Büyükçekmece Kordonboyu. Şirin mi şirin, güzel mi güzel bir koy. İBB ve Büyükçekmece Belediyesi tarafından yeniden düzenleniyor. Projenin 1’nci etabı tamamlandı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP TBMM Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da katıldığı bir törenle açıldı. Pandemiden bu yana gitmemiştim. Neler yapılmış, ne değişmiş  gidelim-görelim ve yazalım diyerek tuttuk Büyükçekmece’nin yolunu.

*

Otobüsten inipte Kordonboyu’na yüremeye başlayınca ilk gözüme çarpan pankartlar oldu.  ‘Büyükçekmece Büyükşehir gördü” ve ‘Sayın Genel Başkanımız ilçemize hoşgeldiniz. Dr.Hasan Akgün”.  İkinci pankart bir hoşgeldin, ilk pankart ise Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün’ün haklı bir sitemi. 1994 yılından bu yana Büyükçekmece’de başkanlık yapan Akgün, 2019 yılına kadar hep muhalif İBB Başkanlarıyla çalıştı. Akgün’ün deyimiyle de ‘Büyükçekmece 2019 yılında  İmamoğlu seçilene kadar İBB’den destek almadı, ötekileştirildi.” Bu pankart AK Partili o yönetimlere sitem ve tabi bir yandan da İmamoğlu’na teşekkür içeriyor.

*

İlerliyorum Kordonboyu’nda. Anılar da canlanıyor.  Kimler geldi kimler geçti bu sahilden. Büyükçekmece Kordonboyu ile tanışalı 40 yıl oldu.  O vakitler Avcılar’da ikamet ediyor ve Havalimanı’nda memur olarak çalışıyorduk. Avcılar’da; Ambarlı ve  Denizköşkler civarından denize girebiliyordu.  1982 yılında mahallenin gençlerinin ‘Abi Büyükçekmece’ye denize gidelim’ önerisiyle geldik. Büyükçekmece’ye Kordonboyuna’na ilk gelişimdi.  40 yıldır tanırım Kordonboyu’nu.  

*

Yürüyorum ve çevremi inceliyorm.. Evet  Kordonboyu hakikaten çok değişmiş. Öncelikle bir teşekkürü unutmadan yazmalıyım. Kordonboyu’nda o güzelim kumsalların üzerlerini işgal eden cafeler kaldırılmış. Artık kumsallarda işgal yok. Yol genişlemiş ve dümdüz olmuş. Yer yer ahşap bölümler var. Yürürken ayağım bir yere takılır diye düşünmeyeceksiniz.

İleride bir yerlerde biri iki cafenin yerinde durduğunu gördüm. Evet önemli ihtiyaçtı tabi cafe. O kordonboyu cafesiz olur mu? Olmaz. Bir çok işgalci cafe kaldırılmış. Kumsal kısmında hiç kalmamış ama Albatros civarında bir kaç cafe var.  Nasreddin Hoca'nın eşeğine ters bndiği heykel de kaldırılmış. Gözüm aradı yani. Orduevi'nin oralarda konuşlanmış bulunan uçak ta Albatros'a gitmiş. Bence o uçağa hiç gerek yok . Büyükçekmeceli uçak mı görmedi! Çalışma daha ilk etapta. Bir çok değişiklik daha olacaktır. Gidişat çok güzel, çalışma bitince nasıl bir durum ortaya çıkacak şimdiden merak etmiyor değilim.

*

Açılışta Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün karşılaştığı ayrımcılıkları hatırlattı. İmamoğlu’na teşekkür etti. İmamoğlu ise Kurburgaz’dan Yakuplu’ya kadar tüm sahili dünyanın en güzel sahili yapacaklarını ifade etti. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da yaptıkları çalışmalardan dolayı İmamoğlu ve Akgün’e teşekkür etti.

*

Açılışta bir de kendini göstermek isteyenler vardı ki. Olacak şey değildi. Bir anda dalıp en öne Kemal bey’e, Ekrem bey’e kendilerini göstermek isteyenler..

En çok ta Adalet Partisi Genel Başkanı olan Vecdet Öz’ün bir grup ile gelip en ön sıraya yerleşmesiydi dikkatimi çeken ve tabi ayıpladığım.  20-30 kişilik grupla gelip katılımcıların önünde bir yere sıralanmak.. Bir çok insan bu durumu ayıpladı. Başkan Akgün’ün hoşgörüsü böylesine suistimal ediliyordu.  Genel Başkan olarak tamam ön sıraya kendin gel ama o grup nedir öyle?

*

Açılış bitti geldik Büyükçekmece durağa. Bir kalabalık bir kalabalık. İnsanlar bir saattir Çatalca ve Silivri otobüslerinin dolu geldiğini söylüyorlar İBB’ye sitem ediyorlardı. Ellerinde Türk bayrağı olan ve biraz önce açılışta Ekrem Bey’i dinleyenler de bu sitemleri bir güzel dinliyorlardı. İstanbul’un en büyük sorunu yıllardır hiç kuşkusuz ulaşımdı. Ulaşımda yaşanan sorunlar hala devam ediyor bunu da Ekrem bey’e ileterek 40 yıllık anırılarımızın mekanı Kordonboyu yazımızı noktalayalım.   İyi hafta sonları.