Kim derdi ki, gün gelecek Dünya Kupası elemelerinin daha ilk maçında Suudi Arabistan Arjantin’i devirecek. Hani kırk yılda bir sürpriz olurdu ama, aynı dünya kupasının bir başka ilk maçında Almanya’da Japonya’ya boyun eğmeseydi. Bakalım daha neler olacak. Maradona mezarından kalksa bu işe ne derdi? Ya Pele ne diyor acaba?Beckenbauer ve Müller'in de yorumunu merak etmiyor değilim.

*

2.5 milyonluk bir küçücük Arap Yarımadası ülkesi Katar, Dünyanın sayılı organizasyonlarından biri olan Dünya Kupası’na evsahipliği yapıyor.

1930’da Uruguay’da start alan bugün Katar’da 22.si düzenlenen turnuva 1.5 milyara dayanmış nüfuslarıyla dünyanın en kalabalık ülkeleri olan; Çin ve Hindistan’da hiç düzenlenmemiş. Ama 2.5 milyonluk  Katar’da düzenleniyor!

Katar’da kişi başına milli gelir; 100 bin dolara dayanmış. Hindistan’da 2 bin 200, Çin de ise; 20 bin dolar dolayında imiş.  2 bin nere 100 bin nere.. Kişi başı gelir farkı. Katar nasıl almış turnuvayı? diye soruyor du birileri. Nüfusun hiç ama hiç önemi yok. Arazi genişliğinin de. Ulaşım da önemli değil keza. Ama; para ve zenginlik çok önemli bir neden. Belli oluyor.

*

Bu zamana kadar kimler mi düzenlemiş kupayı.

 Asya’da daha önce sadece Japonya ve Güney Kore birlikte düzenlemişler. Başka bir Asya ülkesi yok 1930 yılından bu yana Katar’a kadar. Afrika’da sadece Güney Afrika Cumhuriyeti düzenlemiş. Bir başka ülke yok. Fransa, İtalya, Almanya, Brezilya, Meksika  ikişer kez ev sahipliği yapmış turnuvaya. Avrupa’da; İngiltere, Rusya, isveç,İsviçre, İspanya  birer kez, Amerika kıtasında da; Arjantin, Şili, Urugay ve ABD birer kez evsahipliği yapmış.  

Bizim güzel ülkemize de nasip olmamış turnuvayı almak. Bizde de kişi başı milli gelir 9 bin 600 dolar gözüküyor. 100 dolarlık kişi başı milli gelire sahip Katar dururken bize mi vereceklerdi ki paradan başka gözü bir şey görmezler.

*

Brezilya 5 kez,  İtalya ve Almanya 4 kez;   Fransa, Arjantin ve Uruguay 2 kez; İspanya, İngiltere birer kaz kazanmış şampiyonluğu. Şampiyonluklar iki kıtay agitmiş hep. Avrupa ve Kuzey Amerika. Acaba bu kez bu değişir mi? Asya ya da bir Afrika ülkesi kıtalarının 90 yıllık makus talihini değişterecek mi? Mesela Suudi Arabistan ya da Japonya şampiyon olabilir mi? Almanya ve Arjantin’i devirebiliyorlarsa neden olmasın ki? Futbol otoritesi değilim ama çok zor gibi. Şampiyonluk zor gibi olsa da Asyalılar başlangıçı değiştirdiler. Bu bile az şey değil. Paranın hükümranlığı değişmese de yine de bazı şeyler değişiyor gibi.