CHP Avcılar İlçe Başkanlığı 09 Ekim 2009 günü partinin 99. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle Eski Genel Başkanlardan; Murat Karayalçın ve Altan Öymen’in konuk olduğu bir etkinlik düzenledi.

18.00 gibi programın düzenlediği Barış Manço Kültür Merkezi’ndeyim. Bir kalabalık, bir kalabalık. Daha ortalıkta genel başkanlar yok. Baktım eski ilçe başkanları; Musa Sertel, Erhan Bozan, Yüksel  Can, Orhan Duran, bazı belediye meclis üyeleri, eski ilçe yöneticileri, gençler, kadınlar, yaşlılar. Sıcaktan kısa küsere ter basıyor insanı. Sadece Avcılar değil çevre ilçelerden de gelenler var. Büyükçekmece Kadın Kolları Başkanı Saime Demirci, Çatalca eski Belediye Başkanı İsmail Fırat Aykut.

Avcılar 500 bin nüfuslu bir ilçe ve CHP’nin kalelerinden biri. 1999’dan beri de CHP’li başkanlar var. 1999’da DSP’den  seçilen Mustafa Değirmenci daha sonra CHP’ye geçmişti. 2014 yılına başkanlık yaptı. 2014’de Kemal bey onun yerine Handan Toprak’ı aday gösterdi. 2019’da yine başkan adayı değişti CHP’nin. Bu kez Turan Hançerli aday oldu. Şimdi o başkan. Zaten CHP’nin kalesi demiştik. Aday kim olursa olsun fark etmiyor. CHP farklı şekilde seçimleri kazanıyor. Böyle bir ilçe. İki de eski genel başkan geliyorsa ilgi doğaldır demeliyiz öncelikle.

Ama bence sadece iki eski genel başkan gelmesiyle bağlantılı değil ilgi, CHP Avcılar her zaman canlı bir örgüt. Son zamanlarda daha da bir canlı CHP. Bu Avcılar’a da yansımış. Görüyoruz ki;  Büyükçekmece’de de, Beylikdüzü’nde de, Esenyurt’ta da bu canlılık hakim. Hatta 2019'da seçim kaybettikleri Çatalca ve Silivri’de bile son zamanlarda ciddi bir toparlanma görülüyor.
Bunun nedenini CHP Büyükçekmece açtığı pankartla ortaya koşmuştu.  “Yüzüncü yılda iktidarız!”

CHP İstanbul İl Başkanlığı da hafta sonu düzenlediği kampa' Adım adım iktidara giederken son düzlükte İstanbul Kampı' adını vermiş. 

*

CHP önümüzdeki seçimler sonrası iktidara hazırlanıyor.  Beklenti boşuna değil. Tüm anketlerde parti önde. CHP son bir kaç aydır, 20 yıldan bu yana ilk defa Ak Parti’nin önünde birinci parti çıkıyor.  Millet iktidarının adayı, Cumhur İttifakının adayına nerdeyse yüzde ona yakın farkla önde görünüyor. Halk mevcut iktidardan umudunu kesmis. CHP’de heyecan olmasında, hareketlilik olmasında nerde olsun.

*

Tüm bu olumlu gelişmeler karşısında Diyarbakır’dan öyle bir haber geliyor ki insan şok oluyor.  Yapılan olağanüstü İl Kongresi’nde CHP'ye geçen eski Ak Partili Abdullah Atik aldığı 49 oyla Diyarbakır il başkanı seçiliyor. Karşısındaki aday Sertaç Eke 20 oy alıyor.  Nasıl şok olmazsın!  CHP adına ülkenin genelinde olumlu gelişmeler yaşanırken, nüfusu 2 milyonu bulmuş bir kentte, iktidarın en büyük adayı CHP’de 49 delegenin oyuyla bir vatandaş il başkanı seçiliyor.  Rakibi de 20 oy almış. Toplam 69 kişi. Üstelik seçilen de AK Parti de beş yıl il yöneticiliği yapmış bir isim.  Bu sonuç CHP açısından bugünkü şartlarda sadece Diyarbakır’da değil, hangi ilde yaşansa insan şaşırır. 

“Genel Merkez bu duruma el atsın” diye paylaşım yaptık. Ciddi bir partiliden ‘Genel Merkez el attığı için böyle oluyor’ yanıtını aldık. O zaman “Kemal bey el atsın” diyelim.  Ne diyelim.

*

CHP’nin Diyarbakır’da karşılaştığı durumun böyle iken, Türkiye siyaseti açısından başka bir durum var.

Biliyorsunuz Diyarbakır’da bir süre önce MHP İl Başkanlığını kapattı. AK Parti’nin durumunun ne olduğunu bilmiyorum. Eski yöneticileri CHP’ye geçip İl Başkanı olduğuna göre onların da durumu iç açıcı değil demek ki.   AK Parti ve MHP genel olarak Türkiye’nin geniş bir kesiminde geriliyor ama bizi düşündüren her yerde yükselen CHP’nin durumu doğal olarak.  Hem eski  Ak Partili olacak, hem de 49 oyla başkan olacak?  Olacak şey değil.  İktidara hazırlanan, vatandaşın umudu olmuş ve gelecek yıl yüzüncü kuruluş yılını kutlayacak CHP adına güzel bir durum değildir bu. İyi bir hafta olsun..