Son yıllarda nüfusu hızla artarak, yaşamın giderek sıkıntılı bir hal aldığı İstanbul’da; doğası, yeşili, denizi, henüz beton işgaline uğramamış ilçe merkezleri ve köyleri ile  yaşanacak ilçeler arasında en başta gelen iki ilçedir Silivri ve Çatalca.

Aslında yukardaki sözleri yazarken bir anım aklıma geliyor. On yıl kadar önce CHP’den on yıl Pütürge Belediye Başkanlığı yapan Necdet Ayaydın, İstanbul üçüncü bölgeden milletvekili aday adayı olmuş, bölge gazetelerine hizmetlerini yerinde göstermek için Pütürge’ye götürmüştü. Malatya’ın kıyısından köşesinden geçip Pütürge’ye gidip aynı şekilde geri dönmüştük.

Bir kaç hafta sonra, Malatya şehir merkezi’nden oldukça güzel bir kaç resim paylaştım sosyal medyada.  Bunu gören ve Pütürge gezisine katılan bir gazeteci bana sitem etti.

-Erhan bize niye bu güzellikleri göstermediniz ki?

Ben de yanıt vermiştim

-Bilinçli yapıyoruz arkadaşım. Güzellikleri göstermiyoruz ki, insanlar göçüp burada yoğunluk olmasın’

Silivri ve Çatalca’yı övüyoruz ama bir yandan da içimde bir korku: Ya nüfus akınına uğrarsa, ya beton işgaline uğrarsa!

Nitekim Silivri’ye ne zaman; metrobüs, metro vaadi gelse bir kısım ahalide bu endişe depreşiyor.

*

Böylesi iki güzel ilçede iki yeni Belediye Başkanı var. Silivri’de Bora Balcıoğlu, Çatalca’da Erhan Güzel.

İkisi de genç isimler. İkisinin belediyecilik deneyimi var. Her ikiside ilçelerinde on yıl dolayında belediye başkan yardımcılığı yapmış. İlçelerinde doğmuş, büyümüşler. Çocuklukları, gençlikleri ilçelerinin ve köylerinin havasını soluyarak geçmiş. İnsanlarıyla iç içeler. Sorunlarını da, gelişmesi için yapılması gerekenleri de çok iyi biliyorlar. Bora Balcıoğlu belediye başkan yardımcılığı sön dönemde İBB Meclis Üyesi idi. Ve bu görevi nedeniyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte de görev yaptı. Erhan Güzel ise İBB’de yönetici konumunda görev yaptı. O da İmamoğlu ile yakın teşviki mesai içinde bir isim.

Hem Erhan Güzel, hem de Bora Balcıoğlu, görev devir tesliminde ‘İBB’de İmamoğlu’nun bulunmasının ilçeleri için getirdiği şansa’ vurgu yaptılar. Her iki başkan da İmamoğlu ile ilçelerine çok güzel hizmetler yapacaklarını ifade ettiler. Tespitleri doğru, umutlarında haklılar. Her iki başkan da doğal olarak;  kendilerini gerçekleştirmek, halkın güvenine layık olmak, vaatlerini yerine getirmek  için gece-gündüz demeden yoğun bir mesai ile çalışacaklardır. Bu enerji her ikisinde de var.  Dedikleri gibi bu dönem İBB’de de meclis çoğunluğunu sağlamış İmamoğlu da çok çalışkan bir başkan. O da bu ilçelere önemli katkılar sağlayacaktır.

*

Neler yapacaklar bilmiyoruz. Ama beklentilerimiz var. Halk bu seçimde Ak Parti’yi en başta uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle uyardı. Hukuksuzluk, ötekileştirme de önemli etkenler oldu. İnsanlarımız İstanbul’da; hem ekonomik cenderinin içinde bunalıyor, hem barınma sorunu yaşıyor. Gelirler düşmüş. Kiralar almış başını gitmiş. Faturalar yükselmiş, etiketlerin yanına yaklaşılmıyor. Böylesi bir ortamda belediyelerin özellikle sosyal hizmetleri artırması gerekiyor. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün yorumlamıştı. ‘Bu seçimde halk projelerimize bakmadı. Sosyal yardım paketi var mı? Alışveriş kartı var mı? diye sordu.”

Kentsel dönüşüm ve barınma sorununa çözüm

Halkın ne beklediği ortada. Bunun yanında; kentsel dönüşüm ve barınma sorunu. Muhtemelen  Başkan Balcıoğlu’da  Başkan  Güzel’de  ilçelerindeki kentsel dönüşüm ve dargelirlilere yönelik konut sorununu İBB Başkanı İmamoğlu ile masaya yatıracaklardır. İmamoğlu’da bu işe fazlasıyla  önem veriyor.  KİPTAŞ’ın bu ilçelerde çok daha aktif hale gelmesine şahitlik edebileceğiz. Tabi öyle 3-5 milyonluk konutlar yanında, konutu olmayanlar için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in geliştirdiği projenin üzerinde durulması önemli.

Tarımsal faaliyetlere önem

Bunun yanında; tarımsal faaliyetler. Her iki ilçemizde de önemli oranda ziraai faaliyet yürütülüyor. Hayvancılık ta var. Bu iki sektöründe üzerinde ağırlıkla duracaklarını her fırsatta dile getiriyor iki başkanda. Bunları da hiç kuşkusuz İmamoğlu’nun katkılarıyla yapabilecekler.

Erhan Güzel ve Bora Balcıoğlu’nun başkanlıkta bulunduğu Silivri ve Çatalca için önemli fırsatlar bunlarla bitmiyor. Hemen Trakya’ya açılan kapıdaki tüm belediyeler de CHP’li. Tekirdağ Büyükşehir, Çorlu, Çerkezköy.  Diğer yanda İBB.

Her iki başkanımızda durumun farkında zaten. Biz de her ikisinden umutlu olduğumuzu ifade edelim.

Bora Balcıoğlu’na da Erhan Güzel’e de başarılar diliyoruz. Onların başarılı olması ilçelerinin sorunlarının çözülmesine katkı getirecektir. Yolları açık olsun. Hadi bakalım genç başkanlar size bağlanan umutları boşa çıkarmayın.