İki hafta önce Avustralya'daki belediyecilik uygulamaları ile ilgili bir makale yazmıştım. Makale olarak okunduğunda Avustralya'daki belediyeler ile Türkiye'deki belediyelerin, belediyecilik anlayışının birbirinden pek farklı olmadığı anlaşılabilir.

2011 yılından bugüne kadar da Melbourne - Avustralya'da ilçe belediyesinde çalışmaktayım.

Avustralya'ya 1997 yılı Mayıs ayında gelmeden önce de 1993 -1997 yılları arasında Türkiye'de Ankara'da da ilçe belediyesinde çalıştım.

Bu nedenle iki farklı belediyecilik anlayışını tecrübelerimle karşılaştırma olanağım oldu.

Her iki belediyecilik uygulamalarının farklarını aşağıdaki gibi sıralayabilirim;

    ***    

Avustralya'da

1-Belediye binalarının dış cephelerine, araçlarına, parklarına, yollarına belediye başkanının resimleri asılmaz.

2-Belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri ile Belediye Genel Müdürü ve Daire Başkanlarının resimleri yalnızca ana hizmet binasında danışma bölümünün olduğu yerde bilgilendirme amaçlı olarak asılır.

3-Belediye başkanları belediye başkan yardımcılarını seçmez ya da atamaz. Gerek belediye başkanı,  gerekse belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri tarafından seçilir.

4-Belediye başkanının belediyeye alınacak eleman konusunda hiçbir yetkisi ve yaptırımı yoktur. Buna daire başkanlarını atama da dahildir. Daire başkanları da iş için başvurup gerekli işlemlerden geçtikten sonra göreve başlarlar.

5-Belediyeye eleman alımında her bir birim kendi gereklerine göre iş ilanı yapar ve başvurular içinde iş pozisyonuna uygun kişiyi istihdam eder.

6-Belediye başkanının ihale verme konusunda hiçbir yetkisi ve yaptırımı yoktur.

7-Belediye başkanı ve meclis üyeleri yalnızca yasama işlerinden yani belediyeye yön verecek kararları almadan sorumludur ve alınan kararları yürütme makamı olan belediye çalışanlarına aktarırlar.

8-Yürütme yani belediye çalışanlarının denetimini eyalet hükümetine bağlı belediyeler bakanlığı yapar.

9-Belediye başkanına belediye içinde ve dışında kimse 'başkanım' demez ve adı ile çağırır. Belediye daire başkanlarına kimse 'müdürüm' demez ve adı ile çağırır.

10-Belediye başkanı dönüşümlü olarak seçilir ve daha çok belediye meclisini temsil amaçlıdır. Belediye meclis kararlarında denk oy çıktığında iki oy hakkına sahiptir.

11-Belediye çalışanları belediye başkanını ya da daire başkanını gördüğünde ona karşı fazladan bir saygı ya da ilgi göstermezler. Gereksiz saygı ya da ilgi gösterenlere iyi gözle bakmazlar. Bunun nedeni de  bunu yapan kişinin işini iyi yapmadığı düşünülür.

12-Belediye başkanının, daire başkanlarının, özel kalem müdürlerinin makam araçları ve korumaları yoktur. Herkes kendi olanaklarıyla işe gelir.

13-Belediye başkanı ilçe içinde gezerken farklı bir ilgi ya da muamele görmez. Hiç bir vatandaş ve işyeri sahibi buna yeltenmez.

14-Belediye seçimlerinden sonra hiçbir belediye çalışanında tedirginlik olmaz. Çünkü belediyelerin işleyişi seçimlere bağlı değildir.