Tüm kavga taraftarlarını kınıyorum. Protesto ediyorum. Hangi alanda, nerede, nasıl olursa olsun. Kavgayla kazanılan hiç bir şeyi makbul ve makul saymıyorum. Huzur ve adalet istiyorsanız,  kavga taraftarlarının, her alanda şiddetin hep karşısında olmak gerekiyor.

Kavgasız günler dileğiyle.